Kopplar du upp dig via WiFi på publika nätverk (på t.ex. caféer, flygplatser, tåg etc)?
Ett problem med en stor del av publika trådlösa wifi-nätverk är att de inte är krypterade, vem som helst kan enkelt avlyssna trafiken och komma över vad som skrivs, bilder som skickas, inloggningsuppgifter och annan värdefull information. Bluffmakare sätter ibland upp falska wifi-nät som de kan döpa till något officiellt namn beroende på plats, exempelvis Arlanda, SJ, IKEA. Med det falska wifi-nätet går det både att avlyssna all trafik, installera spionprogram och virusinfektera din mobil eller dator. Om du behöver koppla upp dig på ett öppet nätverk, logga bara in på sajter som använder krypterad anslutning (https i adressfältet). Finns möjligheten, använd en så kallad VPN, här kan du läsa mer om
VPN och vad det innebär.
Om du har wifi hemma med trådlös router, hur starkt är ditt lösenord?¨
En person som får tillgång till ditt lösenord till ditt wifi-nätverk eller hackat det kan smitta de mobiler och datorer som kopplas upp med skadlig kod, avlyssna all trafik inklusive läsa av dina lösenord. För att skydda sig mot detta är det viktigt att säkra sitt hemmanätverk med ett starkt lösenord. Tänk på att det är viktigt att vara försiktig med till vem man lämnar ut sitt wifi. Undersökningar visar att en stor andel av digitala brott utförs av närstående personer, och dessa har ofta tillgång till din wifi.
Det viktigaste när det gäller lösenord är längden på lösenordet, minst 12 tecken rekommenderas. Lösenordet skall helst innehålla små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Ett tips för att komma ihåg ett längre lösenord är att använda en mening som man enkelt kan komma ihåg, exempelvis ”Jag skall resa till Rom den 15/3 för att se på fotboll!” härifrån kan man få lösenordet via de första bokstäverna: JsrtRd15/3faspf!
Det finns även många
lösenordsgeneratorer på nätet som man kan använda för att skapa slumpmässiga lösenord. Vi har även en
guide om hur man säkrar sitt hemnätverk.
Har du ett unikt lösenord för din epost?
Den som hackat dig, vet att vi ofta använder samma lösenord till flera olika tjänster. Därför brukar hackare som fått tag på lösenord för en tjänst prova om det lösenordet går att använda för att komma in på flera olika tjänster.
Om du har använt samma lösenord på en sida som blivit hackad så är sannolikheten stor att någon kommer att testa samma lösenorde på din e-post. Och när de väl kommer åt din e-post kan bedragare ofta ta sig in på många tjänster du använder (t.ex. facebook, instagram, cloudtjänster, steam) genom att ange att man har glömt lösenordet och få hjälp med nytt lösenord via e-post. Därför är det extra viktigt med både ett unikt och starkt lösenord till din e-post.
Du kan läsa mer om hur du
säkrar dina lösenord med en lösenordshanterare här. Du kan även kolla om
din e-post blivit hackad vid någon välkänd dataläcka