Näthat kan drabba vem som helst oavsett ålder. Men vad kan man egentligen göra för att skydda sig själv och andra? Här kommer några handfasta råd och tips.
Innehållsförteckning
Vad är näthat?
Näthat är ett samlingsuttryck som används när någon mobbar, hotar, trakasserar eller kränker någon annan via nätet. Ofta handlar näthat om kränkande och hatiska kommentarer på sociala medier. Det kan också handla om spridning av lögner, förnedrande bilder och videoklipp. Allt näthat är inte olagligt men oavsett vilket så sårar det den som drabbas.
Gör så här för att skydda dig själv och andra
1. Acceptera aldrig att någon mobbar, sprider lögner eller kallar dig eller någon annan för fula saker på nätet eller i sociala medier. Det bästa vapnet mot kränkningar och trakasserier enligt Friends är att aldrig låta det passera. Så, om du själv blir drabbad eller ser någon utsättas för något olämpligt eller olagligt, se till att agera direkt.
2. Visa civilkurage. Vi måste alla hjälpas åt att förebygga hat, hot och drev på nätet. Make Equal har tillsammans med Sverok och Sveriges gamers tagit fram 10 tips för att sprida och praktisera civilkurage på nätet. De tipsar bland annat om att lyfta personen som är utsatt, att man inte ska skriva i affekt och att man ska rapportera kränkande beteende.
De tipsar också om Facebook-gruppen och hashtaggen #jagärhär. I gruppen som har över 70 000 medlemmar hjälps man åt med att gå in och stötta folk som utsätts för näthat. Använd hashtaggen #jagärhär för att mobilisera de goda krafterna. Nätkärleken är bara en hashtag bort! Vill du agera och hjälpa till? Då kan du gå med i gruppen här.
3. Slutligen, investera i en näthatsförsäkring. mySafetys Näthatsförsäkring ger skydd och hjälp vid nätmobbning och hjälper den som utsätts för olika typer av kränkningar som exempelvis förolämpningar, förtal, olaga hot, ofredande, sexuellt ofredande och spridande av bilder och filmer. Med försäkringen får du en företrädare som inte ger sig förrän hatet upphör och du får effektiv hjälp i arbetet med att rensa bort hat, hot och kränkningar. Om det behövs driver mySafetys ditt ärende ända upp i rätten. Dessutom ger dom den som drabbats tillgång till samtalsstöd. Försäkringen gäller för en vuxen och dennes barn skrivna på samma adress.