Vi lever idag en stor del av våra liv på nätet och många blir utsatta för näthat. Allt näthat som sker är inte olagligt men oavsett vilket kränker, sårar, och skadar det den som drabbas.
Innehållsförteckning
Vad är näthat?
Näthat är ett samlingsuttryck som används när någon mobbar, hotar, trakasserar eller kränker någon annan via internet. Alla kan drabbas och mörkertalet är tyvärr stort. Ofta handlar näthat om hatiska och sårande kommentarer på sociala medier. Det kan också handla om spridning av falska rykten, förnedrande bilder och videoklipp.
Allt näthat som sker är inte olagligt, även om det kan upplevas som sårande, kränkande och elakt. Gränsen kan ibland vara hårfin men en bra tumregel att utgå ifrån är att det som är olagligt i det verkliga livet är det också på nätet.
Exempel på vanliga näthatsbrott är bland annat förolämpningar, olaga hot, hets mot folkgrupp, ofredande, förtal, och sexuellt ofredande. Att dela eller retweeta näthat är också olagligt. Det är med andra ord inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden eller kommentaren som begår brottet utan också den som sprider det vidare.
Barn och ungdomar särskilt utsatta
En rapport från Friends från 2017 visar att var tredje ungdom i åldern 10 – 16 år blivit utsatt för nätkränkningar och att var femte ung tjej blivit utsatt för sexuella trakasserier på nätet. Sociala plattformar som Snapchat, Instagram och Youtube är de vanligaste platserna att bli utsatt på. De flesta, 7 av 10 har utsatts av någon de vet vem det är eller känner.
Det bästa vapnet mot kränkningar och trakasserier enligt Friends är att aldrig låta det passera. Det är viktigt att alltid markera och visa att det aldrig är okej att sprida rykten, kalla någon hora eller skicka en oönskad nakenbild till någon.
Ny lag stärker skyddet mot näthat
Den 1 januari 2018 skärptes reglerna för hur man får bete sig på sociala medier och nätet med den nya lagen olaga integritetsintrång. Lagen gör det straffbart att sprida kränkande bilder och material med syfte att skada. Straffet för olaga integritetsintrång kan bli allt från böter till fyra års fängelse.
Så här gör du om du blir utsatt för näthat
Om du eller någon du känner blir utsatt för näthat, gör så här:
1. Polisanmäl näthatet
Polisen uppmanar alla att anmäla om man anser att man utsatts för näthat. En av orsakerna till att man inte polisanmäler kan vara att man inte vet eller känner sig osäker på om det man utsatts för är ett brott eller inte. Här kan Polisen hjälpa dig att göra en bedömning av om det du blivit utsatt för är olagligt eller ej. Dessutom får Polisen en bild av hur stort problemet är. En rättvis bild av problematiken hjälper polisen att kunna göra prioriteringar, se trender, informera och förebygga brott. Samma person som har utsatt dig kan också kan ha utsatt andra. Därför kan din anmälan bidra till att fler brott klaras upp.
2. Samla bevis
Det är viktigt att samla på sig bevis. Ta skärmdumpar på allt och försök få med datum och tid. Skriv ut bevisen och spara dem även digitalt. Be även någon titta på bevisen i original. Om det skulle bli rättegång kan personen intyga om dess äkthet, vilket är till en fördel.
3. Agera
Nättjänster, sociala plattformar och olika Internetoperatörer måste spara all data i sex månader. Väntar du för länge kan det vara svårt att få fram informationen du behöver som bevis. För att få bort kränkande material från nätet ska du vända dig direkt till den aktuella nättjänsten. Det kan också leda till att personen som kränkt dig blir avstängd.
(Källor: Internetstiftelsen, Polisen, Friends)