Hem ID-kapning Så skyddar du dig mot ID-kapning

Så skyddar du dig mot ID-kapning

Varje år får tusentals personer sina liv förstörda på grund av ID-kapningar. En ID-kapning går fort och kan ge förödande konsekvenser, inte minst ekonomiskt. Här kommer några tips på hur du skyddar dig från att bli ID-kapad och att någon tar över din identitet.

Allt fler utsätts för ID-stöld

Så mycket som fyra gånger per minut utsätts någon för ett försök till ID-kapning i Sverige enligt mySafety Försäkringars Sifo-undersökning från 2018. Totalt drabbades 237 000 personer för ID-kapningar under förra året, en ökning med hela 21% från året innan. Smått chockerande siffror så det finns all anledning att vara försiktig och på sin vakt.  

Vad är en ID-kapning?

En ID-kapning innebär att någon använder dina personliga uppgifter som ditt personnummer, dina inloggningsuppgifter, din e-post eller ditt namn i bedrägerisyfte, för att exempelvis köpa saker eller beställa tjänster i ditt namn.

Så skyddar du dig:

  • Öppna inte mail eller bilagor som du tycker ser konstiga ut eller har okänd avsändare. Risken finns att du får in virus i din dator eller mobil som kopierar dina inloggningsuppgifter eller annan känslig information. Samma sak gäller om du får ett sms där du uppmanas klicka på en länk eller logga in någonstans.
  • Tips: Antivirusprogrammet Total AV har nu kampanj med rabatter på 70-80 %. TotalAV har legat i topp i flera jämförelsetjänster över bästa antivirusprogram. Med ett antivirusprogram får man ett bra skydd mot att bli ID-kapad. De bättre antivirusprogrammen fungerar till alla vanliga typer av mobiler och datorer och skyddar dig mot virus, trojaner och ransomware. Ett bra antivirusprogram kontrollerar även att din bankanslutning är säker så att du kan shoppa och göra bankärenden utan problem. En jämförelse av antivirusprogram finns på Bäst antivirusprogram 2023
  • Ladda inte ned nya appar utan att först ha kontrollerat dem. Det du kan kolla är exempelvis betyg, hur länge appen har funnits och kundrecensioner. Skadliga appar kan innehålla virus och kod som gör det möjligt för hackare att stjäla lösenord och annan känslig information. Viktigt är också att ta reda på vilken information appen får tillgång till i din mobil/surfplatta.
  • Lämna inte ut personlig eller ekonomisk information utan att först ha kontrollerat dem som har begärt in uppgifterna.
  • Logga aldrig in via ditt Bank-ID eller bankdosa på uppmaning av någon annan, även om personen som kontaktar dig uppger sig vara från din bank eller ditt försäkringsbolag.
  • Använd dig av tjänster som ger dig notiser direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta kreditbolaget och stoppa köpet eller lånet från att beviljas.

    Tips: Med Förebygg ID-Skydd Plus meddelas du direkt via sms och epost om en kreditupplysning tas på dig. Bevakningen sker i realtid och i skyddet ingår också assistans och hjälp vid en eventuell ID-kapning. Vid ID-kapning får du assistans och support, hjälp med att bestrida fakturor m.m. Nu erbjuder Förebygg gratis test i en månad. 
  • Ha lås på din brevlåda så att ingen obehörig kommer åt din post och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen.

ANNONS

  • Visa inte dina personuppgifter i onödan. Lämna aldrig ut några personliga uppgifter på nätet utan att först ha kontrollerat att det sker på en säker anslutning. Detta visas genom att det är ett hänglås i adressraden på webbläsaren.
  • Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.
Man kan enkelt se om en webbplats har en säker anslutning genom att titta på adressfältet. En säker webbplats har ett hänglås och URL:en börjar med https:// istället för http:// i adressfältet.

Om du har blivit utsatt – gör så här

Upptäcker du att någon har köpt varor eller tjänster i ditt namn, anmäl bedrägeriet till polisen snarast möjligt. Kontakta din bank, kontrollera dina konton och spärra dina kort om så krävs. En annan viktig sak är att snabbt bestrida eventuella fakturor för köp du inte har gjort, annars kan du bli betalningsskyldig. Det enklaste är att kontakta företaget genom att skriva till dem och förklara vad som har hänt.

Tänk också på att spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen, det är helt kostnadsfritt om du har blivit utsatt för ett id-bedrägeri. Det finns fem olika kreditupplysningsföretag som gemensamt tagit fram en bedrägerispärr. Dessa är Bisnode, Creditsafe, Decidas, Syna och UC. Det räcker med att du kontaktar ett av dem för att spärra ditt personnummer hos samtliga.

(Källor: Polisen, Hallå konsument, KonsumentIQ)

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

AI-bedrägerier: Så skyddar du dig

I en tid där artificiell intelligens revolutionerar vår digitala värld har bedrägerier också utvecklats i takt med teknologin. Polisen varnar för att...

SIM-kortskloning: Skydda ditt mobilnummer mot kriminella

Ett snabbt växande hot enligt Interpol SIM-kortskloning, eller SIM-swap som det kallas på engelska, innebär att kriminella tar kontroll...

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!