Förra året utsattes ungefär 112 000 personer för personrån eller försök till personrån. Men hur ska man egentligen agera vid ett rån? Ska man göra motstånd eller kanske springa därifrån? Här kommer tre råd!
Antalet rån mot unga ökar
Programmet “Lilla Aktuellt” rapporterar i ett inslag att antalet rån mot barn ökar. För fem år sen fick polisen in runt 1000 anmälningar från personer under 18 år som blivit utsatta för rån. Förra året låg den siffran på 1800 anmälningar och antalet fortsätter att öka. Bara i mars i år fick polisen in så många som 250 anmälningar från unga som blivit rånade. Det är den högsta siffran sen man började räkna för lite mer än tio år sen.
Enligt BRÅ (Brottsförebyggande rådet) är utsattheten för personrån vanligare bland män än kvinnor, och vanligast i åldersgruppen 16–19 år. I Nationella trygghetsundersökningen (NTU) uppgav 1,4 procent av befolkningen (16–84 år) att de hade blivit utsatta för personrån eller försök till personrån under 2018. Det motsvarar cirka 112 000 personer.
Så här ska du agera vid ett rån
I inslaget i “Lilla Aktuellt” intervjuas polisen Tommy Stiernerlantz. Han får frågan om hur man ska agera vid ett rån och ger följande råd:
- Om du är utsatt, försök att bli hörd, tala högt och visa tydligt att det här är inte mina kompisar. Jag är inte med dom!
- Lämna ifrån dig dina saker när de försöker ta dem. Gör inget motstånd och om du kan – spring därifrån.
- När rånet har skett, ta dig till en säker plats. En säker plats är där du känner dig trygg.
Om du blivit utsatt – gör så här
Att bli rånad innebär att en person med våld, eller genom hot, genomför en stöld. Om du har blivit utsatt, kontakta polisen så fort du kan genom att ringa 112 eller 114 14.
Är du barn eller ungdom kan du ringa till BRIS för att få hjälp och stöd. Du kan även ringa BRIS om du sett när någon blivit rånad, det vill säga om du är vittne till ett rån.
Källor: Lilla Aktuellt, BRÅ, Polisen