Hem Utpressning Här kan du få hjälp om din dator har blivit låst av...

Här kan du få hjälp om din dator har blivit låst av utpressare

Artikeln innehåller reklam genom textannons för NetOnNet.

Behöver du hjälp att låsa upp din dator om den blivit låst av utpressare? På portalen No More Ransom finns hjälp att få, helt utan kostnad.

No More Ransom (NMR)

No More Ransom (NMR) är ett samarbetsprojekt mellan den nationella högteknologiska brottsenheten hos Nederländska polisen, Europols europeiska cyberbrottslighet center och McAfee. Syftet med denna portal är att bistå offer för utpressningsvirus, genom att hjälpa dem att återställa sina krypterade data utan att behöva betala lösenbeloppet till brottslingarna.

I en pressrelease från Europol finns uppgifter om att No More Ransom, under en period av endast tre år, framgångsrikt har hjälpt över 200 000 drabbade personer att återfå sina filer. Det innebär att 108 miljoner dollar inte har hamnat i utpressarnas händer.

Vad är ett utpressningsvirus

Utpressningsvirus, även känt som ransomware, utnyttjas av brottslingar i syfte att generera intäkter. Det kan beskrivas som skadlig kod som tar sig in i din dator, låser systemet och krypterar dina filer. För att återfå tillgång till din dator kräver utpressaren att du betalar en summa pengar, oftast i form av bitcoins, inom en viss tid. Du kan bli smittad av viruset genom falska webbplatser, klicka på skadliga länkar i e-postbilagor eller via skadliga program.

Vid drabbning av utpressningsvirus rekommenderar polisen att du inte betalar utan istället gör en anmälan. Det finns inga garantier för att du kommer att återfå tillgång till din dator eller dina filer även om du betalar. En uppskattning gjord av experter visar att 30-35% av de som betalar ändå inte får tillbaka sina filer. Om du ändå är villig att betala, på grund av filernas betydelse, kan det vara värt att försöka förhandla om priset först.

Olika typer av utpressningsvirus

Det finns olika typer av utpressningsvirus. En av de mest skadliga formerna av ransomware är den som krypterar dina filer och kräver betalning för att återställa dem. Det finns också varianter som enbart låser din skärm, vilket oftast kan lösas utan att betala lösenbeloppet.

En annan typ av utpressningsvirus är scareware. Scareware är ett falskt program som vanligtvis säljs genom att skrämma datoranvändaren att tro att det finns ett farligt virus på deras dator, och det enda sättet att bli av med det är att köpa deras antivirusprogram.

Gör så här för att låsa upp din dator om den har blivit låst av utpressare

  • Ta en bild på datorskärmen och koppla från nätverket så att det inte sprider sig till andra enheter.
  • Besök nomoreransom.org
  • Ladda upp de krypterade filerna och ransomware-anteckningen till NMR:s verktyg Crypto Sheriff. Verktyget scannar igenom filerna och identifierar vilken typ av ransomware som påverkar din enhet. 
  • Får du en positiv träff får du en länk till rätt dekrypteringverktyg. Följ bara anvisningarna för att påbörja processen.
  • Får du ingen positiv träff råder No More Ransom dig att återkomma och scanna igenom filerna igen.

No More Ransom är inte den enda tjänsten som kan låsa upp dina filer. Antivirusprogrammet Avast erbjuder också gratis dekryptering.

Skydd mot utpressninsgvirus

Det finns flera bra antivirus som skyddar mot ransomware eller utpressningsvirus. En av dem är Bitdefender som på senare år varit bäst i många jämförelsetester. Tjänsten är enkel att installera och har fått utmärkelser för att den är effektiv mot digitala hot. De har nu kampanj med rabatter på drygt 50 procent.

F-secure TOTAL som är ett kraftfullt antivirusprogram som skyddar mot spionprogram, ransomware och virus. Skyddet övervakar dina mappar och blockerar utpressningsviruset när det försöker kryptera dina filer och mappar. De har även en kundtjänst där man talar svenska.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...