Hem Våldsbrott Så ska du agera vid ett rån

Så ska du agera vid ett rån

Förra året utsattes ungefär 112 000 personer för personrån eller försök till personrån. Men hur ska man egentligen agera vid ett rån? Ska man göra motstånd eller kanske springa därifrån? Här kommer tre råd!

Antalet rån mot unga ökar

Programmet “Lilla Aktuellt” rapporterar i ett inslag att antalet rån mot barn ökar. För fem år sen fick polisen in runt 1000 anmälningar från personer under 18 år som blivit utsatta för rån. Förra året låg den siffran på 1800 anmälningar och antalet fortsätter att öka. Bara i mars i år fick polisen in så många som 250 anmälningar från unga som blivit rånade. Det är den högsta siffran sen man började räkna för lite mer än tio år sen.

Enligt BRÅ (Brottsförebyggande rådet) är utsattheten för personrån vanligare bland män än kvinnor, och vanligast i åldersgruppen 16–19 år. I Nationella trygghetsundersökningen (NTU) uppgav 1,4 procent av befolkningen (16–84 år) att de hade blivit utsatta för personrån eller försök till personrån under 2018. Det motsvarar cirka 112 000 personer.

Så här ska du agera vid ett rån

I inslaget i “Lilla Aktuellt” intervjuas polisen Tommy Stiernerlantz. Han får frågan om hur man ska agera vid ett rån och ger följande råd:

  1. Om du är utsatt, försök att bli hörd, tala högt och visa tydligt att det här är inte mina kompisar. Jag är inte med dom!
  2. Lämna ifrån dig dina saker när de försöker ta dem. Gör inget motstånd och om du kan – spring därifrån.
  3. När rånet har skett, ta dig till en säker plats. En säker plats är där du känner dig trygg.

Om du blivit utsatt – gör så här

Att bli rånad innebär att en person med våld, eller genom hot, genomför en stöld. Om du har blivit utsatt, kontakta polisen så fort du kan genom att ringa 112 eller 114 14.

Är du barn eller ungdom kan du ringa till BRIS för att få hjälp och stöd. Du kan även ringa BRIS om du sett när någon blivit rånad, det vill säga om du är vittne till ett rån.

Källor: Lilla Aktuellt, BRÅ, Polisen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Telefonbedrägerier

I det växande problemet med telefonbedrägeri mot äldre använder kriminella nu skamlösa påtryckningsmetoder. Vi har granskat det ökande hotet och de...

Checklista: Barnsäkra hemmet

Våra barns trygghet är av högsta prioritet, men vi får inte glömma att även hemmet kan vara en potentiell fara. Att...

Lurad på Blocket? Så här ska du göra

Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika att drabbas? Här...

Färre inbrott med DNA-märkning

Genom att stöldskyddsmärka ditt hem och dina värdeföremål med märk-DNA minskar du risken för stöld och inbrott. Märkningen är enkel att...

GPS-tracker – prylen som hjälper dig hålla koll på allt av värde

En GPS-tracker hjälper dig spåra och hålla koll på allt av värde. Här tipsar vi om fem produkter som hjälper dig ha stenkoll på det du håller kärt.