Hem Intrång Det här ska du göra om din mobil är hackad

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips på vad du kan göra.

Tecken på att din mobil kan vara hackad

Om din mobil visar något av följande tecken, speciellt om den visar flera, kan den vara hackad:

Mobilen känns annorlunda

  • Batteriet tar slut snabbare än vanligt. Om batteriet tar slut onormalt snabbt kan det finnas en spionapp installerad. Spionappar körs vanligtvis i bakgrunden på mobilen. De skickar och tar emot information och förbrukar därför mycket batteri.
  • Mobilen är långsam.
  • Mobilen är varm även om du inte har använt den. Detta kan vara en indikator på att du har blivit hackad. Extra aktivitet på mobilen gör att den blir varm snabbt.
  • Blixten tänds oväntat när du inte använder din mobil. Både kameran och blixten behöver mycket resurser och batteriström. Så om någon fjärrstyr din mobil, märks det genom att den blir väldigt varm när du inte använder den.

Okänd användning av mobilen

  • Mobilen visar utgående samtal som du inte har ringt eller sms som du inte har skickat. Om du märker skickade sms eller samtal från din mobil som du inte gjort kan den vara hackad.
  • Du ser foton och videor i ditt galleri som du inte har tagit själv. Självklart kan du råka ta en bild eller spela in något av misstag men om du fortsätter hitta konstiga bilder eller videoklipp kan det vara ett tecken på att någon har kontroll över din kamera.
  • Det dyker upp nya appar på din mobil som du inte hämtat hem. Märker du att nya appar dyker upp kan det vara tecken på skadlig programvara.
  • Mobilen visar onormalt hög dataanvändning. Det finns många anledningar till hög dataanvändning, till exempel om du använder en ny app mycket. Men om du använder din mobil på samma sätt som tidigare och dataanvändningen plötsligt ökar markant, är det dags att undersöka saken.

Andra konstigheter

  • Dina appar fungerar inte som de ska. De stängs av oväntat eller kraschar utan anledning.
  • Det dyker upp konstiga eller olämpliga popups på skärmen. Om du märker att många popup-fönster visas på skärmen kan det vara tecken på spionprogram eller skadlig kod.
  • Konstiga aktiviteter på konton länkade till din enhet. Om en hackare har tillgång till din mobil har de tillgång till dina konton. Allt från dina sociala medier till din e-post. Detta kan avslöja sig i bland annat skickade mail som du inte har skickat själv, återställning av lösenord, nya kontoregistreringar och att mail är markerade som lästa även om du inte läst dem.
  • Mobilräkningen är högre än vanligt. Gå igenom din mobilräkning. Är den högre än normalt kan det vara ett tecken på att den är hackad.

ANNONS

Så kan du lösa problem med hackad mobil

För att komma till rätta med intrånget kan du själv göra åtgärder genom att följa instruktioner nedan. Dessa kan hjälpa dig både med att stoppa pågående intrång, samt förhindra framtida.

Kör ett antivirusprogram, det upptäcker intrång och tar bort det

Börja med att ladda ner ett antivirusprogram på din mobil för att upptäcka eventuella skadliga processer och applikationer. När antivirusprogrammet är nerladdat, kör en sökning. Antivirusprogram har flera bra funktioner förutom att hitta om det finns någon skadlig kod. Ofta kan antivirusprogrammen även stoppa intrånget och ta bort det. Antivirusprogrammet förhindrar också att mobilen blir hackad igen.

Tips på antivirusprogram: TotalAV är bäst i test hos många; det är enkelt att använda och effektivt på att hitta och ta bort skadlig kod. Tips, de har nu en kampanj med rabatter på 70-75%. F-Secure från Finland får höga betyg vid tester. Om man behöver kontakta kundtjänst talar de även svenska. En tredje leverantör som också får topp-placeringar vid jämförelser är Bitdefender. Deras tjänst är väldigt enkel att använda och de ger ofta rabatter på upp till 50%.

Läs mer om antivirusprogram och vad man ska tänka på när man väljer.

Ändra dina lösenord

Ändra alla dina lösenord omedelbart – utan att uppdatera dem på mobilen. Det är viktigt att det nya lösenordet är starkt. Ett starkt lösenord är längre och innehåller både små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Du kan använda vår lösenordsgenerator för att skapa starka lösenord. Mer information om hur man skaffar ett starkt lösenord finns på MSBs webb-portal (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Det kan även vara en bra idé att skaffa en lösenordshanterare som kan generera och hålla reda på starka lösenord.

Radera misstänkta appar

Ta bort misstänkta appar omedelbart. Även om antivirusprogrammet inte hittar något är det fortfarande en jättebra idé att ta bort de appar du installerade ungefär när du började få problem. Sortera din lista över appar efter när du laddade ner dem, och ta bort de senaste.

Återställ mobilen

En sista utväg är att återställa mobilen till fabriksinställningarna. En fabriksåterställning rensar bort all data på mobilen (även hackningsprogram) och återställer den till sina ursprungliga standardinställningar. Dina bilder, inställningar och allt annat raderas.

Det finns företag som mot betalning arbetar med att återställa mobiler och datorer som drabbats av virus och intrång. Exempel på företag som hjälper till med denna typ av IT-tjänster finner du här.

Använd låsskärm och PIN-kod

Om du inte redan använder låsskärm och PIN-kod på din mobil bör du genast aktivera dessa. De utgör ett förvånansvärt effektivt skydd mot upprepning av intrång, efter att du startar om mobilen.

Undersök om ditt bank-id eller andra tjänster är hackade

För att checka om ditt BankID är hackat, logga in på ”Min bankID-historik”. Här kan du se datum och klockslag när någon loggat in på ditt BankID och när transaktioner blivit signerade. För att få information om vilken IP-adress inloggningen skett på och från vilken typ av enhet, klicka på den inloggning du vill undersöka. I det fall att ditt bankkonto blivit hackat bör du omgående spärra ditt BankID. Efter att telefonen är rensad och nytt BankID aktiverats, byt då även lösenordet. Andra säkerhetsåtgärder som är bra att checka är att ingen gjort ändringar hos myndigheter, exempelvis ändrat din adress på Skatteverket. Via Kivra finns möjlighet att enkelt upptäcka flera typer av ändringar som registreras hos myndigheterna.

Återställ din router och skapa ett nytt wifi-nätverk hemma

Om du brukar koppla upp mobilen till din wifi hemma kan denna också vara utsatt. Därför är det bra att göra en full återställning av din router. Skapa därefter ett nytt wifi-nätverk med nytt namn och nytt lösenord. En guide till hur du säkrar ditt wifi finns här.

Hjälpmedel för att undvika att råka illa ut

Ett sätt för bedragare att tjäna pengar genom att hacka mobilen, är att i nästa steg göra en ID-kapning. Man kan inte skydda sig mot allt, men man kan få hjälp med att bevaka sitt personnummer så att man får information om någon utnyttjar det. Man får även hjälp med att stoppa dessa affärer inklusive vad man gör om detta skulle inträffa, samt juridisk hjälp.

Ett ID-skydd är en tjänst där man får larm via SMS eller e-post om någon använder din identitet på nätet. De flesta ID-skydd hämtar även information via kreditupplysningsföretag. Om någon tar en upplysning för att exempelvis teckna ett abonnemang i ditt namn, ta ett lån etc, så får du ett meddelande direkt.

För några ID-skydd ingår bevakning via två kreditupplysningsföretag, medan andra har bevakning av ett. Två av de populäraste ID-skydden idag är:

Förebygg

  • Kort & spärrservice dygnet runt
  • Assistans & rådgivning
  • Juridisk hjälp vid identitetskapning
  • Öppet köp och ångerrätt i 14 dagar
  • Se erbjudande

UC

  • Assistans & rådgivning
  • Juridisk hjälp vid identitetskapning
  • De tar över ärendet vid ID-kapning
  • Ersätter dig vid ekonomisk förlust
  • Se erbjudande

Du kan läsa mer om ID-skydd i vår bäst i test jämförelse av olika ID-skydd

Hur kan mobilen hackas?

Hackare kan få tillgång till din mobil på flera olika sätt, men oftast krävs det att du har gjort något först. Din mobil kan bli hackad om till exempel:

Någon får tillgång till din mobil och installerar en spionapp

Vanligaste metoden där mobilen blir hackad är att den som hackar din mobil kan låsa upp skärmen och därefter installera en spionapp. Det går fort, det tar bara ett par minuter.

Du laddar ner en app som innehåller skadlig kod

Ladda bara ner appar från Google Play Store eller Apple App Store för att undvika appar som innehåller skadlig kod. Tänk på att läsa apprecensionerna innan du laddar ner en ny app. Majoriteten av recensionerna ska vara positiva.

Du har klickat på en skadlig länk

Skadliga länkar kan innehålla skadlig kod. Undvik därför att klicka på länkar i mail/sms eller ladda ner bilagor från avsändare som du inte känner till.

Om du surfar och stöter på en länk som verkar misstänksam, anslut den till tjänsten Norton Safe Web innan du klickar på den. Norton Safe Web skyddar dig när du surfar eller shoppar online och finns till webbläsarna Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge och Apple Safari. Funktionen analyserar säkerhetsnivån på webbplatser du besöker och indikerar om de är fria från hot.

Du har använt ett öppet oskyddat wifi-nätverk

Öppna wifi-nätverk är inte krypterade eller lösenordsskyddade vilket gör att bedragare lätt kan komma över och stjäla information, som ditt användarnamn och lösenord, eller dirigera om dig till falska sidor. Så om du behöver använda ett offentligt wifi-nätverk, till exempel om du sitter på en restaurang eller ett café, var försiktig med var du loggar in eller använd dig av en VPN som gör att du surfar privat. VPN, eller virtuellt privat nätverk är en tjänst som skapar en säker ”tunnel” mellan din mobil och den webbsida eller app du använder. Allt du behöver göra för att surfa säkrare är att installera tjänsten på din mobil. Tips på VPN: NordVPN, Ivacy VPN och F-Secure VPN.

VPN krypterar din kommunikation och skyddar din datatrafik från att avläsas.

Så undviker du att få mobilen hackad

Det är viktigt att vara proaktiv för att förhindra att bli hackad. Här är några tips på hur du kan skydda dig.

  • Håll alltid mobilen uppdaterad
  • Använd antivirusprogram och säkerhetsappar
  • Använd tvåfaktorsautentisering på allt som går
    Tvåfaktorsautentisering (2FA) innebär ett extra krav/godkännande utöver ditt lösenord som visar på att du verkligen är du (exempelvis vid inloggning).
  • Stäng av Bluetooth när den inte används
  • Använd VPN
  • Var försiktig med öppna offentliga wifi-nätverk
  • Skapa starka lösenord
  • Köp/Ladda ner appar från endast officiella appbutiker

Avslutningsvis, att få mobilen hackad är absolut inget man vill råka ut för. Här hittar du fler värdefulla tips på hur du kan skydda din mobil.

Artikeln innehåller reklam genom textannonser och produktannonser för F-Secure, TotalAV, Bitdefender och Förebygg.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...