Ransomware eller utpressningsvirus som det också kallas är skadlig kod som tar sig in i din dator och krypterar dina filer. För att du ska kunna använda datorn igen och häva krypteringen kräver förövaren dig på pengar. De enda alternativen du har är att antingen betala, eller att bli av med dina filer. Det här kan du göra för att minimera risken att drabbas.

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar och produktannonser för Webhallen

Hur går det till?

Du kan råka ut för ransomware på lite olika sätt. Dels genom bluffmail som innehåller bilagor med en infekterad fil men också genom att besöka en smittad webbplats eller genom att klicka på en skadlig länk eller annons. När du fått viruset krypteras filer på din dator och du får upp ett meddelande om att du måste betala för att få tillbaka dem. Ofta vill förövaren ha betalt i bitcoin eftersom det är svårare att spåra än andra betalningsmedel.

Så skyddar du dig mot ransomware

När det gäller ransomware är det viktigt att tänka och arbeta förebyggande för att skydda sig på bästa sätt.

  • Använd ett bra antivirusprogram och håll det uppdaterat

    Tips: Antivirusprogrammet F-secure SAFE
    SAFE är ett prisbelönt och prisvärt antivirus som skyddar ditt privatliv på alla enheter. Det skyddar dig mot virus, trojaner och ransomware. SAFE ser även till att din bankanslutning är säker så att du kan shoppa och göra bankärenden säkert.
  • Se till att ta backup och säkerhetskopiera din dator regelbundet. Då kan du alltid återställa filerna om du skulle behöva det.

  • Ladda bara ner programvara från pålitliga webbplatser. Installera eller kör aldrig opålitlig eller okänd programvara.
  • Se till att din dator och dina program är uppdaterade.
  • Var försiktig med att klicka på länkar eller bifogade filer i mail som du känner dig osäker på.
  • Klicka inte på annonser som du inte vet var de kommer ifrån.

Om du blivit drabbad

Oavsett om du väljer att betala eller inte så finns det ingen garanti för att du får tillbaka kontrollen över dina filer. Dessutom, genom att betala cyberbrottslingar bekräftar du bara att ransomware fungerar vilket bara kommer resultera i att de fortsätter. Polisen råd är att inte betala och göra en anmälan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här