Hem Integritet Tips: Här kan du kolla om en webbsida är säker eller ej

Tips: Här kan du kolla om en webbsida är säker eller ej

Artikeln innehåller reklam genom textannonser för Kjell & Company

Hoten på nätet är idag många, därför är det viktigt att kolla om en webbsida är säker eller ej. Det kan ibland vara svårt att se om det är en seriös webbsida eller oseriös som vill lura dig. Med den här tjänsten kan du enkelt och kostnadsfritt få svar och få fler tips på hur du kan surfa säkert.

Nätet är enormt och fantastiskt på många sätt men där finns också många faror. Faror som vilseledande webbplatser, olika typer av virus, skadlig kod, spionprogram och nätfiske kan leda till svåra följder om man inte kollar om en webbsida är säker. Google arbetar med att få så många sajter som möjligt att öka skyddet för sina besökare med en https-adress eller ett SSL-certifikat men det finns fortfarande många som inte har det. Företaget Trend Micro har tagit fram gratistjänsten Site Safety Center där du kan kontrollera säkerheten för en webbplats som verkar misstänksam.

Så här gör du för att kontrollera om en webbsida är säker

1. Klicka här för att komma till tjänsten.

2. Skriv in webbadressen du vill kontrollera och invänta svar.

Safe (säker) betyder att sidan inte innehåller någon skadlig kod, programvara eller tecken på nätfiske och är säker att klicka sig in på. Får du istället upp Dangerous (farlig) bör du inte besöka den. Klassifikationen visar att sajten kan innehålla skadlig kod, nätfiske eller skadeprogram som försöker komma åt personlig information. Suspicious (misstänkt) i sin tur visar att sidan har kopplingar till skräppost. Den sista klassifikationen Untested (otestad) betyder att webbplatsen inte har blivit testad än. Återkom om någon dag igen så har tjänsten hunnit kontrollera url:en du skrev in och du får svar på om sidan är säker eller ej.

Tips: Du behöver inte alltid kolla om en webbsida är säker eller ej.

Man skall alltid vara försiktig när man surfar, men har du ett bra antivirusprogram så skall den kontrollera om en webbsida är säker eller ej. I det fall att du med din mobil eller dator besöker en sida som inte anses säker, får du en varning om att inte fortsätta. En annan fördel med antivirusprogram är att programmet regelbundet checkar din mobil eller dator. Har du drabbats av virus eller skadlig kod tar antivirusprogrammet normalt bort intrånget.

Du kan läsa om vilka antivirusprogram som är bäst och har störst rabatter på ”Bäst antivirusprogram 2023”. Det lönar sig att alltid vara på den säkra sidan, då slipper du drabbas av bedrägeriförsök, skadeprogram och olika virus.

Fler tips för att checka om en webbsida är säker eller ej

Beroende på vilken webb-läsare du använder kan du få tips om sidan är säker eller ej

Google Chrome

För att kolla om en webbsida är säker eller ej om du använder Google Chrome, gör följande
Öppna webbsidan i Chrome. Uppe i vänstra hörnet, till vänster om webbadressen, finns en symbol. Symbolen visar på om sidan bedöms som säker eller ej.


LåsWebbsidan bedöms som säker enligt Google

Visa information om webbplatsenFinns osäkerhet om säkerhet på webb-sidan om denna symbol visas. Det kan innebära en risk att använda sidan, exempelvis att någon kan se eller ändra den information som du skickar eller tar emot via webb-sidan.

FarligGoogle skriver att om denna symbol anges ”Ange inte privata eller personliga uppgifter på den här sidan. Undvik om möjligt att använda webb-platsen”. Google skiljer på sidor med denna symbol som ”Inte säker” och ”Farlig”. Används beteckningen ”Farlig”, undvik webb-platsen.

Microsoft Edge

Google och Microsoft använder i stort sett samma symboler med liknande betydelser.

Webbsidan bedöms som säker enligt Microsoft. Information som skickas till och från webbplatsen är krypterad och kan normalt inte avlyssnas av hackare. Även webbplatser med denna beteckning kan innebära problem, kontrollera gärna webbadressen för att vara säker på att du är på den tänkta webbplatsen före du lämnar någon känslig information

Webbplatsen du besöker har ett giltigt certifikat utfärdat av en betrodd myndighet. Informationen som skickas till och från webbplatsen är säker och kan inte avlyssnas av en angripare. Men även webbplatser med giltiga certifikat kan ha dåligt rykte, så kontrollera alltid URL-adressen i adressfältet för att vara säker på att du är på den avsedda webbplatsen innan du anger någon information. Se tips med Trend Micro i inledningen.

Indikator för webbplatser som inte är säkra

Har webbsidan någon av dessa beteckningar framför URL-adressen anses sidan inte säker. Information som skrivs, skickas eller erhålls kan avlyssnas av en hackare. Rekommendationen från Microsoft är att inte ange personlig information på denna typ av webbplatser.

Mer info finns att läsa här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Jämför ID-skydd och prova gratis

Jämför ID-skydd som erbjuds av olika aktörer. Det skiljer sig mycket i både pris, innehåll och kvalitet mellan de olika erbjudandena.

Guide: Lösenordshanterare för säkrare lösenord

Att börja använda en lösenordshanterare kan kännas som en stor utmaning när du behöver gå igenom alla dina konton. Men att skaffa...

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Här får du tips på...

Är din mobil hackad – det här skall du göra

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...

Bäst antivirusprogram 2023 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!