Internet är en fantastisk plats med oändliga möjligheter men det finns också saker att se upp med. Här är fem tips till dig som förälder för att öka engagemanget, förbättra säkerheten och lära dig mer om ditt barns digitala liv.
Innehållsförteckning
1. Var nyfiken och visa intresse
Internet har numera blivit en naturlig del av barns vardag. Det är spännande, kul, socialt och lärorikt. Genom att du visar intresse och är positiv till vad ditt barn gör på nätet ökar chansen att ditt barn berättar om något dåligt skulle hända. Ta därför en liten stund varje dag och prata om det. Fråga hur det varit online likväl som du frågar om hur skolan varit. Låt barnet visa dig vilka sidor de gillar att besöka, vilka appar som är roliga och vad de tycker är kul att göra. Att vara engagerad och skaffa sig kunskap om vad som pågår på nätet, hur olika sociala medier och spel fungerar är det absolut viktigaste du kan göra. Dessutom har du något att relatera till.
2. Sätt upp gemensamma regler
Kom överens om hur länge det är okej att surfa och vad barnet får göra på internet. Tala även om vad för slags information som är okej eller inte okej att lägga ut och varför. En bra och enkel regel kan vara att bestämma att ditt barn inte lämnar ut information som adress, telefonnummer, skola eller bilder av sig själv utan ditt godkännande.
Andra åtgärder du kan använda dig av för att öka säkerheten och tryggheten på nätet är att aktivera Begränsat läge på Youtube. Funktionen filtrerar bort innehåll som kan vara avsett för vuxna. Du kan också ställa in funktionen Föräldrakontroll på datorn. Med hjälp av den kan du övervaka och styra den tid barnet tillbringar vid skärmen och vilka webbplatser de besöker. Ett sista tips på åtgärd är att använda funktionen Familjens Wifi i appen Google Wifi. Men den kan du hålla koll på barnets skärmtid, schemalägga internetfri tid och automatiskt blockera miljontals webbplatser med olämpligt innehåll. Mer information om appen hittar du här.
3. Ha en plan för att hantera eventuella problem och kränkningar
Det allra viktigaste när det gäller utsatthet på nätet enligt BRIS är att förebygga att det händer. Du kan hjälpa ditt barn att inte bli utsatt genom att prata med det om att ingen har rätt att göra barnet illa. Prata även om hur man kan hantera olika problem och att det alltid går att prata med dig som förälder om det händer något som inte känns okej.
På de flesta tjänster och sajter finns det en anmälningsfunktion med möjlighet att anmäla till ansvariga om det förekommer något olämpligt eller olagligt. Ofta finns texten â€Anmäl†eller â€Abuse†längst ner på sidan. Kolla upp funktionen tillsammans och berätta för ditt barn att du kan hjälpa till att anmäla om det skulle behövas. Det är viktigt att alltid anmäla alla kränkningar. Om du misstänker att ditt barn har blivit utsatt för ett brott, kontakta polisen och gör en anmälan snarast möjligt.
4. Skuldbelägg inte
Om ditt barn råkar ut för en kränkning på nätet – skuldbelägg inte, även om du tycker att barnet betett sig tanklöst. Ta istället reda på vad som har hänt. Låt barnet berätta och försök lösa situationen tillsammans. Hota inte heller med att ta ifrån barnet nätet. Prata istället igenom om hur ni ska göra för att undvika det dåliga.
5. Uppmana ditt barn att agera och visa civilkurage
Uppmana ditt barn att berätta, agera och diskutera kring kränkningar som andra råkar ut för. Prata om vikten av att föregå med med gott exempel, våga stå upp för andra och att visa civilkurage. Make Equal har tillsammans med Sverok och Sveriges gamers tagit fram 10 tips för att sprida och praktisera civilkurage på nätet. Du hittar tipsen här. Vi måste alla hjälpas åt att förebygga hat och hot på nätet. Det är så vi får ett snällare klimat!
(Källor: Statens medieråd, Bris, surfalugnt.se)