Vad räknas egentligen som ett olycksfall, vad ska man göra om man drabbas och hur får man ut rätt försäkringsersättning? Här hittar du svaren.
Det här räknas som olycksfall
I försäkringssammanhang definierar man ett olycksfall som ”En plötslig, oförutsedd och yttre händelse som orsakar skada”. Försäkringsbolagen lägger stor tyngd på begreppsförklaringen och nekar många ersättning när skadehändelsen inte stämmer överens med definitionen av ett olycksfall. Kroppsskada som uppkommer genom värmeslag, förfrysning eller solsting samt borreliainfektion och TBE anses som likvärdig med olycksfall. Hälseneruptur och vridvåld mot knä betraktas också som olycksfall.
En olycksfallsförsäkring ger dig ekonomisk hjälp och kan underlätta ditt liv efter ett olycksfall.
Det finns en uppsjö av olika villkor gällande olycksfallsförsäkringar beroende på vilka försäkringsbolag som jämförs. Den huvudsakliga anledningen till att teckna en olycksfallsförsäkring är för att känna sig tryggare ekonomiskt ifall en olycka inträffar. För att skadan ska vara berättigad till ersättning krävs följande:
- En plötslig ofrivillig händelse som innebär yttre våld mot kroppen
- Kroppsskador från t.ex värmeslag, förfrysning, borreliainfektion, solsting eller TBE från fästingbett
- Hälseneruptur oavsett orsak
- Knäskador som uppkommit på grund av en vridning
Och det här räknas inte
Kroppsskada som vanligtvis inte betraktas som en olycksfallsskada är exempelvis ryggskott, diskbråck och muskelbristning. Samma sak gäller smitta av bakterier, virus och insekter samt smitta eller förgiftning genom mat eller dryck. Förslitningskador, överbelastning eller överansträngning räknas inte heller som olycksfallsskador.
Det här ska du göra vid ett olycksfall
Det första du ska göra är att ta kontakt med en läkare för att få vård, sedan anmäler du skadan till ditt försäkringsbolag.
Följande uppgifter behöver du ha till hands för att kunna göra en skadeanmälan enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa:
- ditt personnummer
- veta när och var skadan inträffade
- datum för när du första gången uppsökte läkare för dina besvär
- datum för sjukhusvistelse om du varit inlagd
- veta vilken diagnos du fått
- hur mycket du har betalt, t.ex. avgift för läkarbesök, mediciner, resor
- ditt kontonummer (om du ansöker om ersättning)
Tips för att få ut rätt försäkringsersättning
- Besök alltid en läkare när du skadat dig.
- Vänta inte för länge med att anmäla din skada. Om du väntar för länge med att anmäla finns risken att skadeanmälan blir preskriberad och då missar du möjligheten till ersättning.
- Anmäl din skada oavsett, dock kan det vara bra att veta att skadan ska uppfylla definitionen av ett olycksfall för att du ska få ut ersättning.
- Undersök om du har fler försäkringar som är aktuella, t.ex. via din arbetsgivare eller partner.
Avslutningsvis, vem som helst kan råka illa ut. På tjänsten Ersättningskollen (som är ett samarbete mellan Försäkringskassan, AFA Försäkring och Svensk Försäkring) kan du få koll på hur mycket pengar du kan få om du skulle bli sjuk eller råka ut för ett olycksfall. Läs mer om Ersättningskollen här.
Källa: Folksam, If, TryggHansa