Genom att stöldskyddsmärka ditt hem och dina värdeföremål med märk-DNA minskar du risken för stöld och inbrott. Märkningen är enkel att göra, omöjlig att ta bort och avskräcker tjuven från att stjäla dina saker.
Tester i Sverige och utomlands visar att DNA-märkning minskar risken för inbrott. Metoden är billig och enkel att använda. DNA-märkning ökar även möjligheterna att få tillbaka ägodelar som blivit stulna, som man tappat eller glömt någonstans, exempelvis sin mobil eller ring.
Vad är stöldmärkning med DNA?
DNA-märkning är en genomskinlig vätska som innehåller en unik kod somsparas i ett internationellt register tillsammans med dina kontaktuppgifter. Vätskan kan strykas eller sprayas på föremålet man vill märka. För att se om ett föremål är DNA-märkt används UV-ljus.
Polisen checkar normalt stöldgods och upphittade föremål med UV-lampa för att se om föremålet är DNA-märkt. Är föremålet DNA-märkt kan polisen enkelt hitta vem som är ägaren till föremålet i den internationella databasen.
DNA-vätskan är ofarlig, går inte att tvätta bort och brukar kallas för den moderna tidens stöldskyddsmärkning. DNA-kod kan strykas på allt man tycker är värdefullt. Förutom ägodelar i hemmet använder många DNA-märkning även på prylar som barnvagn, redskap, båt, bil, cykel, skoter etc
- Det kostar inget att finnas med i de register där den DNA-kod finns med uppgifter om vilken kod som tillhör vilken ägare
- Märkningsvätskan med DNA-kod håller normalt fem år på föremål. På glatta ytor med mycket slitning, exempelvis en ring, är hållbarheten kortare
- Undersökningar visar att andelen inbrott minskar hos de som DNA-märkt sina värdesaker, eftersom föremål som är DNA-märkta inte är intressanta för hälare
- Polisen har utrustat sig med UV-lampor i hela Sverige och man har nationella rutiner för hur man hanterar och återlämnar stöldgods och upphittade föremål som är DNA-märkta
- Om en internationell liga stulit dina ägodelar och fört dem utomlands har du mycket bättre förutsättningar att få tillbaka dina saker om de är DNA-märkta. Det gäller även om du glömt exempelvis din dator eller mobil vid semester i annat land.
- En del företag har förutom att märka föremål med DNA-larm även ”sprinklers” som sprutar ner inbrottstjuven vid inbrott. Eftersom vätskan inte går att tvätta bort från kläder har polisen möjlighet att binda tjuven till brottsplatsen.
Du kan läsa mer om DNA-märkning på Wikipedia
Minskar verkligen risken för stöld med DNA-märkning?
I andra länder finns längre och mer erfarenheter av DNA-märkning än i Sverige. I exempelvis England har man använt denna märkmetod under närmare 20 år.
Undersökningar visar att andelen bostadsinbrott minskade kraftigt i områden där man aktiverat DNA-märkning. Intressant är att även annan brottslighet som exempelvis våldsbrottslighet minskade i dessa områden.
Även i Sverige har ett par undersökningar genomförts för att se effekten av DNA-märkning, vilket bl.a. polisen rapporterar om. I Staffanstorp aktiverade en stor del av hushållen DNA-märkning. Detta skedde under åren 2015 till 2016 i ett samarbete mellan polis, försäkringsbolag och kommunen. Resultatet blev att andelen bostadsinbrott minskade med 35,5 % mellan år 2015 och år 2016.
En motsvarande undersökning genomfördes i Stockholms län. Resultatet blev att andelen bostadsinbrott minskade med 40 procent. Undersökningen genomfördes i samarbete med polisen i stadsdelarna Stocksund, Sticklinge och Fornudden där 500 hushåll i varje stadsdel DNA-märkte sina värdeföremål.
Kan tjuven ta bort stöldmärkningen?
I reklamen för DNA-märkning skriver leverantörerna att DNA-märkning inte går att ta bort, men hur är det egentligen?
Vätskan med DNA-märkning som penslas eller sprayas på objekten är nästintill omöjlig att få bort helt. Det räcker med en väldigt liten mängd av DNA-märkning – ett 0,25 millimeters skrapprov – för att genomföra en laboratorieanalys och få reda på vem som är ägare till föremålet.
Eftersom DNA-vätskan inte går att tvätta bort, måste tjuven skära eller skrapa bort allt material där DNA-märkning kan sitta och då blir föremålet skadat. Eftersom ingen yta normalt är helt plan, kan man normalt vid en rejäl förstoring finna DNA-kod som gömmer sig på många platser på föremålet. Även om det inte finns tillräckligt mycket medel för att synas när man lyser med UV-lampa, är det fortfarande möjligt att ta fram DNA-koden. Det innebär att tjuven aldrig kan vara säker på att hen lyckats få bort DNA-märkningen även om man inte längre kan se något i UV-ljus.
Görs märkningen på exempelvis en räfflad ojämn, gärna undanskymd och svåråtkomlig yta, blir det i princip omöjligt för tjuven att göra något för att ta bort märkningen.
Så i teorin kan man avlägsna DNA-märkningen, men det är väldigt svårt. Normalt kan polisen hitta spår av DNA-märkningen även om det ibland kan krävas noggrannare sökning.
Hur märker jag mina prylar med DNA-märkning?
Märk-DNA levereras i en liten flaska och vätskan stryks på de föremål du vill märka ungefär som nagellack. Vätskan blir nästan, men inte helt, osynlig. Polisen rekommenderar att du väljer ställen på föremålet som är svåråtkomliga, som springor eller fördjupningar. Skälet är att även tjuven eller hälaren kan se märkningen med UV-lampa och det ska vara svårt eller i princip omöjligt att skrapa bort märkningen.
Glöm inte heller att registrera dig hos tillverkaren eller leverantören av DNA-märkvätskan. Det är en förutsättning för att dina märkta ägodelar ska kunna kopplas ihop med dig. Registreringen sker normalt på leverantörens webbplats. Det är viktigt att även sätta upp dekaler att DNA-märkning genomförts så tjuven vet att här finns prylar som är svåra att sälja vidare.
Hur länge håller en DNA-märkning?
Hur länge en DNA-märkning håller beror delvis på var den sitter. En DNA-märkning ska hålla i cirka fem år enligt den internationella normen PAS 820, men de allra flesta DNA-märkningarna håller längre än så. Sitter märkningen på ett föremål inomhus och det inte används så mycket, ökar sannolikheten för att den ska sitta längre. Det är klokt att göra DNA-märkningen på en plats på föremålet där det inte är så mycket slitage, då bevaras DNA-märkningen längre.
Föremål som har glatta ytor och ofta utsätts för slitage, exempelvis en ring, kan det vara en god idé att märka med DNA oftare, runt tre till fyra gånger per år. Bäst fäster DNA-märkningen på ytor som är ojämna eller skrovliga.
Vilken DNA-märkning ska man välja?
Det finns några saker du bör fundera på före du väljer leverantör av DNA-märkninga.
1. Hur många föremål ska man märka?
Det är stora skillnader i hur mycket DNA-märkning som ingår i leverantörernas erbjudanden – vissa räcker enbart till några 10-tal märkningar, andra till flera hundra. För att beräkna hur många prylarman kan behöva märka, bör man ta med en del saker i beräkningen:
- Ofta när man väl börjar märka upptäcker man fler saker som är stöldbegärliga, exempelvis smycken man inte använder så ofta, klockor, mobiler, datorer, TV-apparater, tavlor, samlarobjekt, gräsklippare, cyklar, bil, dyrare redskap, båt etc.
- Vissa större föremål är lämpliga att märka på ett par olika ställen och kräver fler DNA-märkningar
- Du kanske köper in nya prylar framåt som vore bra att DNA-märka
- Vissa föremål med slät yta och som utsätts för regelbunden förslitning, exempelvis ringar, bör man DNA-märka några gånger per år.
- Är det någon annan som står dig nära, exempelvis barn, som kan få ta del av din DNA-märkning för viktiga föremål?
2. Vad ingår?
Se vad som ingår i det paket som du köper, så det inte tillkommer extrakostnader senare.
- Ingår självriskreducering om inbrott ändå skulle ske?
- Många tycker det är bra om det även ingår en UV-lampa så man själv kan kontrollera att allt ser ok ut.
- Checka att antalet varningsdekaler med information att DNA-märkning är tillräckligt många
3. Kolla pris och kampanjer
Det är inte ovanligt att någon leverantör har kampanj, där man kan få ett paket till lägre kostnad. Just nu har Svensk Säkerhetstjänst 33 % rabatt på paket där det förutom DNA-märkvätska även ingår UV-lampa och självriskreducering.