Polismyndigheten varnar både privatpersoner och företag för coronabedragare. Men vad kan man egentligen göra för att skydda sig och minska risken att drabbas? Här får du några konkreta råd och tips.

Nationellt Bedrägericenter (NBC) har den senaste tiden sett ett flertal anmälningar om bedrägerier och bedrägeriförsök där bedragaren utnyttjar coronaviruset för att begå brott.

– Vi ser hur man utger sig för att komma från Folkhälsomyndigheten och arbeta med smittspårning eller från sjukvården och vill komma in i bostaden och ta prover. Det förekommer också att man utnyttjar de initiativ som tas när äldre och sjuka har svårt att ta sig ut och erbjuder sig till exempel att hjälpa till med inköp,  säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum, NBC.

Det är inte bara privatpersoner som utsätts för bedrägeriförsök, säger Lotta Mauritzson, utan även företag drabbas.  

– Till exempel har bedragarna kontaktat företag och skyllt på att deras vanliga leverantörer inte kan ta emot betalningar på grund av corona och därför begärt att företaget ska ändra bankuppgifterna om vart pengarna ska skickas.

Förutom de mer vanliga sätten att försöka lura till sig pengar genom att komma över inloggningsuppgifter, kort eller koder ser Lotta Mauritzson även andra upplägg där man utnyttjar coronaviruset för att begå brott.

– Det förekommer allt från annonsbedrägerier där man erbjuder både skyddsutrustning och botemedel till rena utpressningsförsök där man hotar att komma och smitta ner personen om man inte får pengar.

Lotta Mauritzsons tips och råd för att inte bli lurad:

  • Kontrollera alltid med de officiella källorna om du oväntat blir kontaktad av någon myndighet eller organisation. Man ska aldrig logga in via BankID eller bankdosa om man blir uppringd och ombedd att göra det.
  • Lämna aldrig ut kort eller koder till okända som tar kontakt och erbjuder sig att till exempel handla.
  • Behöver du hjälp med inköp eller annat, se till att själv ta kontakten och använd i första hand de kontakter du redan har med anhöriga, vänner och bekanta.
  • Måste du anlita någon obekant kan ett tips vara att du gör beställningar mot faktura som ombudet bara kan hämta och leverera till din dörr.

Källa: Polismyndigheten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här