Hem Barnsäkerhet Det här ska du tänka på när du köper cykelhjälm till barn

Det här ska du tänka på när du köper cykelhjälm till barn

Artikeln innehåller reklam genom produktannonser för Cykloteket.

Våra barn är det viktigaste vi har och huvudet är viktigast att skydda. Det här ska du tänka på när du väljer cykelhjälm till barn.

En studie från Folksam visar att cykelhjälm förhindrar 60 procent av alla cykelrelaterade huvudskador som leder till kroniska besvär. Dessutom förhindras närmare 4 av 10 allvarliga ansiktsskador. Så en bra cykelhjälm är utan tvekan en billig och ovärderlig försäkring. Enligt lag ska barn och ungdomar under 15 år använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade. Men har du koll på vad du ska tänka på när du väljer cykelhjälm till ditt barn? Att välja hjälm är inte alltid det lättaste och särskilt inte när det kommer till små barn.

ANNONS


Tips inför cykelhjälmköpet:

1. Prova alltid
Prova alltid hjälmen innan du köper den så att den sitter bra och att barnet trivs med den. Alla har olika huvudform och olika märken kan skilja i passform. Tänk på att hjälmen ska täcka både pannan, hjässan och bakhuvud. Kolla så att den sitter fast åt alla håll och att den är lätt att ta av och på. Kontrollera även att hjälmen är CE-märkt.

2. Köp inte för stor hjälm
Ditt barn behöver en hjälm som passar, inte en hjälm att växa i.

3. Tänk på ventilationen
Blir ditt barn lätt varm och svettig ska du kolla efter en hjälm med bra ventilation för bästa komfort.

4. Välj en hjälm med MIPS för extra skydd
MIPS (Multi-directional Impact Protection System) fungerar som ett extra inre skal i hjälmen. Den unika MIPS-tekniken har som syfte att skydda hjärnan mot sneda islag och reducera rotationsvåldet och kan därmed minska risken för en allvarlig hjärnskada.


5. Undvik begagnat
Återvinning är bra på många sätt men tänk på att hjälmen kan vara skadad utan att det syns.

6. Barn under sju år ska ha en småbarnshjälm med grönt spänne
För barn upp till 7 år rekommenderas en småbarnshjälm med grönt spänne. Småbarnshjälmen har samma skyddande effekt som en vanlig cykelhjälm. Det gröna spännet på hjälmen löser ut om barnet skulle fastna eller bli hängande i hjälmen när det leker. Det löser däremot inte ut om barnet faller av cykeln och slår i marken.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Telefonbedrägerier

I det växande problemet med telefonbedrägeri mot äldre använder kriminella nu skamlösa påtryckningsmetoder. Vi har granskat det ökande hotet och de...

Checklista: Barnsäkra hemmet

Våra barns trygghet är av högsta prioritet, men vi får inte glömma att även hemmet kan vara en potentiell fara. Att...

Lurad på Blocket? Så här ska du göra

Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika att drabbas? Här...

Färre inbrott med DNA-märkning

Genom att stöldskyddsmärka ditt hem och dina värdeföremål med märk-DNA minskar du risken för stöld och inbrott. Märkningen är enkel att...

GPS-tracker – prylen som hjälper dig hålla koll på allt av värde

En GPS-tracker hjälper dig spåra och hålla koll på allt av värde. Här tipsar vi om fem produkter som hjälper dig ha stenkoll på det du håller kärt.