Hem Skadegörelse Gör så här om du råkar ut för skadegörelse

Gör så här om du råkar ut för skadegörelse

Skadegörelse innebär att någon avsiktligt skadar eller förstör din egendom. Det kan handla om allt från att någon repar lacken på din bil eller slå sönder en fönsterruta till att någon klottrar på ditt hus. Det här ska du göra om du drabbas!

Straffet för skadegörelse är böter eller fängelse i högst ett år, vid grova brott ända upp till sex år. Enligt BRÅ (Brottsförebyggande rådet) anmäldes omkring 189 000 skadegörelsebrott under förra året, en ökning med 5 procent jämfört med året innan. Av de 189 000 var 86 000 klotterrelaterade skadegörelsebrott. Polisen uppger att klotter vid sidan av skadegörelse mot fordon är den vanligaste formen av skadegörelse. Skadegörelse och klotter hör till kategorin mängdbrott, alltså brott som förekommer ofta och drabbar många människor.

Om du har blivit utsatt – gör så här

1. Polisanmäl
Det första du ska göra om du har utsatts för skadegörelse är att anmäla det till polisen. Kontakta polisen genom att ringa 114 14, besök en polisstation eller gör anmälan via Polisens hemsida.

2. Fotografera och dokumentera
Om skadorna är synliga är det bra om du fotograferar och sparar bilderna som bevismaterial. Du behöver ha bilderna som underlag för anmälan till ditt försäkringsbolag. Tänk även på att informera polisen om materialet.

3. Kontakta ditt försäkringsbolag
Slutligen, kontakta ditt försäkringsbolag och gör en anmälan om du vill ha ersättning för skadorna. Bra att ha till hands när du gör din anmälan är försäkringstagarens personnummer eller kundnummer, bilder, kvitton eller andra dokument. Du behöver även ha polisanmälan om en sådan är gjord.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Telefonbedrägerier

I det växande problemet med telefonbedrägeri mot äldre använder kriminella nu skamlösa påtryckningsmetoder. Vi har granskat det ökande hotet och de...

Checklista: Barnsäkra hemmet

Våra barns trygghet är av högsta prioritet, men vi får inte glömma att även hemmet kan vara en potentiell fara. Att...

Lurad på Blocket? Så här ska du göra

Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika att drabbas? Här...

Färre inbrott med DNA-märkning

Genom att stöldskyddsmärka ditt hem och dina värdeföremål med märk-DNA minskar du risken för stöld och inbrott. Märkningen är enkel att...

GPS-tracker – prylen som hjälper dig hålla koll på allt av värde

En GPS-tracker hjälper dig spåra och hålla koll på allt av värde. Här tipsar vi om fem produkter som hjälper dig ha stenkoll på det du håller kärt.