Att börja använda en lösenordshanterare kan kännas som en stor utmaning när du behöver gå igenom alla dina konton. Men att skaffa en lösenordshanterare är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att skydda dig från digitala intrång, ID-kapningar och andra tråkigheter. Därför har vi på skyddad.se skapat en utförlig guide som steg för steg visar hur du kan hantera detta på ett systematiskt sätt. Vi rekommenderar att du använder din dator för att följa denna guide.
Innehållsförteckning
Steg 1: Välj och ladda ner en lösenordshanterare
Det första steget i att säkra dina lösenord är att välja en lämplig lösenordshanterare. Det finns flera populära alternativ på marknaden, såsom LastPass, 1Password, Dashlane, och Bitwarden. En rekommendation är just Bitwarden, som erbjuder gratis tillgång till alla viktiga funktioner, inklusive automatisk lösenordsgenerering, krypterad lagring och synkronisering mellan enheter.
Tänk igenom vad du har för behov och jämför mot de funktioner som erbjuds av varje lösenordshanterare. Det kan vara värt att även ha framtida behov i åtanke, då lösenordshanterare ibland kommer paketerade tillsammans med VPN-tjänster eller antivirusprogram. Om Bitwarden inte passar dina krav, ta en titt på de andra alternativen, men tänk på att dessa kanske kostar.
När du bestämt dig för en lösenordshanterare, ladda ner den direkt från utgivarens hemsida för att vara säker på att du får den senaste och mest pålitliga versionen. Installera sedan lösenordshanteraren på din dator. Beroende på vilket program du valt, kan du behöva genomföra steg 2 före du kan installera lösenordshanteraren.
Steg 2: Skapa ett starkt huvudlösenord
Nu är det dags att ta itu med det klurigaste steget – att välja ett starkt huvudlösenord. Eftersom detta blir det enda lösenord du behöver komma ihåg (utom möjligtvis ditt Bank-ID), är det viktigt att det är både starkt och unikt. Undvik att använda något du tidigare använt som lösenord.
För att skapa ett starkt huvudlösenord kan du använda vår guide om hur du skapar säkra lösenord. Det finns flera metoder som du kan använda, men att använda en lösenordsgenerator är särskilt effektivt. En lösenordsgenerator skapar slumpmässiga, komplexa och svårgissade lösenord som är extremt svåra för andra att knäcka.
Ta din tid att tänka ut ett huvudlösenord som du känner dig bekväm med att komma ihåg, men samtidigt tillräckligt starkt för att hålla dina konton säkra. Tänk på att skyddet för alla dina lösenord kommer bero på styrkan på detta huvudlösenord. I början kan du skriva ner det, och ha det på en lapp nära datorn därhemma.
När du har ett starkt huvudlösenord på plats är du redo att gå vidare till nästa steg.
Steg 3: Installera tillägget för lösenordshanteraren i webbläsaren
För att få ut det mesta av din lösenordshanterare, är det dags att installera tillägget för din webbläsare. De flesta lösenordshanterare, inklusive Bitwarden, erbjuder tillägg (add-on, extension, etc) som gör användningen smidig och bekväm.
Gå till utgivarens hemsida och ladda ner rätt tillägg för din specifika webbläsare. Detta är nästan ett måste för en smidig och effektiv användning av lösenordshanteraren. Tillägget kommer att hjälpa dig att automatiskt fylla i inloggningsuppgifter. Installera tillägget och när installationen är klar, logga in med ditt huvudlösenord.
Steg 4: Byt lösenord på din primära e-postadress
Nu är det dags att stärka säkerheten för din primära e-postadress. Följ dessa steg för att ändra ditt lösenord:
- Öppna din webbläsare och logga in på din primära e-postadress som vanligt.
- Navigera till inställningarna för säkerhet och lösenord.
- Skapa en ny ”inloggning” i din lösenordshanterare för din primära e-postadress. Använd helst webbläsartillägget så den automatiskt lägger till URLen.
- Använd lösenordshanteraren för att generera ett starkt och unikt lösenord för din e-postadress. Lösenordshanteraren kommer att skapa ett komplicerat lösenord som är svårt att gissa eller knäcka. Försäkra dig om att det inte enbart genereras, utan även sparas i lösenordshanteraren.
- Kopiera det genererade lösenordet från lösenordshanteraren och klistra in det i webbläsarfönstret där du ändrar lösenord.
- Spara ändringarna, och du har nu en betydligt säkrare primär e-postadress!
Bonustips: Passa på att aktivera tvåstegsverifiering (2FA) för ditt epost-konto om du inte redan har det. Här finns fler tips om hur du säkrar ditt e-postkonto.
Steg 5: Bekanta dig med lösenordshanteraren
Nu när du har ändrat lösenordet för din primära e-postadress och har din lösenordshanterare redo, låt oss bekanta oss med hur den fungerar:
- Logga ut från din e-postadress och testa att logga in igen.
- Använd lösenordshanteraren för att automatiskt fylla i ditt nya lösenord. I Bitwarden kan du göra detta genom att använda kortkommandot Ctrl+Shift+L (eller motsvarande på din enhet).
- Om lösenordet inte fylls i automatiskt, gå in i lösenordshanteraren och dubbelkolla att URL:en för inloggningen är rätt ifylld. Detta säkerställer att lösenordshanteraren kopplar ihop rätt inloggning med rätt webbplats.
- När du har bekräftat att allt fungerar som det ska och att lösenordshanteraren fyller i dina uppgifter korrekt, är du redo att ta itu med resten av dina konton!
Steg 6: Ändra första lösenordet via webbläsaren
Nu är det dags att sätta igång med det systematiska arbetet. Följ dessa steg för att byta lösenord på den första webbplatsen från webbläsaren:
- Öppna webbläsarens inställningar och leta upp sidan där alla dina sparade inloggningar visas.
- Börja med den första inloggningen (kanske ditt Amazon-konto?) – gå in på sidan och logga in dig.
- När du är inloggad, navigera till inställningarna för lösenord på webbplatsen.
- Låt din lösenordshanterare skapa och lagra det nya lösenordet åt dig för den här specifika inloggningen, och se till att det är kopplat till rätt URL.
- Byt lösenordet på webbplatsen genom att använda det genererade lösenordet från din lösenordshanterare. Följ instruktionerna på webbplatsen för att spara det nya lösenordet.
- Ta bort det tidigare sparade lösenordet från webbläsarens inställningar. Detta är viktigt för att undvika eventuella krockar mellan lösenordshanteraren och webbläsaren när lösenord ska fyllas i automatiskt. Dessutom är det osäkert att lagra lösenord i webbläsaren i klartext, så det är bäst att undvika det helt.
OBS: Flera lösenordshanterare erbjuder en funktion för automatisk import av lösenorden från webbläsaren. Vi rekommenderar inte denna metod, då risken att du missar att ändra en del lösenord sannolikt går upp. En viktig del av hela denna process att säkra sina lösenord är just att alla lösenord uppdateras. På så sätt elimineras risken från redan läckta lösenord och man kan känna sig trygg med sitt nya system.
Steg 7: Ändra resterande lösenord
Nu när du har kommit igång med att ändra lösenord och använda din lösenordshanterare, är det dags att fortsätta med resten av kontona på listan. Följ samma metod som du gjorde i Steg 6 för att säkra varje inloggning, och beta av listan i din egen takt. Om du kommer på konton som inte finns inlagda i webbläsaren, bör du genomföra samma process med dessa också.
Du behöver inte känna dig stressad att göra allt på en gång om listan är lång. Ta det steg för steg och var noga med att ta bort inloggningarna från webbläsaren så fort du har uppdaterat ett lösenord och lagt in det i lösenordshanteraren. Detta ger dig full koll över vilka inloggningar som är hanterade och vilka som återstår.
Steg 8: Installera lösenordshanteraren på mobilen och andra enheter
Nu när du har din lösenordshanterare installerad på din dator och alla dina lösenord säkert sparade, är det dags att föra över den bekvämligheten till din mobil och andra enheter.
- Öppna App Store (iOS), Google Play (Android), Microsoft Store (Windows Phone) eller motsvarande för din mobil och sök efter din lösenordshanterares app.
- Ladda ner och installera appen på din mobil.
- Öppna appen och logga in med samma inloggningsuppgifter och huvudlösenord som du skapade på din dator. Detta gör att alla dina sparade lösenord synkroniseras till din mobil.
- Om din mobil har stöd för biometrisk avläsning, som fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, kan du troligtvis använda det för att logga in på lösenordshanteraren på mobilversionen. Superpraktiskt och säkert, när du är på språng!
Steg 9: Klappa dig själv över axeln
Om du har följt denna guide och nått ända fram till slutet kan du ge dig själv en klapp över axeln. Tänk att du nu har en kraftfull och säker lösenordshantering på plats som kommer att göra ditt digitala liv betydligt tryggare. Genom att ha ändrat lösenorden för alla konton (till supersäkra lösenord!) och låta lösenordshanteraren hantera dem åt dig, har du minimerat risken för intrång och får dessutom en mer bekväm inloggning i framtiden. Det enda du behöver komma ihåg är huvudlösenordet. Om du fyller i det varje gång du startar din webbläsare, så bör du har lärt dig det på nolltid. Då är det en bra idé att göra sig av med den där lappen som du skrev ned huvudlösenordet på.