Artikeln innehåller annonslänkar och produktannonser för Apoteket och Amazon.

Folkhälsomyndigheten bedömer just nu den allmänna smittspridningen av det nya coronaviruset som mycket hög i Sverige. Men vad kan vara bra att ha hemma om det finns risk för smitta och man inte kan eller vill lämna sin bostad på ett tag? Här får du några tips.

De allra flesta som smittas av det nya coronaviruset, covid-19, blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över, men vissa drabbas av allvarligare sjukdom som exempelvis lunginflammation. Viruset sprids genom nära kontakt mellan människor och genom droppsmitta, det vill säga hostningar och nysningar. Just nu bedöms risken för att upptäcka nya fall i Sverige som mycket hög enligt Folkhälsomyndigheten.

Skydda dig själv och andra från att bli sjuka

Ett skäl till att bunkra upp med lite extra basvaror och förnödenheter är ifall det skulle bli ett lite större utbrott i Sverige. Då kan det kännas tryggt att vara förberedd och ha det man behöver hemma.

Ett annat skäl är om du nyligen befunnit dig (de senaste 14 dagarna) i riskområden där covid-19 sprider sig eller varit i kontakt med en infekterad person och uppvisar symptom. Då gör du bäst i att stanna hemma och kontakta sjukvården via telefon. Det är viktigt att skydda sin omgivning från eventuell smitta. Det sista du ska göra är att vara bland folk.

Bra att ha hemma

En bra tumregel att utgå ifrån är att ha tillräckligt med mat hemma så man klarar sig i tre dygn. Enligt sajten 72timmar.se ska du vara så pass förberedd att du klarar 72 timmar, utan stöd från myndigheter i händelse av en kris. Har du inte tillgång till vatten, mat, värme, sömn eller trygghet (våra fem grundbehov) så kan det påverka dig psykiskt och fysiskt relativt snabbt. Så vad är då bra att ha på lager?

 • Vatten
  Tillgång till vatten har vi vanligtvis men om det inte skulle vara så är en stor rengjord dunk med vatten bra att ha. Se till att förvara dunken mörkt och svalt. Ett annat tips är att ha PET-flaskor med vatten i frysen och några flaskor med mineralvatten i förrådet.

 • Hygienartiklar
  Smuts och dålig hygien är grogrund för smitta och sjukdomar och därför är det extra viktigt att sköta sin personliga hygien och hålla rent hemma. Se till att ha de produkter du behöver för rengöring samt tvål, våtservetter, handsprit och munskydd. Munskyddet skyddar inte dig som är frisk mot smitta men den som är sjuk kan till viss del skydda sin omgivning.

  ANNONS


 • Medicin
  Utöver personlig medicin så är ett välutrustat medicinskåp en bra idé. Man vet aldrig vad man kan behöva. Bra saker att fylla medicinskåpet med är en förbandslåda, febernedsättande, huvudvärkstabletter och en febertermometer.

 • Glöm inte husdjuret
  Har du husdjur? Ha alltid extra mat hemma och andra saker som husdjuret kan behöva.

Källor: Folkhalsomyndigheten.se, Krisinformation, 72timmar.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här