Letar du tips på gratis antivirus och virusskydd? Då ska du fortsätta läsa. Här listar vi sju stycken kostnadsfria antivirusprogram som du kan hämta hem redan idag.

Artikeln innehåller reklam genom annonslänk för UC.

Med ett virusskydd installerat minskar risken att drabbas av virus, ransomware, sabotageprogram, spyware och skadlig kod. Det viktiga innan du bestämmer dig för ett antivirusprogram är att du läser på. Fråga dig själv vad du behöver och glöm inte kolla om programvaran är kompatibelt med ditt operativsystem.

Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender gratisvariant är ett prisbelönt skydd mot både nya och befintliga hot. Det är snabbt, gratis att använda, har ett lättanvänt gränssnitt och innehåller många viktiga skyddsfunktioner. Finns för både Windows, macOS och Android.

Bitdefender finns att hämta här.

TotalAV för Mac

Komplett och kompatibelt antivirusskydd för Mac, iPhone och iPad. TotalAV har blivit utsedd till bästa antivirus för Mac 2020 och har över 25 miljoner användare. Virusskyddet tar bort alla typer av virus, spionprogram, sabotageprogram och annonsprogram. Programvaran är prestandaförbättrande och har funktioner som VPN, barnspärr och tvåvägsbrandvägg.

Finns att hämta här.

Kaspersky gratis antivirus och virusskydd

En kostnadsfri programvara för Windows, IOS och Android som skyddar din dator och mobila enheter. Kaspersky Free skyddar mot vanliga virus, misstänkta webbplatser och en mängd andra olika faror. Virusskyddet krypterar data som du skickar och tar emot online med VPN (Virtuellt Privat Nätverk) och skyddar och lagrar dina lösenord och dokument.

Kaspersky finns att hämta här.

Avast Free Antivirus

Avast blockerar virus och andra sabotageprogram och skannar efter sårbarheter i wifi-nätverk. Programvaran skyddar även dina lösenord och ger extra skydd mot utpressningstrojaner. Avast gratis antivirus finns för både Mac och Android.

Här kan du hämta hem Avast.

Avira Free Security Suite

Avira är ett allt-i-ett-säkerhets-, integritets- och prestandaverktyg för Mac och Windows som kombinerar antivirusskydd med en skräpfilsrensare, en lösenordshanterare och gratis VPN.

VPN är en förkortning och står för virtuellt privat nätverk och gör att du kan surfa anonymt. Det ger också skydd mot hackare när du använder offentliga wifi-nätverk. Med Avira Free Security Suite får du 500 MB gratis data varje månad.

Finns att hämta här.

AVG

AVG är ett snabbt och enkelt antivirusskydd. Det blockerar virus, skadlig kod, ransomware och spionprogram i realtid. Utöver det blockerar det osäkra länkar, nedladdningar och e-postbilagor.

AVG gratis virusskydd finns att hämta här.

Panda gratis antivirus

Panda Free Antivirus ger skydd mot virus, skadlig kod och spionprogram i realtid. Programmet innehåller VPN som gör att du kan surfa anonymt och att wifi-nätverket du använder skyddas mot intrång. Finns för Windows och Android.

Panda gratis antivirus finns att hämta här.

Det finns massor av både gratis- och betalvarianter av antivirus och virusskydd. Det som är viktigt är att du har ett installerat så du skyddar dig. Här hittar du information om vad du bör tänka på innan du gör ditt val och här hittar du en lista på de 12 bästa antivirusprogrammen.

Se upp för ID-stöld om du inte har något skydd

Varje år drabbas över 144 000 personer i Sverige av ID-kapning. En ID-kapning innebär att någon använder dina personliga uppgifter som ditt personnummer, dina inloggningsuppgifter, din e-post eller ditt namn i bedrägerisyfte, för att exempelvis köpa saker eller beställa tjänster i ditt namn vilket kan orsaka stora skador.

Så skyddar du dig:

  • Öppna inte mail eller bilagor som du tycker ser konstiga ut eller har okänd avsändare. Risken finns att du får in virus i din dator eller mobil som kopierar dina inloggningsuppgifter eller annan känslig information. Samma sak gäller om du får ett sms där du uppmanas klicka på en länk eller logga in någonstans.

  • Ladda inte ned nya appar utan att först ha kontrollerat dem. Skadliga appar kan innehålla virus och kod som gör det möjligt för hackare att stjäla lösenord och annan känslig information.
  • Lämna inte ut personlig eller ekonomisk information utan att först ha kontrollerat dem som har begärt in uppgifterna.
  • Logga aldrig in via ditt Bank-ID eller bankdosa på uppmaning av någon annan, även om personen som kontaktar dig uppger sig vara från din bank eller ditt försäkringsbolag. 
  • Använd dig av tjänster som ger dig notiser direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta kreditbolaget och stoppa köpet eller lånet från att beviljas.

Med UC ID-Skydd meddelas du direkt via sms och mail om en kreditupplysning tas. Bevakningen sker i realtid och i skyddet ingår också assistans och hjälp vid en eventuell ID-kapning. Dessutom ingår en försäkring mot eventuella kvarstående skulder. En nyhet i skyddet är onlinebevakning. När du registrerat dina uppgifter så bevakas de dygnet runt på både det öppna nätet, deep webb och darknet. Hittas dina personuppgifter får du notis om det och en rekommendation på åtgärd för att minska risken för en ID-kapning. 
 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här