Hem Intrång Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror på att mobiler nu innehåller stora mängder värdefull information som är en allt mer attraktiv måltavla för attacker. Det är därför viktigt att inse att virus och annan skadlig kod inte längre är begränsad till datorer utan kan påverka mobiler också. Även om det kan vara en otrevlig upplevelse, finns det lösningar för att rensa och säkra din mobil.

Vad är egentligen virus och ”skadlig kod”?

Ett virus är i grund och botten en form av skadlig kod, som fungerar som ett miniprogram. I vardagligt tal benämns egentligen alla former av skadlig kod som ”virus”. De kan orsaka skada på olika vis, t.ex. genom att låsa, stjäla, förändra eller ta bort data och filer. De kan spridas på flera olika sätt, vanligtvis via e-post eller som en bifogad fil. Denna fil är oftast ett körbart program, men det kan även vara en oskyldig bild, video eller ljudfil. Ibland kan till och med besök på en webbsida resultera i att din enhet blir utsatt för ett angrepp.

Hur vet jag att jag har virus i mobilen?

Virus i mobilen kan visa sig på flera olika vis, beroende på vad du råkat ut för. Här finns en lista över de 10 vanligaste kännetecknen på att du har viruseller annan skadlig kod i din mobil.

  1. Ökad mängd annonser:
    Du ser plötsligt en ovanligt stor mängd annonser på din mobil, inklusive popup-annonser i appar där de normalt inte borde finnas
  2. Snabbare urladdning av batteriet:
    Märker du att din mobils batteri töms ovanligt snabbt, även under låg användning? Det kan vara ett tecken på bakgrundsaktiviteter från skadlig kod.
  3. Okända appar:
    Om du märker att nya appar har installerats på din mobil utan ditt medgivande. Ibland kan du inte ens ta bort dem.
  4. Långsammare mobil:
    Om din mobil verkar långsammare än normalt och appar tar längre tid att ladda eller svara, kan det bero på skadlig kod som påverkar prestandan.
  5. Utökad mobildataanvändning:
    En plötslig, oklar ökning av mobildataförbrukningen kan indikera att skadlig kod agerar i bakgrunden på din enhet.
  6. Utkoppling från konton:
    Om du ofta blir utloggad från dina onlinekonton, som e-post eller sociala medier, kan det vara ett tecken på en säkerhetsrisk.
  7. Hotfulla meddelanden:
    Varningar om överträdelser eller hot om infektion som uppmanar till klick på länkar eller nedladdningar
  8. Okända och misslyckade samtal och meddelanden
  9. Uppmaningar att installera appar:
    Om din mobil uppmanar dig att installera appar från okända eller oseriösa källor och du inte medvetet har ändrat inställningarna, var försiktig.
  10. Ändringar i inställningar:
    Mobilens inställningar ändras utan din tillåtelse, som exempelvis startsidan eller webbläsare

Du kan hitta fler kännetecken i artikeln ”Det här ska du göra om din mobil är hackad”.

Vad är riskerna med att ha virus i mobilen?

När din mobil har ett virus eller annan skadlig kod, kan det hota din integritet och säkerhet. En obehörig person kan ta över din mobil och utföra olika skadliga aktiviteter. Värre scenarier innebär att de kan se allt du gör med mobilen, inklusive vad som finns på mobilen, så som dina bilder, e-post, aktiviteter på sociala media. De kan även registrera dina inloggningar och spara dina lösenord för att komma åt dina konton, installera program på din mobil och även ringa och skicka meddelanden från den. Ibland kan de även starta mikrofonen eller kameran och spela in dig.

En annan typ av skadlig kod kan leda till att de krypterar dina filer och håller dem som gisslan. Detta kallas ofta för utpressningsvirus eller ransomware. För att säkerställa att du alltid kan behålla tillgång till dina viktiga filer, även om något skulle hända med din mobil, är det en klok idé att regelbundet göra en säkerhetskopia.

Hur tar man bort virus i mobilen?

Ett antivirusprogram letar rätt på virus och skadliga programvaror, stoppar intrånget och tar ofta bort viruset i din mobil. Genom att skaffa ett antivirusprogram har man även skydd mot nya angrepp.

Tips: Vilka antivirusprogram som har bäst betyg och just nu ger högst rabatter finner du i vår sammanställning över bäst antivirusprogram.

Beroende på din mobils märke och operativsystem finns det olika metoder för att ta bort virus. Om du har en iPhone, följ anvisningarna under Ta bort virus från iPhone. Om du använder en Samsung eller en annan Android-mobil, hitta rätt steg under ”Ta bort virus i Android” nedan.

Ta bort virus i Android

Nästan alla mobiler utom iPhone, exempelvis Samsung, Huawei, Motorola, Xiaomi, Sony, Nokia, Google, One, Doro m.fl. har samma operativsystem som heter Android. Hur man skyddar sig och får bort virus från dessa mobiler är likartat för samtliga.

  1. Skanna med antivirusapp:
    Installera en antivirusapp från Google Play och använd den för att köra en djupgående skanning av din enhet. Detta kan ta ett tag beroende på hur mycket data du har, men det kan identifiera och ta bort eventuella virus eller skadlig kod.
  2. Kontrollera dina appar:
    Gå igenom listan över installerade appar på din enhet. Om du ser appar som du inte känner igen eller inte har installerat, ta bort dem omedelbart. Kolla även recensioner och ta bort appar som verkar misstänksamma.
  3. Rensa webbläsarhistorik och cookies:
    Skadlig kod kan ibland gömma sig i webbläsarhistoriken. Rensa historiken och cookies från din webbläsare för att bli av med eventuella spår.
  4. Fabriksåterställning som sista utväg:
    Om ingenting annat fungerar och din enhet fortfarande är infekterad, överväg att göra en fabriksåterställning. Detta raderar allt från din enhet, så se till att du har en säkerhetskopia av viktiga data innan du gör detta. Efter återställningen bör du undvika att återställa appar eller inställningar från en tidigare säkerhetskopia om du inte är säker på dess säkerhet.

Fler tips på hur du skyddar dig mot virus hittar du här.

Virus i iPhone

Apple har gjort en anmärkningsvärd insats när det gäller att säkra iPhones mot virus och skadlig programvara. Trots detta kan det hända att din iPhone drabbas av virus. Ibland räcker det med ett besök på en olämplig webbsida för att öppna dörren för potentiella hot. Även om den inbyggda säkerheten i en iPhone är robustare än den hos många Android-telefoner, är ingen enhet helt immun mot hot.

Om du märker att din iPhone plötsligt visar mer popup-reklam, har en snabbare batteriurladdning, eller helt enkelt känns långsammare, kan det vara ett tecken på att din enhet har blivit infekterad av skadlig kod eller virus.

Fyra metoder för att ta bort virus från din iPhone

  1. Skanna med ett antivirusprogram:
    Installera en pålitlig antivirusapp från App Store och skanna din iPhone för skadlig kod. Detta kan hjälpa dig att identifiera och ta bort eventuella hot.
  2. Radera okända appar:
    Granska din app-lista och ta bort appar som du inte känner igen, inklusive de du nyligen installerat. Det kan vara någon av dessa som har en trojan/spyware eller dylikt. Ifall du har installerat från något annat ställe än Apple Store är det stor risk att boven finns här.
    Läs även igenom recensioner av dina appar och ta bort de appar som verkar misstänkta.
  3. Återställ från en tidigare säkerhetskopia:
    Om du tidigare har säkerhetskopierat din iPhone kan återställning från en tidigare version av dina data vara lösningen. Detta återställer din enhet till ett tidigare tillstånd. Eventuellt behöver du stega tillbaka flera gånger för att hitta en version före ditt virusproblem uppstod.
  4. Fabriksåterställ din iPhone:
    Om inget av ovanstående åtgärder fungerar, kan du utföra en fabriksåterställning. Kom ihåg att säkerhetskopiera dina data först. Gå till ”Inställningar,” ”Allmänt,” ”Återställ,” och välj ”Radera allt innehåll och inställningar.” Följ sedan anvisningarna. Mer information hittar du på Apples hemsida

Skydd mot virus i mobilen

Det är betydligt effektivare att skydda sig mot att få virus i mobilen än att i efterhand försöka få bort virus. Nedan följer handfasta tips på hur man förbättrar sina chanser att undvika virus i både iPhone och Android-mobiler.

Tips för ökad säkerhet för din Android

  • Uppdatera din enhet: Se till att din Android-telefon har den senaste versionen av operativsystemet. Uppdateringar inkluderar vanligtvis säkerhetspatchar som skyddar mot kända sårbarheter.
  • Installera en antivirusapp: Det finns många bra antivirusappar tillgängliga på Google Play Store. Några populära alternativ inkluderar Avast, Norton, och Bitdefender. Dessa appar kan skanna din enhet för skadlig kod och hjälpa dig att ta bort den.
  • Hämta från pålitliga källor: Ladda ner appar endast från officiella källor som Google Play Store. Undvik att installera appar från okända källor eller klicka på misstänkta länkar i meddelanden eller e-post. Det är också bra att vara försiktig med appar som ber om onödiga behörigheter.
  • Roota inte din Android: En rootad Android-telefon är mer sårbar eftersom den minskar inbyggda säkerhetsbarriärer, ökar risken för virus och skadlig kod, kan förhindra säkerhetsuppdateringar, hindrar vissa appar och riskerar garantiförlust.

Tips för ökad säkerhet i din iPhone

  • Använd Touch ID eller Face ID: Aktivera och använd biometrisk autentisering som Touch ID (fingeravtryck) eller Face ID (ansiktsigenkänning) för att låsa upp din enhet och autentisera dig i appar. Detta ger en extra nivå av säkerhet.
  • Använd en stark pinkod: Om du inte använder biometrisk autentisering, välj en stark pinkod bestående av siffror och bokstäver istället för en enkel fyrasiffrig pinkod.
  • Håll din enhet uppdaterad: Se till att du alltid har den senaste versionen av iOS installerad, eftersom dessa uppdateringar innehåller säkerhetsförbättringar som skyddar din enhet mot kända sårbarheter.
  • Ladda ner appar från App Store: Installera appar enbart från den officiella App Store, eftersom dessa appar är granskade och mindre benägna att innehålla virus och annan skadlig kod.
  • Aktivera tvåfaktorsautentisering: Använd tvåfaktorsautentisering för ditt Apple ID för att skydda ditt konto ytterligare. Detta innebär att du behöver både ditt lösenord och en verifieringskod för att logga in.
  • Håll ditt iCloud-konto säkert: Använd ett starkt lösenord och aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA) för ditt iCloud-konto för att förhindra obehörig åtkomst till dina iCloud-data.
  • Avaktivera automatisk upplåsning: Om du inte vill att din iPhone automatiskt ska ansluta till kända Wi-Fi-nätverk eller låsa upp din enhet när du närmar dig den, kan du inaktivera dessa funktioner.

Fler tips för ökad säkerhet i din iPhone

  • Aktivera Hitta min iPhone: Om du skulle förlora din iPhone, kan du använda tjänsten ”Hitta min iPhone” för att spåra och säkra din enhet eller radera data på distans om det behövs.
  • Använd VPN för publika nätverk: Om du använder publika Wi-Fi-nätverk, överväg att använda en pålitlig VPN-tjänst för att kryptera din internettrafik och förhindra avlyssning.
  • Stäng av onödiga funktioner: Överväg att stänga av onödiga funktioner som Bluetooth och platsdelning när du inte använder dem för att minska sårbarheten.
  • Säkerhetskopiera din data: Gör regelbundna säkerhetskopior av din enhet till iCloud eller din dator för att skydda din data om din iPhone skulle gå förlorad eller stjälas.
  • Jailbreaka inte din iPhone: Eftersom du öppnar upp systemet och omgår Apples säkerhetsåtgärder, kan du öka risken för virus, skadlig kod och andra säkerhetsproblem.

Vilka appar är säkra att använda?

Appar från officiella butiker som App Store och Google Play genomgår säkerhetsgranskningar innan de blir tillgängliga för användare. Detta minskar risken för virus, men ingen plattform är helt immun mot hot. Därför är det klokt att kolla igenom användarrecensioner före man laddar ner och installerar en ny app.

Säkerhetsrisker i appar kan uppstå även om de ursprungligen bedöms som säkra vid installationen. Detta fenomen beror på att när en app först skapades och installerades fanns det kanske inga kända sårbarheter eller hot mot den specifika programvaran. Men med tiden kan hackare utveckla nya angreppsmetoder och identifiera svagheter i programvaran, vilket ökar riskerna.

Därför är kontinuerliga uppdateringar av appar och programvara avgörande för att minska säkerhetsrisker. Utvecklare arbetar ständigt med att åtgärda kända sårbarheter och förbättra säkerheten. Genom att uppdatera dina appar till de senaste versionerna kan du dra nytta av dessa säkerhetsförbättringar och minska risken för att drabbas av skadlig programvara.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...