Hem Inbrott & Stöld Checklista: Tänk på det här om du blir utsatt för inbrott

Checklista: Tänk på det här om du blir utsatt för inbrott

Under de mörka månaderna på året ökar risken att drabbas av inbrott. Här är en lista med saker du bör tänka på och göra om du kommer hem och upptäcker att du haft inbrott.

Förra året anmäldes 36 800 inbrottsstölder enligt BRÅ (Brottsförebyggande rådet). Flest villainbrott anmäls under årets mörka månader, vanligtvis från oktober till december om man kikar på BRÅ:s statistik. Det här ska du tänka på och göra om du drabbas:

1. Polisanmäl direkt om du blivit utsatt för inbrott

För att inte spår på brottsplatsen ska försvinna bör du polisanmäla inbrottet så fort som möjligt. Du kan anmäla via polisens hemsida, genom att ringa 114 114, eller genom att besöka en polisstation. Om det är ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112. När du anmäler brottet vill Polisen att du ska kunna beskriva vad som har hänt så detaljerat och utförligt som möjligt. Det polisen vill veta är exempelvis hur många dörrar inbrottstjuven passerat och om de är uppbrutna. Ytterligare saker de vill veta är vad för skador inbrottstjuven har orsakat och om någon person i din närhet kanske kan ha gjort några iakttagelser.

2. Rör inget på brottsplatsen

Börja inte städa på brottsplatsen innan polisen varit där. Om du städar innan polisen varit där, kan spår som exempelvis DNA, fingeravtryck och fotavtryck från gärningspersonen försvinna. Ju mer orört det är desto större chans är det att polisen hittar något som kan hjälpa dem att hitta den eller de som ligger bakom inbrottet.

3. Kontakta ditt försäkringsbolag

Slutligen, gör en skadeanmälan via ditt försäkringsbolag om du har blivit utsatt för inbrott. När du gör din skadeanmälan ska du kunna fylla i information om vad som har hänt och vad som är skadat eller stulet. Du behöver även fylla i polisens diarienummer. För att få ut ersättning för det som har blivit stulet behöver du kunna visa upp kvitton eller annan dokumentation som bevis på att du ägt dem. Sakerna som blivit stulna kommer ersättas av försäkringsbolaget till marknadsvärdet. Det innebär att de värderas efter hur gamla de är, oavsett vad de kostade när du köpte dem. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Telefonbedrägerier

I det växande problemet med telefonbedrägeri mot äldre använder kriminella nu skamlösa påtryckningsmetoder. Vi har granskat det ökande hotet och de...

Checklista: Barnsäkra hemmet

Våra barns trygghet är av högsta prioritet, men vi får inte glömma att även hemmet kan vara en potentiell fara. Att...

Lurad på Blocket? Så här ska du göra

Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika att drabbas? Här...

Färre inbrott med DNA-märkning

Genom att stöldskyddsmärka ditt hem och dina värdeföremål med märk-DNA minskar du risken för stöld och inbrott. Märkningen är enkel att...

GPS-tracker – prylen som hjälper dig hålla koll på allt av värde

En GPS-tracker hjälper dig spåra och hålla koll på allt av värde. Här tipsar vi om fem produkter som hjälper dig ha stenkoll på det du håller kärt.