Det finns mycket du kan göra för att undvika att att bli bestulen eller rånad på resan. Här kommer 10 värdefulla tips på saker du kan tänka på och göra för att slippa drabbas av tråkigheter som klåfingriga tjuvar på semesterresan.
Varje år utsätts svenska turister för stölder motsvarande miljonbelopp enligt uppgifter från Europeiska ERV som är experter på tryggt och säkert resande och en av de största aktörerna inom privat- och tjänstereseförsäkringar. Men vad kan man egentligen göra för att minska risken att drabbas av stöld på resan? Här kommer 10 värdefulla tips:
- Släpp aldrig ditt bagage ur sikte och ha alltid dina tillhörigheter under uppsikt. Var extra försiktig när du exempelvis köper biljetter, tittar i tidtabeller eller checkar in någonstans och inte har hundraprocentig koll på dina grejer.
2. Skydda alltid din pinkod när du tar ut pengar eller betalar med kort.
3. Undvik att förvara kontanter och kort på samma ställe. Ha som regel att låsa in pengar, resehandlingar och stöldbegärlig egendom i värdeskåpet på ditt hotellrum.
4. Ha alltid passet nära kroppen när du är på resande fot och lås in det i värdeskåpet på hotellrummet när du inte behöver det.
5. Om du har en ryggsäck, bär den på magen istället för ryggen.
6. Ha inte saker som plånbok eller mobil i bakfickan. Förvara dem i en innerficka i stället.
7. Flinka ficktjuvar finns överallt, framförallt där det det rör sig mycket folk i trånga miljöer. Håll därför alltid extra koll på dina saker när du är bland mycket folk.
8. Ha din kamera i väskan och mobiltelefonen och läsplattan gömda.
9. Räkna inte din reskassa offentligt.
10. Stäng alltid handväskan.
Om du skulle bli rånad på resan – gör så här
Om du skulle bli bestulen på resan ska du så snart som möjligt göra en polisanmälan. Gör anmälan direkt på plats, kontakta den lokala polisen och berätta vad som har hänt.
Enligt Konsumenternas.se så krävs en kopia på anmälan för att du senare ska kunna få ut ersättning på din försäkring. Många svenska försäkringsbolag har en gemensam larmcentral, SOS-International som du kan vända dig om du blir bestulen (+45 70 10 50 50).