På sommaren ökar risken för att bli utsatt för kontokortsbedrägerier. Vi semestrar, reser och rör på oss mer i offentliga miljöer. Det här ska du göra för att slippa drabbas av digitala ficktjuvar som vill åt dina pengar.

Så här kan ditt kort skimmas

Med de nya kontaktlösa bankkorten eller så kallade blippkorten har diverse småköp blivit betydligt smidigare och enklare men de medför också vissa risker. På ett kort avstånd, till exempel i en kö, kan tjuven scanna av och komma över dina kortuppgifter med hjälp av en vanlig mobil eller NFC/RFID-läsare utan att du märker det. Bedragaren kan sedan använda kortuppgifterna för att handla på nätet utan att ha tillgång till själva kortet.

Skimsafe är Nordens mest sålda skydd mot skimming och stoppar tjuvar från att stjäla dina kortuppgifter trådlöst. Bildkälla: Skimsafe

Smarta produkter ger skydd

Genom att exempelvis skaffa ett skyddskort från Skimsafe kan du skydda dig från att bli drabbad av trådlös skimming. Skyddskortet ser ut som ett helt vanligt betalkort men innehåller teknik som gör det omöjligt för bedragare att stjäla kortinformationen. Placera det bara i din plånbok så är du säker.

ANNONS


Utöver skyddskort finns även skimmingsäkra korthållare, kortfodral och plånböcker med speciellt utformade fodral. Fodralen blockerar signaler från NFC/RFID-läsare vilket ger ett effektivt skydd mot elektronisk stöld och skimming.

Här hittar du tips på fem kort du kan ha i plånboken som ger skydd mot trådlös skimming.

Om du blivit utsatt för trådlös skimming

Har det skett ett uttag eller ett köp med ditt kort som du inte känner till trots att du har kortet kvar kan du ha råkat ut för skimming. Polisanmäl händelsen, ta kontakt med din bank och spärra ditt kort om det skulle behövas.

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company, CDON och Skimsafe

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här