Enligt sajten hackad.se ligger miljontals svenska e-postadresser och lösenord ute på nätet helt öppet. Här får du tips på hur du kostnadsfritt och enkelt kan kolla om just din e-post är hackad.

Med hjälp av tjänsten hackad.se från det svenska säkerhetsbolaget Defentry kan du kontrollera om dina uppgifter blivit läckta och om du riskerar drabbas av identitetskapning. Tjänsten har idag en av världens största databaser med över 1 miljard läckta uppgifter samlade.

Så här gör du

1. Skriv in din e-postadress i sökfältet på hackad.se.

2. Efter ett par sekunder får du besked på skärmen om din e-postadress finns med i databasen eller inte.

3. Hittas din e-postadress så skickas ett mail till valfri e-postadress med mer detaljerad information. Du kan bland annat få information om vilka uppgifter som läckt, när det skett och vilka olika konton som är berörda. Utöver det kan du få tips på hur du kan skydda dig samt en riskklassning för den läckta informationen. Det finns tre olika typer av risknivåer:

1-2 Grön
Inget lösenord finns läckt eller en omöjlig kryptering gör att lösenordet inte går att knäcka i samband med läckan

3-4 Gul
Lösenordet går att knäcka men är inte trivialt

5-6 Röd
Lösenordet finns i klartext eller går att återfå i klartext med en mindre ansträngning

4. Hittas ingen information kan du ändå välja att få värdefulla tips via mail på hur du kan skydda dig.

Om din e-post är hackad

Om du får besked om att din e-post är hackad bör du omedelbart byta lösenord och se till att du inte har samma lösenord på flera olika konton.
Tillhör du dem som tycker att det är svårt att komma på och komma ihåg dina lösenord kan en lösenordsapp vara till hjälp. Här hittar du tips på tre smarta lösenordsappar som kan hjälpa dig på ett enkelt och säkert sätt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här