Hem Integritet Tips: Här kan du kolla om en webbsida är säker eller ej

Tips: Här kan du kolla om en webbsida är säker eller ej

Hoten på nätet är idag många, därför är det viktigt att kunna kolla om en webbsida är säker eller inte. Det kan ibland vara svårt att se om det är en seriös webbsida eller oseriös som vill lura dig. Med tjänsten från Trend Micro kan du enkelt och kostnadsfritt få svar. Längre ner kan du få fler tips på hur du kan surfa säkert.

Nätet är enormt och fantastiskt på många sätt men där finns också många faror. Faror som vilseledande webbplatser, olika typer av virus, skadlig kod, spionprogram och nätfiske kan leda till svåra följder om man inte kollar om en webbsida är säker. Google arbetar med att få så många sajter som möjligt att öka skyddet för sina besökare med en https-adress eller ett SSL-certifikat men det finns fortfarande många som inte har det. Företaget Trend Micro har tagit fram gratistjänsten Site Safety Center där du kan kontrollera säkerheten för en webbplats som verkar misstänksam.

Så här gör du för att kontrollera om en webbsida är säker

1. Klicka här för att komma till tjänsten.

2. Skriv in webbadressen du vill kontrollera och invänta svar.

  • Safe (säker) betyder att sidan inte innehåller någon skadlig kod, programvara eller tecken på nätfiske och är säker att klicka sig in på. Får du istället upp
  • Dangerous (farlig) bör du inte besöka den. Klassifikationen visar att sajten kan innehålla skadlig kod, nätfiske eller skadeprogram som försöker komma åt personlig information.
  • Suspicious (misstänkt) i sin tur visar att sidan har kopplingar till skräppost. Den sista klassifikationen
  • Untested (otestad) betyder att webbplatsen inte har blivit testad än. Återkom om någon dag igen så har tjänsten hunnit kontrollera url:en du skrev in och du får svar på om webbsidan är säker eller ej.

Tips: Du behöver inte alltid kolla om en webbsida är säker

Man skall alltid vara försiktig när man surfar, men har du ett bra antivirusprogram så brukar den oftast kontrollera om en webbsida är säker eller ej. När du använder din mobil eller dator för att besöka en webbsida som inte är säker, får du en varning om att inte fortsätta. En annan fördel med antivirusprogram är att programmet regelbundet checkar din mobil eller dator. I det fall att du får virus eller skadlig kod tar antivirusprogrammet normalt bort viruset eller den skadliga koden.

Du kan läsa om vilka antivirusprogram som är bäst och har störst rabatter på ”Bäst antivirusprogram 2023”. Det lönar sig att alltid vara på den säkra sidan, så slipper du drabbas av bedrägeriförsök, skadeprogram och olika virus.

Fler tips för att checka om en webbsida är säker

Beroende på vilken webb-läsare du använder kan du få ledtrådar på om webbsidan är säker eller inte.

Google Chrome

För att kolla om en webbsida är säker eller ej om du använder Google Chrome, gör följande:

Öppna webbsidan i Chrome. Uppe i vänstra hörnet, till vänster om webbadressen, finns en symbol. Symbolen visar om Google bedömer webbsidan som säker eller ej.

LåsSymbolen visar att Google bedömer sidan som säker.

Visa information om webbplatsenDenna symbol innebär att det är osäkert om webbsidan är säker eller ej. Det kan innebära en risk att använda sidan, exempelvis att någon kan se eller ändra den information som du skickar eller tar emot via webbsidan.

FarligGoogle skriver att om denna symbol är med ”Ange inte privata eller personliga uppgifter på den här sidan. Undvik om möjligt att använda webb-platsen”. Google skiljer på sidor med denna symbol som ”Inte säker” och ”Farlig”. I det fall beteckningen ”Farlig” är med, undvik webb-platsen.

Microsoft Edge

Google och Microsoft använder i stort sett samma symboler med liknande betydelser.

Webbsidan är säker enligt bedömning från Microsoft. Webbplatsen du besöker har ett giltigt certifikat utfärdat av en betrodd myndighet. Informationen som skickas till och från webbplatsen är säker och kan inte avlyssnas av en angripare. Men även webbplatser med giltiga certifikat kan ha dåligt rykte, så kontrollera alltid URL-adressen i adressfältet för att vara säker på att du är på den avsedda webbplatsen innan du anger någon information. Se tips med Trend Micro i inledningen.

Indikator för webbplatser som inte är säkra

Har webbsidan någon av dessa beteckningar framför URL-adressen anses sidan inte säker. Information som skrivs, skickas eller erhålls kan avlyssnas av en hackare. Rekommendationen från Microsoft är att inte ange personlig information på denna typ av webbplatser.

Mer info finns att läsa här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...