Laddar du ner appar från andra platser än officiella appbutiker så som Apple Store och Google Play?
För att få ha med en app i App Store eller Goole Play finns flera regler och kontroller som ökar säkerheten jämfört med andra siter. Det finns många rapporter om appar som använts olagligt, exempelvis för att spionera på personen som laddat ner appen. Installera därför inte appar eller program från okända källor! Bedragare brukar ofta använda välkända betal-appar, lägga in ett virus i dem och lägga upp dem för gratis nedladdning (ej i officiella butiker). På så vis kommer de åt tusentals människors mobiler utan att dessa människor ens vet om det.
Tar du bort appar och program som inte används på mobilen/datorn?
Alla appar och program kan innehålla så kallade säkerhetshål som gör att virus eller skadlig kod kan infektera din enhet. Därför ska man se till att de appar och program som man inte använder tas bort.
Uppdaterar du dina appar på mobilen?
Nya säkerhetsrisker upptäcks löpande och appar släpper därför uppdateringar för att täppa till dessa säkerhetsbríster. Därför är det viktigt att inte vänta med att uppdatera sina appar. Både i Google Play och Apple Store kan man ställa in så att appar uppdateras automatiskt när en ny version finns.
Tar du bort appar och program som inte längre uppdateras?
Det finns ett uttryck som heter ”inte laga det som inte är trasigt”. Det gäller inte appar och program.

Appar och program som inte längre uppdateras är en säkerhetsrisk, och dessa ska man inte behålla. När man går in på information om en viss app eller program, brukar man kunna finna information om när den senast uppdaterades. Finns det inga uppdateringar under exempelvis de senaste två åren bör man inte behålla appen/programmet.
Kopplar du upp dig via WiFi på publika nätverk (på t.ex. caféer, flygplatser, tåg etc)?
Ett problem med en stor del av publika trådlösa wifi-nätverk är att de inte är krypterade, vem som helst kan enkelt avlyssna trafiken och komma över vad som skrivs, bilder som skickas, inloggningsuppgifter och annan värdefull information. Bluffmakare sätter ibland upp falska wifi-nät som de kan döpa till något officiellt namn beroende på plats, exempelvis Arlanda, SJ, IKEA. Med det falska wifi-nätet går det både att avlyssna all trafik, installera spionprogram och virusinfektera din mobil eller dator. Om du behöver koppla upp dig på ett öppet nätverk, logga bara in på sajter som använder krypterad anslutning (https i adressfältet). Finns möjligheten, använd en så kallad VPN, här kan du läsa mer om VPN och vad det innebär.
Om du har wifi hemma med trådlös router, hur starkt är ditt lösenord?¨
En person som får tillgång till ditt lösenord till ditt wifi-nätverk eller hackat det kan smitta de mobiler och datorer som kopplas upp med skadlig kod, avlyssna all trafik inklusive läsa av dina lösenord. För att skydda sig mot detta är det viktigt att säkra sitt hemmanätverk med ett starkt lösenord. Tänk på att det är viktigt att vara försiktig med till vem man lämnar ut sitt wifi. Undersökningar visar att en stor andel av digitala brott utförs av närstående personer, och dessa har ofta tillgång till din wifi.

Det viktigaste när det gäller lösenord är längden på lösenordet, minst 12 tecken rekommenderas. Lösenordet skall helst innehålla små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Ett tips för att komma ihåg ett längre lösenord är att använda en mening som man enkelt kan komma ihåg, exempelvis ”Jag skall resa till Rom den 15/3 för att se på fotboll!” härifrån kan man få lösenordet via de första bokstäverna: JsrtRd15/3faspf!

Det finns även många lösenordsgeneratorer på nätet som man kan använda för att skapa slumpmässiga lösenord. Vi har även en guide om hur man säkrar sitt hemnätverk.
Använder du ett antivirusprogram på datorn?
Det finns gratisprogram som ger ett grundläggande skydd, men för att det ska fungera bör man skaffa flera olika program så att de gemensamt täcker olika typer av angrepp och skadlig kod. Med ett betalt program får man oftast ett betydligt bredare skydd, t.ex. även skydd mot ransomware. Ofta har dessa program ”internet security” i namnet.

Det är vanligare att Windows-datorer infekteras jämfört med MAC-datorer, men bägge kan drabbas och bör ha antivirusprogram. Tänk på att även om du har ett antivirusprogram, så ger det inte någon garanti då utvecklingen av nya virus och går fort. För att öka säkerheten, se till att ditt antivirusprogram alltid är uppdaterat och därigenom ökar möjligheten att kunna klara angrepp från de senast upptäckta virusvarianterna.
Använder du ett antivirus-program på mobilen?
Motsvarande information gäller för mobilen som för datorn, använd antivirusprogram. Det gäller alla mobiler, även om det är vanligare att Android-mobiler blir utsatta jämfört med iPhone.

Ett tips är att välja ett antivirusprogram som fungerar för både datorer och mobiler.
Om du har smarta hem-produkter (exempelvis fjärrstyrd belysning, robotdammsugare, tvättmaskin, smart-TV) som är uppkopplade mot Internet/WiFi, har du checkat om programvaran i dina smarta hem-produkter är uppdaterad?
Mer än hälften av alla svenskar har idag någon smart hem-produkt, även kallad IoT-produkt. Antalet attacker där hackaren gått via maskiner och produkter som exempelvis smarta hem-produkter har ökat lavinartat. Genom att utnyttja säkerhetshål och installera skadlig kod i smarta hem-produkterna kan hackaren komma åt information i exempelvis datorer. En åtgärd för att skydda dig mot detta är att regelbundet uppdatera programvaran i de smarta hem-produkter som går att uppdatera. Det upptäcks löpande säkerhetsluckor i produkter som kan åtgärdas via uppdateringar. Många nya smarta hem-produkter får uppdateringar med automatik.
Har du ett unikt lösenord för din epost?
Den som hackat dig, vet att vi ofta använder samma lösenord till flera olika tjänster. Därför brukar hackare som fått tag på lösenord för en tjänst prova om det lösenordet går att använda för att komma in på flera olika tjänster.

Om du har använt samma lösenord på en sida som blivit hackad så är sannolikheten stor att någon kommer att testa samma lösenorde på din e-post. Och när de väl kommer åt din e-post kan bedragare ofta ta sig in på många tjänster du använder (t.ex. facebook, instagram, cloudtjänster, steam) genom att ange att man har glömt lösenordet och få hjälp med nytt lösenord via e-post. Därför är det extra viktigt med både ett unikt och starkt lösenord till din e-post.

Du kan läsa mer om hur du säkrar dina lösenord med en lösenordshanterare här. Du kan även kolla om din e-post blivit hackad vid någon välkänd dataläcka
Har du checkat om din epost blivit exponerad eller hackad?
Många stora databaser har blivit hackade där kundregister med användaruppgifter har läckt. Det gör att en stor del av befolkningen i Sverige och utomlands har epost som är exponerad. Det kan vara bra att känna till om din e-post blivit exponerad. Här kan du läsa mer om ämnet och se om din e-post blivit hackad vid någon välkänd dataläcka.