Intrång är inget man vill råka ut för men lyckligtvis finns smarta åtgärder du kan ta till för att minska risken att drabbas digitalt. Här kommer åtta värdefulla tips!

1. Se till att alltid ha ett uppdaterat virusskydd på dina olika enheter för att undvika intrång

Ett bra virusprogram förhindrar att virus tar sig in och skyddar mot skadliga webbsidor, skadlig programvara, virus, hackare, skadlig kod samt spion- och utpressningsprogram. På Kjell & Company finns F-secure Safe Antivirus och surfskydd. Det är ett antivirus som skyddar både datorer, mobiler och surfplattor mot virus, spionprogram och andra skadeprogram.

F-secure Safe Antivirus och surfskydd 1 år 1 enhet | F-secure Freedome VPN-tjänst 1 enhet

2. Skaffa en digital brevlåda

En digital brevlåda är gratis, säkrare än vanlig post och e-post och dessutom bra för miljön! Genom att använda Kivra exempelvis får du snabb och säker tillgång till din post var du än befinner dig, vilket innebär att du kan förebygga och upptäcka bedrägerier i tid.

3. Öppna inte mail eller bilagor från okända avsändare

Bedragare kan komma åt din enhet och påverka säkerheten på det viset. Om du öppnar finns risken att du får in virus som kan kopiera dina inloggningsuppgifter eller annan känslig information. Detsamma gäller om du får ett sms där du uppmanas klicka på en länk eller logga in någonstans.

4. Installera bara godkända appar för att undvika intrång

Ha som regel att bara installera appar från godkända källor som App Store, Windows Store och Google Play. Ett tips är att kontrollera apparna innan du laddar ner dem. Det du kan kolla är exempelvis betyg, hur länge appen har funnits samt kundrecensioner. Skadliga appar kan innehålla virus och kod som gör det möjligt för hackare att stjäla lösenord och annan känslig information. Det är också viktigt att ta reda på vilken information appen får tillgång till i din mobil/surfplatta.

5. Lämna inte ut personlig information

Du bör aldrig lämna ut ekonomisk eller personlig information online utan att först ha kontrollerat dem som har begärt in uppgifterna. Även om det kan verka uppenbart, så är det ändå många som glömmer bort detta när de blir uppringda av någon som påstår sig vara från din bank.

6. Använd aldrig ditt BankID på uppmaning av någon annan

Använd aldrig ditt BankID på uppmaning av någon som kontaktat dig, även om personen uppger sig vara från din bank eller ditt försäkringsbolag. Bedragare använder sig av det här tillvägagångssättet för att kunna tömma ditt konto på pengar eller beställa ett BankID i ditt namn. 

7. Aktivera notiser

Använd dig av tjänster som ger dig notiser direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta kreditbolaget och stoppa köpet eller lånet. Med tjänsten Bisnode Min Upplysning får du tillgång till kreditupplysningar som tagits på dig både via en app och webben. Tjänsten har också en bevakningsfunktion mot identitetsstöld och bedrägerier. 

8. Lämna inte ut personuppgifter i onödan

8. Slutligen, tänk på att inte visa dina personuppgifter i onödan. Lämna aldrig ut några personliga uppgifter på nätet utan att först ha kontrollerat att det sker på en säker anslutning. Att anslutning är säker ser du genom att det är ett hänglås i adressraden i webbläsaren och att url:en börjar med https istället för http.

Artikeln innehåller reklam genom textannonser och produktannonser för Kjell & Company

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här