Hem Näthat Checklista: Det här ska du göra om du är utsatt för näthat

Checklista: Det här ska du göra om du är utsatt för näthat

Trakasserier, hot, förtal och förolämpningar på nätet kan drabba alla och är ett brett samhällsproblem. Det här ska du göra om du är utsatt för näthat.

Vad är näthat?

Näthat är ett samlingsuttryck som används när någon hotar, mobbar, trakasserar eller kränker någon annan på nätet. Ofta handlar näthat om sårande och hatiska kommentarer på sociala medier. Det kan också handla om spridning av falska rykten, förnedrande bilder och videoklipp. Exempel på vanliga näthatsbrott är förtal, förolämpningar, olaga hot, hets mot folkgrupp, ofredande, och sexuellt ofredande. Att retweeta eller dela näthat är också olagligt. Det är med andra ord inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden eller kommentaren som begår brottet utan också den som sprider det vidare.

Det här ska du göra om du är utsatt

1. Först och främst. Det är inte du som har gjort något fel. Det är de som hatar, hotar och mobbar på nätet som gör fel. Berätta för någon du litar på vad som hänt även om det känns jobbigt.

2. Anmäl alltid. Låt rättsväsendet avgöra om näthatet du utsatts för är brottsligt eller ej. Det är viktigt att du polisanmäler snabbt. Om du anmäler snabbt är det lättare för polisen att utreda. Sociala plattformar, nättjänster och Internetoperatörer måste spara all data i sex månader. Väntar du för länge kan det vara svårt att få fram informationen du och polisen behöver som bevis. Samma person som har utsatt dig för näthat kan också ha utsatt andra. Din anmälan kan därför bidra till att fler brott klaras upp.

3. Samla ihop och spara alla bevis. Skriv inte bara ut på papper, utan spara det även digitalt. Ta skärmdumpar på allt och försök få med datum och tid. Be någon du känner titta på det du samlat ihop. Vid en eventuell rättegång kan personen intyga om bevisens äkthet.

Här kan du få mer hjälp, råd, stöd och information om du har blivit utsatt för näthat:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...