Hem Intrång Åtta tips på hur du skyddar dig mot intrång

Åtta tips på hur du skyddar dig mot intrång

Intrång är inget man vill råka ut för men lyckligtvis finns smarta åtgärder du kan ta till för att minska risken att drabbas digitalt. Här kommer åtta värdefulla tips!

Se till att alltid ha ett uppdaterat virusskydd

Ett bra antivirusprogram förhindrar att virus tar sig in och skyddar mot skadliga webbsidor, skadlig programvara, virus, hackare, skadlig kod samt spion- och utpressningsprogram. Det antivirusprogram som på senare tid vunnit flera tester är TotalAV. Programmet är enkelt att installera, ger mycket hög säkerhet och har ofta rabatter på runt 70 procent. Andra populära program är F-secure Safe Antivirus och surfskydd. Det är ett antivirus som skyddar både datorer, mobiler och surfplattor mot virus, spionprogram och andra skadeprogram. Mer information om antivirusprogram finns på vår test.

Skaffa en digital brevlåda

En digital brevlåda är gratis, säkrare än vanlig post och e-post och dessutom bra för miljön! Genom att använda Kivra exempelvis får du snabb och säker tillgång till din post var du än befinner dig, vilket innebär att du kan förebygga och upptäcka bedrägerier i tid.

Öppna inte mail eller bilagor från okända avsändare

Bedragare kan komma åt din enhet och påverka säkerheten på det viset. Om du öppnar finns risken att du får in virus som kan kopiera dina inloggningsuppgifter eller annan känslig information. Detsamma gäller om du får ett sms där du uppmanas klicka på en länk eller logga in någonstans.

Installera bara godkända appar för att undvika intrång

Ha som regel att bara installera appar från godkända källor som App Store, Windows Store och Google Play. Ett tips är att kontrollera apparna innan du laddar ner dem. Det du kan kolla är exempelvis betyg, hur länge appen har funnits samt kundrecensioner. Skadliga appar kan innehålla virus och kod som gör det möjligt för hackare att stjäla lösenord och annan känslig information. Det är också viktigt att ta reda på vilken information appen får tillgång till i din mobil/surfplatta.

Lämna inte ut personlig information

Du bör aldrig lämna ut ekonomisk eller personlig information online utan att först ha kontrollerat dem som har begärt in uppgifterna. Även om det kan verka uppenbart, så är det ändå många som glömmer bort detta när de blir uppringda av någon som påstår sig vara från din bank.

Använd aldrig ditt BankID på uppmaning av någon annan

Använd aldrig ditt BankID på uppmaning av någon som kontaktat dig, även om personen uppger sig vara från din bank eller ditt försäkringsbolag. Bedragare använder sig av det här tillvägagångssättet för att kunna tömma ditt konto på pengar eller beställa ett BankID i ditt namn. 

Aktivera notiser

Använd dig av tjänster som ger dig notiser direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta kreditbolaget och stoppa köpet eller lånet. Med tjänsten Min upplysning får du tillgång till kreditupplysningar som tagits på dig både via en app och webben. Tjänsten har också en bevakningsfunktion mot identitetsstöld och bedrägerier. 

Lämna inte ut personuppgifter i onödan

Slutligen, tänk på att inte visa dina personuppgifter i onödan. Lämna aldrig ut några personliga uppgifter på nätet utan att först ha kontrollerat att det sker på en säker anslutning. Att anslutning är säker ser du genom att det är ett hänglås i adressraden i webbläsaren och att url:en börjar med https istället för http.

Artikeln innehåller reklam genom textannonser och produktannonser

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...