Hem Kortbedrägeri Det här ska du göra om du råkat ut för kortbedrägeri

Det här ska du göra om du råkat ut för kortbedrägeri

Om du blivit utsatt för kortbedrägeri är det viktigt att du agerar direkt. Det här ska du göra om du har blivit drabbad.

Att råka ut för kortbedrägeri är enormt jobbigt och obehagligt och kan i värsta fall leda till stor ekonomisk förlust. Därför är det viktigt att inte vänta utan agera direkt. Gör så här:

1. Polisanmäl

Om du upptäcker att du blivit utsatt för kortbedrägeri bör du polisanmäla händelsen så fort du kan. Kontakta polisen genom att ringa 114 14 eller gör en anmälan via Polisens hemsida.

2. Spärra ditt kort

Kontakta din bank, kontrollera dina konton och spärra ditt bankkort.

Att råka ut för kortbedrägeri är enormt jobbigt och kan i värsta fall leda till stor ekonomisk förlust. Därför är det viktigt att inte vänta utan agera direkt.

Swedbank: Hos Swedbank kan du spärra ditt kort (gäller både ditt bankkort eller ditt betal- och kreditkort) dygnet runt på 08-411 10 11 eller +46 8 411 10 11 från utlandet.

Nordea: För att spärra ett kort från Nordea kan du när som helst, dygnet runt, ringa 08-402 57 10. När du spärrar kortet gör du det obrukbart och det blir värdelöst för de som eventuellt har åtkomst till det.

SEB: Hos SEB kan du spärra ditt kort dygnet runt på +46 774 24 24 24. Du kan också spärra kortet direkt via SEB:s app för privatpersoner.

Handelsbanken: Ring 020-41 12 12  i Sverige eller +46 8 411 21 22 från utlandet. Du kan också spärra kortet dygnet runt via Handelsbankens app eller internetbanken.

3. Spärra dina uppgifter hos kreditupplysningsföretagen

Spärra dina uppgifter kostnadsfritt hos något av kreditupplysningsföretagen. De fem olika kreditupplysningsföretagen är Bisnode, Creditsafe, Decidas, Syna och UC. Det räcker med att du kontaktar ett av dem för att spärra dina uppgifter hos samtliga, eftersom de gemensamt tagit fram en bedrägerispär.

4. Kontakta ditt försäkringsbolag

Slutligen, kontakta ditt försäkringsbolag och kolla upp om din försäkring täcker bedrägerier.

5. Skaffa ID-skydd – testa gratis i 30 dagar

Använd ett ID-skydd för att skydda dig mot framtid bedrägerier eftersom ett ID-skydd larmar dig direkt via e-mail och SMS om någon använder din identitet på nätet.

Några leverantörer av ID-skydd samarbetar även med kreditupplysningsföretag. Det innebär att så fort kreditupplysningsföretaget får en notis om att någon har begärt en upplysning på dig, exempelvis för att köpa något på nätet eller ta ett lån, så får även du ett meddelande i realtid.

Bäst i test

Det skiljer mellan ID-skydden hur många kreditupplysningsföretag där samarbete finns och bevakning sker, allt från två ner till noll. Den leverantör som blev bäst i test är Förebygg, de har samarbete med två kreditupplysningsföretag, kort och spärrservice, assistans och rådgivning och framför allt att man kan testa gratis i 30 dagar för utvärdering. Vill man fortsätta efter provperioden är kostnaden 129 kr per månad. Länk till Förebygg

Det andra företaget som fick topp-placering i testet är ID-skydd från UC. Anledningen är att de har en tjänst som håller hög kvalité, hjälper dig genom hela processen och ersätter dina ekomiska förluster och bistår med bra juridisk hjälp. Länk till UC

Denna artikel innehåller sponsrade länkar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Jämför ID-skydd och prova gratis

Jämför ID-skydd som erbjuds av olika aktörer. Det skiljer sig mycket i både pris, innehåll och kvalitet mellan de olika erbjudandena.

Guide: Lösenordshanterare för säkrare lösenord

Att börja använda en lösenordshanterare kan kännas som en stor utmaning när du behöver gå igenom alla dina konton. Men att skaffa...

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Här får du tips på...

Är din mobil hackad – det här skall du göra

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...

Bäst antivirusprogram 2023 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!