Hem Integritet VPN: allt du behöver veta

VPN: allt du behöver veta

De mest kända VPN-tjänsterna skryter om fantastiska funktioner, de krypterar all din trafik, gör dig anonym på nätet och kan öppna upp streamingtjänster som är låsta. Allt detta stämmer och de bästa VPN-tjänsterna kan även göra mycket mer. Det är sannolikt därför som VPN-tjänster är ett av de områden som växer snabbast.

Vad är VPN?

VPN är en engelsk förkortning och står för Virtual Private Network, på svenska brukar det översättas till privat virtuellt nätverk. VPN är en metod för att skapa ett privat nätverk över internet, en s.k. tunnel. All data som skickas till och från är krypterad, din IP-adress är maskerad, och du får genom en säker förbindelse som kan förhindra avlyssning och datainsamling av tredje part. Det kan t.ex. användas när man surfar på nätet eller mellan datorer inom ett företags interna nätverk.

Men det finns fler skäl till att miljontals personer varje månad skaffar VPN, exempelvis för att vara anonym på nätet, inte visa vilken plats man befinner sig på, komma förbi censur, surfa fritt samt kunna använda tjänster som är låsta till specifika platser. Genom att välja lämplig IP-adress, får man tillgång till webbplatser och tjänster som annars skulle blockerats.

Hur fungerar VPN?

När du använder VPN och kopplar upp din dator mot exempelvis Internet, sker all datatrafik via en krypterad osynlig ”tunnel”. Hur säker uppkopplingen är bestäms av vilket VPN-protokoll som används. Det finns många leverantörer av VPN-tjänster, olika protokoll används och säkerheten varierar, liksom vilka funktioner som erbjuds. Även om två leverantörer av VPN-tjänster använder samma protokoll, kan det skilja i säkerhet, kvalité och funktion. Olikheterna påverkar bl.a. vilken hastighet man får.

När du är uppkopplad via VPN går förbindelsen via en server som styrs av den VPN-leverantör du valt. Två av de viktigaste funktionerna i VPN-protokollet är att din enhet på ett säkert vis kommunicerar med en VPN-server och att krypteringen gör informationen mycket svår att tolka för utomstående.

För dig som användare är det oftast enkelt att använda VPN. Efter val av VPN-tjänst, ladda ner tjänstens programvara. När installationen är klar, starta programmet och välj i vilket land som den server du ska ansluta till finns. Därefter är det klart och du kan surfa via VPN.

Streama Netflix, SVT-Play och andra tjänster via VPN

Många skaffar VPN för att kunna använda streamingtjänster som är blockerade när man är utomlands. Andra för att kunna få tillgång till fler streamingtjänster än i Sverige och även streamingtjänster som finns i Sverige men har bättre utbud utomlands, exempelvis Netflix i USA. Orsaken till att många streamingtjänster har bättre utbud i andra länder än i Sverige är att konkurrensen är tuffare. Andra vill komma åt streamingtjänster i framför allt USA då många serier normalt sänds tidigare där än i Europa. Med ”rätt” VPN kan du välja att streama via dessa streamingtjänster oberoende av var du befinner dig och köra en streamingtjänst som om du befann dig i det land du önskar, t.ex. Netflix USA.

Det är stor skillnad mellan olika VPN-tjänster och möjligheten att använda dessa för streamingtjänster, dels för att streamingleverantörer blockerar en del VPN, och dels för att VPN kan göra surfhastigheten långsammare vilket påverkar streamingkvalitén. Vi har testat 14 olika VPN-tjänster. Bäst fungerande är NordVPN som har snabba servrar i ett 60-tal länder inklusive USA, Sverige och de flesta övriga länderna i Europa.

Är det olagligt att använda VPN-tjänster?

I Sverige och de flesta andra länder i världen är det lagligt att använda VPN. Du kan lagligt använda tjänsten och exempelvis vara anonym på nätet genom att dölja din IP-adress eller ange annan IP-adress för att få tillgång till geografiskt begränsade tjänster. Det är fördelar som både vanliga privatpersoner och företag uppskattar. Även många kriminella som agerar på nätet använder VPN då de ser fördelar i att inte kunna spåras.

Precis som med mycket annat, får du inte använda tjänsten som hjälpmedel för att göra olagliga handlingar, exempelvis använda VPN för att sälja narkotika. Men det är inte VPN som är olagligt i detta exempel, utan det som man använder tjänsten till. Användning av VPN som tjänst är i grunden inte olaglig.

Användande av VPN-tjänster utomlands

I de flesta länder är det tillåtet att använda VPN. Av jordens 195 självständiga länder är det bara i ett 15-tal länder där det är förbjudet eller finns begränsningar att använda tjänsten. Det är framför allt i länder som inte har fullt utvecklad demokrati eller där staten vill styra över medborgarnas användning av Internet.

Flera länder begränsar användandet av VPN via lagstiftning, några försöker via tekniska hinder stoppa användandet och vissa använder bägge metoderna. Det krävs omfattande resurser och god teknisk förmåga om ett land effektivt ska stoppa oönskad VPN-trafik genom att blockera trafiken, Kina har lyckats relativt bra medan det är i princip verkningslöst i några andra länder.

VARNING: Många som säljer VPN-tjänster skriver att deras tjänst fungerar i land där förbud mot användning finns. De är inte heller tydliga med vilka straff man kan råka ut för om man använder VPN i landet.

Nedan är länder med förbud eller begränsningar

Kina – förbud för privatpersoner att använda VPN, tillstånd kan sökas för företag

Sedan något år tillbaka är det förbjudet för kinesiska medborgare att använda VPN. Idag är det även förbjudet för turister att använda VPN enligt Kinas industri- och informationsteknikministerium MIIT. Trots förbud använder många i Kina VPN, men det är inte problemfritt då Kina blockerar åtkomsten till många webbplatser, inklusive VPN-tjänster, genom att bygga vad som officiellt kallas Golden Shield-projektet, eller det som vissa skämtsamt kallar The Great Firewall of China. Enbart enstaka fall har rapporterats där polis ingripit för att stoppa turister för användning av VPN, men däremot har flera kinesiska medborgare gripits för olaglig användning.

Enligt The Inquirer är bötesbeloppet 145 USD för turister vid olaglig användning. Medborgare i Kina riskerar högre straff, inklusive fängelse. För utländska företag gäller andra regler. De kan efter kontakter med myndigheterna få använda en VPN-tjänst som godkänts av regeringen.

Ryssland – Hårda straff vid felaktig användning

I november 2017 kom en lag som påverkade användning av VPN i landet. I mars 2019 krävde ryska myndigheter att få tillgång till information i VPN-servrar som finns i landet, detta medförde att flera VPN leverantörer stängt sina servrar inne i Ryssland. Många populära siter och appar är blockerade. Används VPN för att komma åt någon av de webbplatser och appar som är blockerade, räknas det som olaglig användning. När VPN används inom de ramar som regimen satt upp, exempelvis för normala arbetsuppgifter i arbetet, är användning av VPN laglig.

Vitryssland – Förbud att använda VPN-tjänster

Det är inte bara pressfriheten som är begränsad i Vitryssland, VPN-tjänster har varit förbjudna sedan år 2015.

Nordkorea – Förbud att använda VPN-tjänster

Merparten av befolkningen i Nordkorea har endast tillgång till ett mycket begränsat nät med runt 30 olika webb-sidor. Nordkoreas internet kallas för Kwangmyong och är hårt kontrollerat av statsapparaten. Här kan man hitta väderprognoser, spel, en sökmotor, e-posttjänst m.m. Turister kan få köpa tillgång till ”vanligt” Internet (ej till Kwangmyong). Varken för turister eller inhemsk befolkning är det tillåtet att använda VPN.

Turkmenistan – Förbud att använda VPN-tjänster

Myndigheterna i Turkmenistan bestämmer över alla officiella medier och VPN-tjänster är förbjudna i landet.

Uganda – oklart rättsläge

VPN-tjänster blev mer populära i Uganda efter en lag 2018 som beskattar användning av sociala media. Via VPN kan medborgarna agera anonymt på nätet och undvika att betala skatt. Regeringen försöker blockera användning av VPN-tjänster, vilket inte fungerar så bra. Det finns inte någon lag som direkt förbjuder användning av VPN men Nicholas Opiyo som arbetar som människorättsadvokat i Uganda säger att medborgare kan åtalas som använder VPN för brott mot skattelagen, ett brott som kan ge allt ifrån böter till fängelse upp till sju år.

Turkiet – betydande begränsningar

Turkiska myndigheter har blockerat många VPN-tjänster för användning. Det finns ingen lag som förbjuder VPN-tjänster.

Förenade Arabemiraten – förbud för privatpersoner, begränsad användning för företag

Användning av VPN är olagligt för turister och inhemsk befolkning och kan ge bötesbelopp på flera miljoner kronor och fängelse. Andra förutsättningar gäller för företag, banker och institutioner i Förenade Arabemiraten, användning av VPN är laglig för att få tillgång till interna nätverk via internet.

Oman: Förbud för privatpersoner, företag kan söka tillstånd

Förbud för turister och inhemsk befolkning att använda VPN-tjänster i Oman, företag kan få tillstånd att använda VPN, men användandet behöver följa strikta regler.

Syrien – tillåtet, men inte ofarligt att använda

Många webbplatser är förbjudna att besöka i Syrien och även blockerade av myndigheterna. VPN är inte olagligt att använda men myndigheterna bevakar internetcaféer och andra platser för att söka efter personer som använder VPN för att besöka otillåtna sidor.

Egypten – Nja, beroende på hur VPN används, hårda straff vid felaktig användning

Egyptiska myndigheter har blockerat användning av många VPN-tjänster. Användning av VPN är tillåtet, men används det för att komma åt någon av de webbsidor och appar som är förbjudna i Egypten räknas det som olaglig användning och kan leda till både böter och fängelse.

Vietnam – Nja, beroende på hur VPN används

Användning av VPN är tillåtet men används det för att komma åt någon av de många webbplatser som är förbjudna i Vietnam räknas det som olaglig användning. Myndigheterna har blockerat användning av flera VPN-tjänster. 

Zimbabwe – oklart rättsläge

Myndigheterna i Zimbabve har flera gånger när det var oroligheter i landet blockerat tillgången till bl.a. sociala medier som Facebook och WhatsApp. Användning av VPN har historiskt varit tillåtet, men nyligen inkom rapporter som tyder på att användning av VPN är förbjudet.

Iran – Omfattande restriktioner för användning av VPN

Myndigheterna blockerar användning av välkända VPN-tjänster. Endast regeringsgodkända VPN är tillåtna, vilket innebär att syftet med att använda VPN till stor del försvinner, då regeringen kan övervaka trafiken.

Fördelar med VPN

Bakgrunden till att VPN skapades var för att både kunna vara anonym på nätet och ge ett bättre skydd mot att bli hackad. Nedan är några exempel på fördelar med VPN

  1. För anonymitet på webb-sidor du besöker
    När man besöker en hemsida lämnar man via sin IP-adress en form av ”fotavtryck” efter sig. En person som är kunnig på IT kan använda denna information för att ta reda på exempelvis var du befinner dig (ort/stad). Det säkraste sättet att dölja din IP-adress när du surfar, är via ett bra VPN som ger dig både integritet och anonymitet online. De flesta VPN-leverantörer sparar inte heller på historiska data, vilket innebär att det inte finns någon information över vilka siter som besökts.
  2. För att undvika spårning från internetleverantörer
    Internetleverantörer spårar och lagrar normalt användardata som exempelvis din webb-historik. Det förekommer att denna typ av data säljs till företag som använder informationen i kommersiellt syfte eller att den lämnas ut till myndigheter.
  3. Bättre säkerhet och trygghet på nätet
    Internetanslutningar med dålig säkerhet är något som hackare kan utnyttja. VPN med bra kryptering ger dig bra skydd och minskar risken att råka ut för cyberbrottslingar. Det kan även vara bra att komplettera med ett ID-skydd för att täcka sig på flera fronter.
  4. För att surfa säkert på offentliga nätverk
    De flesta offentliga nätverk och WiFi är osäkra eftersom de normalt inte har någon kryptering eller så har de en enklare kryptering som är lätt att knäcka för en hackare. Hackare kan avlyssna trafiken på dessa nätverk och även aktivera virus på din enhet. Med en VPN-tjänst kan du surfa säkert på offentliga nätverk och WiFi utan att cyberbrottslingar kan avlyssna dig.
  5. För att komma åt geografiskt begränsat innehåll
    Några TV-tjänster, streamingtjänster och vissa webb-portaler begränsar vilka som får besöka tjänsten till de som finns inom ett visst geografiskt område. Det gör att många inte kan följa favoritserier, sport och annat som de brukar vid resor utomlands. Andra som vill följa TV i annat land än där man bor kan i flera fall inte göra detta. Med VPN kan du byta ut din IP-adress mot en annan IP-adress som finns i det land du vill se exempelvis en streamingtjänst och härigenom få tillgång till det utbud som om du fysiskt befann dig i det landet. Det är inte brottsligt att kringgå streamingoperatörens blockeringar, sedan kan man alltid diskutera om det är moraliskt rätt.

    Några streamingtjänster undersöker om du använder en VPN och blockerar dig från att besöka tjänsten. Netflix är kända för att göra detta. Metoden som används av bl.a. Netflix är att ladda ner kända IP-adresser från VPN-servrar; om en besökare använder en av dessa blockerar Netflix innehållet på sin web-portal för den personen. Läs mer om VPN och streaming.
  6. För att undvika prisdiskriminering
    Det förekommer att webbutiker tar olika priser beroende på konkurrenssituation i olika länder. Med VPN kan du välja valfri geografisk plats och få kunskap om var de lägsta priserna finns.
  7. VPN kan göra din anslutning snabbare
    VPN sänker din internethastighet normalt sett, men i vissa fall kan VPN öka den. Det är exempelvis när internetleverantörer stryper hastigheten på abonnenters anslutningar. Detta sker på vissa typer av anslutningar som exempelvis streamingtjänster. Om du använder dig av VPN ser din internetleverantör på grund av krypteringen inte vilken typ av webbplats du ansluter till, vilket gör att hastighet inte stryps. Ett annat exempel där VPN kan öka din internethastighet är när din uppkoppling inte går via den snabbaste servern. Orsaken är ofta att internetleverantören försöker fördela trafiken jämt mellan olika servrar. Låter man VPN välja server som datatrafiken ska gå igenom, väljer VPN den snabbast tillgängliga servern.

Nackdelar med VPN

  1. Lägre hastigheter
    Anledningen till att VPN ger lägre hastighet är att din anslutning krypteras när trafiken går via en VPN-server. En annan anledning till att hastigheten påverkas, är avståndet till den VPN-server som tjänsten går igenom. Du kan normalt välja från vilket land som trafiken ska gå genom. Väljer man ett land långt bort, exempelvis Nya Zeeland och ska se på en tysk TV-kanal, kommer det geografiska avståndet göra att det blir en liten fördröjning då datapaketen måste färdas flera tusen mil när de åker tur och retur. För att minska eller eliminera detta problem, välj att ansluta via en VPN-server i ett närliggande land.

    Om syftet med att använda VPN är att ha en krypterad anslutning där du är anonym, välj en VPN-server i Sverige för kortare avstånd och undvik problemet.
  2. Vissa webbplatser kan blockeras (exempelvis av Netflix)
    Orsaken till att streamingleverantörer och TV-tjänster som SVT-Play försöker begränsa tillgången till en geografiskt begränsad publik är att upphovsmän till filmer och TV-serier riskerar att inte få betalt. Streamingbolag och TV har även ofta kontrakt med filmdistributörer som tillåter dem att visa innehåll i endast valda länder.
  3. Det är inte lagligt att använda VPN i alla länder
    I några länder är det olagligt att använda VPN, i andra försöker myndigheterna blockera användningen, men i de allra flesta länder är det tillåtet och fungerar utmärkt. I vissa länder med omfattande censur, som exempelvis Iran, tillåts endast statligt godkända VPN-tjänster. Här finns en betydande risk att datatrafiken avlyssnas.
  4. Vissa VPN-leverantörer loggar all data
    De större seriösa leverantörerna sysslar inte med loggning av användares data och vidareförsäljning av uppgifter, men det förekommer hos några leverantörer, särskilt de som säljer VPN-tjänster gratis. Den datainformation som loggas kan säljas vidare till privata företag i kommersiellt syfte.
  5. En del VPN-tjänster fungerar inte så bra
    Det är stor kvalitetsskillnad mellan VPN-tjänster. Det finns över 200 VPN-tjänster och det är betydande olikheter mellan dessa. Flera av VPN-tjänsterna fungerar riktigt bra, medan andra inte ger några direkta fördelar.
  6. En VPN-tjänst ger inte 100 procent säkerhet och skydd
    Även om man har en bra VPN-tjänst med utmärkt kryptering och din IP-adress är dold, kan man fortfarande få virus och annan skadlig kod, bli avlyssnad av hackare, underrättelsetjänster m.fl. och bli utpressad. Om en hacker eller underrättelsetjänst vill spåra dig, finns andra vägar att identifiera dig förutom via din IP-adress.

Gratis VPN-tjänster – är de bra?

Alla kommersiella företag behöver tjäna pengar, och det gäller även de företag som säljer gratis VPN-tjänster. Det finns VPN-tjänster som är gratis där leverantören säljer uppgifter om användarna till annonsörer. Flera gratistjänster har datagränser, hastighetsgränser, annonser och nedladdningsbegränsningar.

Ett annat problem med gratistjänster är att de normalt inte har några servrar i Sverige. Orsaken är att Sverige är ett mindre land befolkningsmässigt och många väljer att placera servrar i länder med fler invånare. Saknas VPN-tjänst uppstår en del problem, exempelvis med fördröjning om man vill strömma SVT-play utomlands.

Fundera noga före du provar en VPN-tjänst som är gratis, vissa gör t.o.m. mer skada än nytta. Ett tips om du vill prova VPN är att testa någon av de seriösa alternativen där det ingår en gratis provperiod eller där du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

Vilket VPN ska man välja?

Vad som är viktigt när man väljer VPN beror på syftet till att man vill ha VPN. Nedan är några av de vanligaste punkterna köpare av VPN ser på:

  • Hur bra säkerhet och integritet erbjuds?
  • Lagras dina uppgifter?
  • Hur påverkas hastigheten på ditt Internet?
  • Ger det åtkomst till streaming utomlands?
  • Användarvänlighet?
  • Är det enkelt att installera?
  • Kostnad?
  • Finns support och är den bra?

Den VPN-tjänst som vinner flest tester är NordVPN. De har en webb-sida på svenska, har protokoll som ger bästa säkerhet, höga betyg avseende användarvänlighet och man kan se på valfria streaming tjänster, exempelvis Netflix USA som annars är stängt för oss i Europa och har mycket bättre utbud än vad vi får i Sverige.

Hur fungerar krypteringen i VPN?

Det finns flera olika typer av VPN-tjänster och även flera olika typer av VPN-protokoll.
Nedan är en förenklad förklaring på principer för hur krypteringen för VPN för privat bruk fungerar:

När du laddar ner en VPN-tjänst sköter den i princip allt för att erhålla de krypteringsfunktioner som utlovas. Du behöver i stort sett bara logga in på tjänsten. Följande sker i bakgrunden.

  1. Uppkoppling sker först mot en VPN-server som ”godkänner” dig.
  2. Din IP-adress ändras och döljer din verkliga plats
  3. All data som du skickar och tar emot är krypterat. Det sker genom att VPN-tjänsten bildar en ”virtuell tunnel” varigenom trafiken går. Varje datapaket som skickas genom tunneln blir inlindat i ett yttre paket som krypteras. Om någon försöker avlyssna informationen blir den oläslig eftersom de saknar tillgång till krypteringsnyckeln.
  4. När data når fram till servern tas det yttre paketet bort genom dekryptering. Samma krypteringsnyckel används som när datapaketen skickades och krypteringen aktiverades.

Hur pålitliga är VPN-leverantörerna?

Det finns över 200 VPN-tjänster. De bästa fungerar utmärkt och är pålitliga, de sämsta gör ingen större nytta.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...