Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika att drabbas? Här bjuder vi på några råd och tips.
Varje år sker miljontals affärer via Blocket. Även om risken är minimal att bli lurad så händer det tyvärr ibland. Man kan bli lurad på Blocket både som köpare och säljare. Nedan kommer några tips på vad du kan göra för att undvika att bli drabbad av en lurendrejare samt information om vad du ska göra om du råkat ut för en.
Hur du undviker att bli lurad på Blocket
1. Var uppmärksam på misstänkta erbjudanden
När du surfar på Blocket, var försiktig med erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna. Om det låter för bra för att vara sant så är det oftast just så. Ta dig tid att undersöka annonsen och säljarens profil noggrant innan du tar några beslut.
2. Var vaksam mot säljare som försöker påskynda affären
Låt dig inte stressas till att fatta snabba beslut. Ta den tid du behöver för att undersöka produkten, ställa frågor och vara helt säker innan du genomför köpet. Om säljaren försöker påskynda affären, var uppmärksam och insistera på att ta den tid du behöver.
3. Dålig magkänsla – kolla upp personen på svarta listan
Blocket-bedragare är en interaktiv lista där du enkelt kan söka efter misstänkta säljare om du anar oråd. Genom att ange e-postadresser, namn eller delar av skrivna meddelanden kan du enkelt kontrollera om personen har någon koppling till tidigare genomförda bedrägerier eller lurat någon annan på Blocket.
Denna lista uppdateras dagligen för att ge dig den senaste informationen om potentiella bedragare, och vi rekommenderar den som en extra säkerhetsåtgärd.
Om du blivit utsatt för en bedragare kan du enkelt hjälpa andra genom att rapportera personen i fråga via samma tjänst.
4. Använd Blockets säkerhetsfunktioner, minskar risken att bli lurad på blocket
Blocket har säkerhetsfunktioner som kan hjälpa dig att verifiera säljarens identitet. Kontrollera säljarens profil noggrant och använd dessa funktioner för att öka tryggheten i din affär. Detta är särskilt viktigt om ni inte möts på riktigt.
5. Välj en säker mötesplats
När du bestämmer tid och plats för mötet, försök att välja en offentlig plats med gott om människor omkring dig. Platser som köpcentrum, caféer eller andra allmänna platser är bra val. Undvik att träffas på avlägsna platser eller där få människor är i rörelse.
6. Använd säkra betalningsmetoder för att slippa bli lurad på blocket
Betala aldrig i förskott
Betala inte i förskott till okända mottagare, eftersom en del bedragare är ute efter just förskottsbetalningar. Det finns ingen garanti att affären fullföljs även om personen har legitimerat sig.
Det finns heller inget som garanterar att uppgifterna du fått verkligen tillhör personen i fråga. Om annonsören uppger bankkontonummer och personuppgifter som exempelvis personnummer, är det ofta snarare motsatsen. Många bedragare utnyttjar så kallade ”målvakter”, för att göra det svårt att vara helt säker på om de uppgifter du har fått verkligen tillhör annonsören på Blocket. Därför är det säkraste sättet att genomföra en affär att köpare och säljare träffas på en förbestämd plats.
Innan mötet, försäkra dig om att du kan få se ett originalkvitto om det är möjligt. När ni träffas, se till att skriva ett köpekontrakt med namn, datum och tydlig information om produkten. Undvik att använda okända betalningssätt eller att överföra pengar till främmande konton innan du faktiskt har mottagit och granskat produkten.
Köp försäkring för frakten – undvik bli lurad på Blocket
Det är betydligt enklare för en bedragare att försöka sälja eller köpa en vara på distans, som ska fraktas. För att öka säkerheten vid distansköp på Blocket finns möjligheten att använda sig av en typ av försäkring kallad ”Frakt med köpskydd”. Denna försäkring ger både köpare och säljare extra trygghet genom att köparen har 24 timmar på sig att godkänna varan innan pengarna överförs till säljaren. Dessutom verifierar både köpare och säljare sina identiteter med hjälp av Mobilt BankID, vilket bidrar till att skapa en säkrare process för hela affären.
På senare tid har det skett flera bedrägerier via Blocket där köpare/bedragare erbjuder att betala för frakten av en vara. Ofta anger de att orsaken är att de bor långt ifrån säljaren. Köparen använder ofta WhatsApp, SMS eller epost i sina kontakter med säljaren. Köparen/bedragaren har till sin hjälp en falsk webbsida med ett välkänt varumärke, exempelvis Postnord. Hen påstår att via den falska webbsidan kan en ”säker” betalning ske. För att säljaren ska få sina pengar ska hen ange sitt kortnummer och använda sig av BankID. Med dessa uppgifter kan köparen i princip tömma säljarens bankkonto.
Tips: Använder du dig av ett bra antivirusprogram så varnar programmet normalt ifall du är inne på en webbsida som innehåller olämplig information, nätfiske eller virus. Här kan du jämföra några av de populäraste antivirusprogrammen.
Typiska varningstecken att någon försöker lura dig på Blocket
Vaga och dåligt formulerade meddelanden
Bedragare tenderar ofta att använda dålig engelska eller dålig svenska i sina meddelanden. De uttrycker sig generellt om ”varan” eller ”the item” istället för att vara specifika i sina frågor eller intressen, då det rör sig om massutskick för att se var de får napp.
Lockande erbjudanden
Om köparen erbjuder att betala mer än vad du begärt för varan, kan det vara en varningssignal för bedrägeri. Var försiktig med sådana erbjudanden, då de ofta faller inom kategorin ”för bra för att vara sann”.
Ovanliga betalningsmetoder
Var försiktig om köparen vill använda betaltjänster som Paypal, Western Union, BidPay, MoneyGram eller liknande. De flesta i Sverige har idag Swish som har inbyggda säkerhetsmekanismer.
Ovanliga fraktmetoder
Ett återkommande bedrägeriförsök är när köpare påstår att hen inte själv kan komma och hämta ”varan” och föreslår att skicka ett bud istället. Budet ska då ta emot varan och överlämna ett kuvert med pengar som betalning.
Uppmuntrar till kontakt via e-post
Om de uppmanar att byta kontaktform till E-post istället för att kommunicera direkt på Blockets plattform, var försiktig. Bedragare kan försöka undvika att bli upptäckta genom att kommunicera utanför plattformen. Många gånger kommer en sådan uppmaning i en skärmdump på ett mail så att Blockets system inte ska upptäcka att en mailadress skickats. Fördelarna med att hålla kontakten via Blockets plattform är många, exempelvis mindre risk att bli lurad.
Falska betalningsbekräftelser
Var skeptisk om du mottar en betalningsbekräftelse som verkar vara manipulerad eller falsk. Det är inte ovanligt att bedragare på Blocket försöker lura säljare genom att visa upp falska bevis på betalning.
Misstänkta Blocket-paketet-epost
Ibland skickas det ut falska Blocket-paketet-mail som påstås vara från Blocket-paketet. De uppmanar till betalning på ett kontonummer som finns i mailet, vilket Blocket-paket aldrig ska göra. Kontakta Blocket med en kopia på mailet för att verifiera om du känner dig osäker.
Använd inte checkbetalning – stor risk bli lurad på blocket
Var extra vaksam om betalningen görs med check, eftersom dessa i princip alltid saknar täckning och kan leda till problem för dig som säljare. Bedragare kan använda checkbetalningar för att lura dig och göra dig återbetalningsskyldig för en check som inte är giltig. Sammanfattningsvis, inget bra alternativ och i värsta fall kan du bli misstänkt som medbrottsling.
Om du blivit lurad på blocket
1. Anmäl bedragaren till Blocket
I det fall du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri på Blocket, då bör du genast kontakta Blockets kundsäkerhetscenter och göra en anmälan. Alla annonser har en länk som heter Anmälan, där du kan anmäla annonsen direkt. Om annonsen blivit bortplockad kan du använda Blockets Frågeformulär och välja rubriken ”Kundsäkerhet”.
När du gör en anmälan, försöka att beskriva situationen så utförligt som möjligt. Detta kan hjälpa Blocket att göra en snabbare utredning i ett första skede. Exempel på information som kan vara bra att ha med:
- Information om vad som har hänt
- Datum och tidpunkt
- Namn, användarnamn och kontaktuppgifter som du fått under händelseförloppet
- Om kommunikation skett i andra kanaler än Blockets egna plattform, t.ex. E-post, SMS, telefonsamtal.
- Eventuella avtal eller överenskommelser
- Om du har vidtagit några åtgärder hittills för att lösa problemet, till exempel kontakta fraktbolaget, polisen etc.
Om du har några relevanta dokument, t.ex. bilder eller skärmdumpar, kan dessa laddas upp direkt via frågeformuläret.
Blocket har daglig kontakt med polisen och andra myndigheter för att underlätta utredningar av bedrägerier. Din anmälan hjälper dem att snabbt uppmärksamma potentiella oseriösa aktiviteter och agera för att skydda användarna.
2. Kontakta Polisen och berätta att du blivit lurad på Blocket
Utöver din anmälan till Blocket, bör du också kontakta polisen själv och göra en anmälan om bedrägeriet. Ring 114 14 eller besök deras hemsida eller en polisstation för att göra en anmälan.
3. Rapportera bedragaren till sidan Blocket-bedragare
Utöver att anmäla händelsen till Blocket och Polisen kan du också rapportera bedragaren till en oberoende part som listar välkända Blocket-bedragare. Detta ytterligare steg hjälper till att informera andra användare, och minskar möjligheterna för bedragaren att fortsätta sina aktiviteter.
Innan du rapporterar är det viktigt att du kollar upp personens identitet eftersom hen kan ha lurat dig med en stulen identitet.