Den senaste tiden har en ny våg av hotfulla utpressningshot via mail nått hundratals svenskar. Utpressaren hotar med kidnappning om inte mottagaren betalar en summa på 2000 dollar i bitcoins. Det här ska du göra om du drabbats.

I det hotfulla mailet står att mottagarens liv är i fara och att om man inte betalar 2000 dollar i bitcoins inom två dagar kommer man att kidnappas. Avsändaren av mailet säger sig tillhöra ett gäng som specialiserat sig på kidnappning och utpressning. I mailet står även att de övervakar mottagarens alla rörelser, att man inte får berätta för någon eller kontakta polisen. Mailet avslutas med att mardrömmen tar slut om den begärda summan betalas.

Polisen varnar för utpressningshot

Polisen har gått ut med en varning eftersom bluffmailet spridits till ett så stort antal människor. Jan Olsson på polisens nationella IT-brottscentrum säger att det inte finns någon anledning till oro och uppmanar de som fått mailet att göra en anmälan.

Jan Olsson vet sedan tidigare massutskick av utpressningsmail att en del mottagare kommer att betala vilket han avråder från.

– Förutom den ekonomiska förlusten för den som betalar är det bekymmersamt för polisen om några väljer att betala. Eftersom ärendena är så pass nya har vi ingen vetskap om vem som kan ligga bakom de här utpressningsmailen och vi vet heller inte vad de kommer att använda pengarna till, säger Jan Olsson.

Det här ska du göra om du får ett utpressningsmail

  1. Betala inte
  2. Gör en polisanmälan
  3. Bifoga mailet eller en skärmdump av det i polisanmälan

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här