Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika drabbas? Här bjuder vi på några råd och tips.

Varje år görs miljontals affärer via Blocket. Och även om chansen är minimal att bli lurad så händer det tyvärr ibland. Här kommer några tips på vad du kan göra för att undvika att drabbas av en lurendrejare samt information om vad du ska göra om du råkat ut för en.

1. Anmäl bedragaren om du blir lurad på Blocket

Om du misstänker att du har råkat ut för ett bedrägeri på Blocket ska du kontakta Blockets kundsäkerhetscenter och anmäla händelsen så fort som möjligt. Blocket har en nollvision för bedrägerier och har daglig kontakt med polisen för att de enkelt ska kunna utreda oseriösa aktiviteter och för att användarna ska känna sig trygga.

2. Kontakta polisen

Om du har blivit lurad, anmäl bedrägeriet till polisen. Kontakta polisen genom att ringa 114 14 eller gör anmälan via Polisens hemsida. Du kan också besöka en polisstation.

3. Betala aldrig i förskott

Betala inte i förskott till okända mottagare. En del bedragare är ute efter just bara förskottsbetalningar. Det finns ingen garanti att affären fullföljs även om personen har legitimerat sig. Det finns heller inget som garanterar att uppgifterna du fått verkligen tillhör personen i fråga. Det säkraste sättet att genomföra en affär är att köpare och säljare träffas. Be om originalkvitto och skriv köpekontrakt med namn, datum och information om saken som säljs.

4. Var försiktig för att inte bli lurad på Blocket

Var uppmärksam på om erbjudandet låter för bra för att vara sant. Då är det oftast precis just det. Var även försiktig om säljaren försöker stressa dig att genomföra affären snabbt eller om säljaren vill träffas på en folktom plats eller på en tid då få människor är i rörelse.

5. Dålig magkänsla – kolla upp personen på svarta listan

Det finns en lista där du kan söka efter eventuella bedragare om du anar oråd. Du kan söka på e-postadress, namn, eller delar av det personen har skrivit. Listan uppdateras varje dag och du hittar den här.

6. Hjälp andra

Avslutningsvis, om du blivit utsatt för en Blocket-bedragare kan du enkelt hjälpa andra genom att rapportera personen i fråga. Du kan rapportera bedragaren här. Innan du rapporterar är det viktigt att du kollar upp personen eftersom hen kan kan ha lurat dig med en stulen identitet. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här