Hem ID-kapning ID-kapning: Åtta tecken på att du kan ha blivit utsatt

ID-kapning: Åtta tecken på att du kan ha blivit utsatt

Att ID-kapning är ett växande problem har nog inte undgått någon. Enligt en undersökning av mySafety har över 2 miljoner svenskar utsatts för ID-kapningsförsök under 2020. Utav dessa lyckades över 200 000 av försöken. Med ökad kunskap och medvetenhet finns chansen att kunna sätta stopp för bedrägeriförsöket i tid om du skulle råka bli ID-kapad. Här är åtta tecken du bör vara uppmärksam på.

Tecken på att du kan ha ID-kapats

En ID-kapning kan gå till på många olika sätt. Ofta börjar det med att ID-kaparen kommer över ditt personnummer, vilket är förhållandevis enkelt i Sverige eftersom vi är ganska öppna med våra personnummer. Efter det är gjort är det lätt för ID-kaparen att göra en adressändring för att få kontroll över din post, köpa varor och tjänster mot faktura, ta lån och teckna olika abonnemang i ditt namn. Här kommer några tecken du bör vara uppmärksam på:

  1. Du får meddelande om att en kreditupplysning tagits på dig utan din kännedom. Om det här händer kan det vara ett tecken på att någon har försökt använda dina uppgifter för att göra ett köp.
  2. Du får orderbekräftelser för varor och tjänster som du inte har beställt.
  3. Du får fakturor eller inkassokrav för varor eller tjänster som du inte har beställt. Det här är ett tydligt tecken på att något inte står rätt till.
  4. Du ser okända uttag och transaktioner på ditt kontoutdrag. Ignorera inte små transaktioner. Bedragare som köper stulna kortnummer gör ibland ett test med ett litet köp.
  5. Du får ansökningsblanketter om lån eller krediter som du inte har ansökt om.
  6. Du får meddelande om avslag på lån och krediter.
  7. Ett okänt mobilabonnemang är registrerat på dig.
  8. Du får ingen post eller meddelande om att en adressändring är gjord fast du inte gjort någon.

Vad innebär egentligen en ID-kapning?

En ID-kapning innebär att någon utger sig för att vara dig och använder dina ID-handlingar eller personliga uppgifter så som ditt personnummer, dina inloggningsuppgifter, din e-post eller ditt namn i bedrägerisyfte. Det kan vara för att exempelvis köpa saker eller beställa tjänster i ditt namn, oftast på kredit. I värsta fall kan det handla om lagfartskapning, där bedragaren lyckas få beviljat äganderätt till din bostad eller fastighet.

Vem drabbas av identitetsstöld?

En ID-kapning kan drabba vem som helst. De som är mest intressanta att ID-kapa är de med stabil inkomst, skötsam ekonomi och som inte har några betalningsanmärkningar. Där finns det nämligen goda möjligheter att handla på kredit.

En annan viktig faktor är hur enkelt det är att utföra en ID-kapning. Idag delar vi med personlig information om oss i många publika kanaler. Om det är lätt för andra att komma åt dina personliga uppgifter och lära känna dina rutiner, t.ex. genom dina sociala medier så underlättar du arbetet för den som planerar att stjäla din identitet.

Hur kan jag skydda mig mot ID-kapning?

Tyvärr kan man inte skydda sig helt från att bli ID-kapad men det finns en hel del förebyggande åtgärder du kan vidta:

  • Skaffa ett antivirusskydd, det skyddar dig mot många typer av digitala angrepp. Det finns bra antivirusskydd man kan prova kostnadsfritt under en månad. Ett antivirusskydd som fått utmärkelser, som är enkelt att installera och har instruktioner på svenska är F-Secure från Finland. De har även kundtjänst med svensktalande personer. Det finns även gratisversioner av antivirusskydd, men det skiljer mycket i kvalité mellan gratis- och betalprogrammen. Mer om skillnaden mellan programmen finns att läsa i Skyddads sammanställning.
  • Använd dig av Skatteverkets e-tjänst Spärra obehörig adressändring. Tjänsten är kostnadsfri och förhindrar att någon obehörig ändrar din adress samt minskar risken för att någon kommer över och använder dina personuppgifter för id-kapning och bedrägerier.
  • Aktivera tjänsten Adresslåset på Adressändring. Det här är också gratis och skyddar mot att någon obehörig adressändrar, lagrar eller eftersänder din post.
  • Sätt ett lås på din brevlåda om du har en vanlig som någon annan kan plocka post från, eller skaffa ett postfack.
  • Om du tappar bort ditt ID-kort, pass eller annan identitetshandling, anmäl det till polisen och spärra den hos utfärdaren. Annars kan någon obehörig utnyttja dina identitetshandlingar.
  • Upptäck fördelarna med ett bra ID-skydd. Med exempelvis UC ID-skydd får du sms eller e-post direkt i det fall att det skett en ändring av dina uppgifter. Tjänsten bevakar ditt personnummer och hjälper dig hela vägen vid en ID-kapning. Utöver det ingår en försäkring som ersätter för eventuella skulder efter en ID-kapning.

Fler tips på hur du kan skydda dig hittar du här.

Vilket ID-skydd ska man välja då?

Fördelen med ett omfattande ID-skydd är att du direkt får hjälp att bestrida hela ärendet om någon skulle utsätta dig för en ID-kapning. Det enda du behöver göra själv är en polisanmälan. Det ingår även en spärrservice för dina registrerade kort och värdehandlingar, vilket gör att du kan spärra alla dina kort genom ett enda samtal. Något som är guld värt för den som har en hel mängd olika kort att hålla koll på. 

Tips: du kan prova ett ID-skydd från Förebygg helt kostnadsfritt i 30 dagar. Så fort de får information att ett företag tar en kreditupplysning på dig, eller om något annat sker gällande ditt personnummer, så får du ett meddelande både via SMS och e-post direkt i realtid.

Vad ska jag göra om jag utsätts för en ID-kapning?

Om du tror att du har blivit utsatt för ett bedrägeriförsök, kontakta Polisen och gör en polisanmälan direkt.

Ignorera inte tecknen som du ser, även om du tycker att de har försumbar betydelse, det kan vara ett helt isberg under ytan.

För att förhindra att en ID-kapare ska fortsätta utnyttja din identitet bör du även spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen. Kontakta även din bank samt ditt försäkringsbolag. Ofta ingår skydd mot ID-kapning i hemförsäkringen, och ditt försäkringsbolag kan även hjälpa dig att kartlägga omfattningen av detta bedrägeri, bestrida fakturor för varor eller tjänster du inte beställt, och ta bort felaktiga betalningsanmärkningar om du fått några.

Kontrollera även hos Skatteverket att din adress inte har ändrats. Du kan enkelt logga in på deras hemsida med digitalt ID, t.ex. Bank-ID och se dina folkbokföringsuppgifter. Det kan även vara klokt att kontrollera med Svensk adressändring om någon annan än du gjort en temporär eftersändning av din post.

Läs mer i vår checklista på vad du bör göra om du utsätts för en ID-kapning.

(Källor: Polisen, minuc.se)

Denna artikel innehåller sponsrade länkar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...