Enligt Polisen anmäldes över 100 000 kortbedrägerier under förra året. Här kommer några tips på vad du bör tänka på och kan göra för att minska risken att drabbas.

Polisen tips på hur man bäst skyddar sig mot kortbedrägerier

Oavsett om du betalar i en butik, på nätet eller via mobilen bör du vara försiktig med hur du använder ditt kort. Här kommer några konkreta tips:

  • Ha alltid ditt kort under uppsikt och se till att förvara det säkert.
  • Skydda alltid dina koder. Undvik att anteckna koden på kortet och förvara inte kort och kod på samma ställe. Det bästa du kan göra är att memorera dina koder.
  • Ha som regel att alltid försöka dölja din pinkod när du slår in den.
  • Tänk på att ett konto- och kreditkort med chip är säkrare än ett med bara magnetremsa. En magnetremsa går lätt att läsa av olovligen vilket ökar risken för kapning.
    Koppla bort internetköp och utlandsköp på kortet mellan gångerna du använder det. Ofta går det att slå av och på i bankernas appar.
  • Koppla ditt betalkort till ett annat konto än ditt lönekonto som du för över pengar till när du köper något på nätet. På det sättet töms inte hela ditt lönekonto om kortet skulle bli kapat.
  • Se till att anslutningen är säker när du handlar på nätet och att webbutiken erbjuder en säker betallösning. Man kan enkelt se om en webbplats har en säker anslutning genom att titta på adressfältet. En säker webbplats har ett hänglås och URL:en börjar med https istället för http.
  • Nappa inte på orimligt bra erbjudanden. Om erbjudandet verkar vara för bra för att vara sant, är det 99 gånger av 100 just det.

Det här ska du göra om du har blivit utsatt för kortbedrägeri

Om du upptäcker att du blivit utsatt för kortbedrägeri, polisanmäl brottet snarast och spärra kortet hos din bank. Kontakta även ditt försäkringsbolag för att kolla om din försäkring täcker bedrägerier.

Källa: Polisen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här