Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Här får du tips på hur du kostnadsfritt och enkelt kan kolla om just din e-post är hackad.

Världens största dataintrång består av 3,2 miljarder användaruppgifter för e-post med lösenordskombinationer enligt Cybernews. Comb kallas läckan och har tillkommit genom många olika dataintrång, bl.a. från företag som Netflix och LinkedIn. Uppgifterna har samlats i en gigantisk databas där hackare kan hämta och använda uppgifter mot intet ont anande privatpersoner och företag.

Du kan kontrollera om dina uppgifter blivit läckta via gratistjänsten ”have I been pwned” Tjänsten använder databaser där läckta uppgifter är samlade.

Så här gör du

  1. Besök webb-portalen have I been pwned, skriv in din e-postadress i sökfältet
  2. Efter ett par sekunder får du besked på skärmen om sökningen visar att din e-postadress har hackats och visas helt öppet på nätet.

2. Efter ett par sekunder får du besked på skärmen om sökningen visar att din e-postadress har hackats och visas helt öppet på nätet.

Om din e-post är hackad

Om du får besked om att din e-post är hackad bör du omedelbart byta lösenord och se till att du inte har samma lösenord på flera olika konton.

Tillhör du dem som tycker att det är svårt att komma på och komma ihåg dina lösenord kan en lösenordsapp vara till hjälp. Här hittar du tips på tre smarta lösenordsappar som kan hjälpa dig på ett enkelt och säkert sätt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här