Att ID-kapning är ett växande problem har nog inte undgått någon. Enligt Polisen anmäls cirka 12000 ID-kapningar varje månad och mörkertalet är stort. Men med ökad kunskap och medvetenhet finns chansen att kunna sätta stopp för bedrägeriförsöket i tid om du skulle råka bli ID-kapad. Här är åtta tecken du bör vara uppmärksam på.

Tecken på att du kan ha blivit ID-kapad

En ID-kapning kan gå till på många olika sätt. Ofta börjar det med att id-kaparen kommer över ditt personnummer, vilket är förhållandevis enkelt i Sverige eftersom vi är ganska öppna med våra personnummer. Efter det är gjort är det lätt för ID-kaparen att göra en adressändring för att få kontroll över din post, köpa varor och tjänster mot faktura, ta lån och teckna olika abonnemang i ditt namn. Här kommer några tecken du bör vara uppmärksam på:

 1. Du får meddelande om att en kreditupplysning tagits på dig utan din kännedom. Om det här händer kan det vara ett tecken på att någon har försökt använda dina uppgifter för att göra ett köp.
 2. Du får orderbekräftelser för varor och tjänster som du inte har beställt.
 3. Du får fakturor eller inkassokrav för varor eller tjänster som du inte har beställt. Det här är ett tydligt tecken på att något inte står rätt till.
 4. Du ser okända uttag och transaktioner på ditt kontoutdrag. Ignorera inte små transaktioner. Bedragare som köper stulna kortnummer gör ibland ett test med ett litet köp.
 5. Du får ansökningsblanketter om lån eller krediter som du inte har ansökt om.
 6. Du får meddelande om avslag på lån och krediter.
 7. Ett okänt mobilabonnemang är registrerat på dig.
 8. Du får ingen post eller meddelande om att en adressändring är gjord även fast du inte gjort någon.

Vilka drabbas av ID-kapning?

En ID-stöld kan drabba vem som helst. De som är mest intressanta att kapa är dem med stabil inkomst, skötsam ekonomi och som inte har några betalningsanmärkningar, där finns det nämligen goda möjligheter att handla på kredit.

Hur kan jag skydda mig?

Tyvärr kan man inte skydda sig helt från att bli ID-kapad men det finns en hel del förebyggande åtgärder du kan vidta:

 • Använd dig av Skatteverkets e-tjänst Spärra obehörig adressändring. Tjänsten är kostnadsfri och förhindrar att någon obehörig ändrar din adress samt minskar risken för att någon kommer över och använder dina personuppgifter för id-kapning och bedrägerier.

 • Aktivera tjänsten Adresslåset på Adressändring. Det här är också gratis och skyddar mot att någon obehörig adressändrar, lagrar eller eftersänder din post.

 • Upptäck fördelarna med ett bra ID-skydd. Med exempelvis UC ID-skydd får du sms eller e-post direkt om dina uppgifter ändras. Tjänsten bevakar ditt personnummer och hjälper dig hela vägen vid en ID-kapning. Utöver det ingår en försäkring som ersätter för eventuella skulder efter en ID-kapning.

Fler tips på hur du kan skydda dig hittar du här.

Vad ska jag göra om jag drabbas?

Om du tror att du har blivit utsatt för ett bedrägeriförsök, kontakta Polisen och gör en polisanmälan direkt, kontakta även din bank samt ditt försäkringsbolag.


(Källor: Polisen, minuc.se)

Kommentera