Artikeln innehåller reklam genom textannons för NetOnNet.

Behöver du hjälp att låsa upp din dator om den blivit låst av utpressare? På portalen No More Ransom finns hjälp att få, helt utan kostnad.

No More Ransom (NMR)

No More Ransom (NMR) är ett initiativ av den nationella högteknologiska brottsenheten hos Nederländska polisen, Europols europeiska cyberbrottslighet center och McAfee. Målet med portalen är att hjälpa offer för utpressningsvirus att återfå sin krypterade data utan att behöva betala brottslingarna.

I en pressrelease från Europol finns uppgifter om att No More Ransom har hjälpt över 200 000 drabbade att återfå sina filer på bara tre år. Detta har resluterat i att 108 miljoner dollar inte hamnat i utpressarnas fickor. 

Vad är ett utpressningsvirus

Utpressningsvirus eller ransomware som det också kallas, används av brottslingar för att tjäna pengar. Man kan förklara det som skadlig kod som tar sig in i din dator, låser systemet och krypterar dina filer. För att du ska kunna använda din dator igen kräver utpressaren dig på en summa pengar (ofta i bitcoins) som du ska betala inom en viss tid. Viruset kan man få via falska webbplatser, genom att klicka på falska länkar i e-postbilagor eller via skadliga program. Har du drabbats av utpressningsvirus rekommenderar polisen dig att inte betala utan göra en anmälan istället. Det finns nämligen inga garantier för att du får tillgång till din dator eller dina filer igen.
En uppskattning gjord av experter visar att 30-35% inte får tillbaka sina filer även om de betalt. Men om du ändå är villig att betala, för att filerna är så passa viktiga, kan du försöka pruta på priset först.

Olika typer av utpressningsvirus

Det finns olika typer av utpressningsvirus. Den värsta typen av ransomware är den som krypterar dina filer. Sen finns det de som bara låser skärmen. Den här sorten av ransomware kan ofta lösas utan betalning. Den sista typen av ransomware är scareware. Scareware är ett falskt program som ofta säljs  genom att skrämma datoranvändaren att det finns ett virus på datorn och det enda sättet att bli av med det är att köpa deras antivirusprogram.

Gör så här för att låsa upp din dator om den har blivit låst av utpressare

  • Ta en bild på datorskärmen och koppla från nätverket så att det inte sprider sig till andra enheter.
  • Besök nomoreransom.org
  • Ladda upp de krypterade filerna och ransomware-anteckningen till NMR:s verktyg Crypto Sheriff. Verktyget scannar igenom filerna och identifierar vilken typ av ransomware som påverkar din enhet. 
  • Får du en positiv träff får du en länk till rätt dekrypteringverktyg. Följ bara anvisningarna för att påbörja processen.
  • Får du ingen positiv träff råder No More Ransom dig att återkomma och scanna igenom filerna igen.

No More Ransom är inte den enda tjänsten som kan låsa upp dina filer. Antivirusprogrammet Avast erbjuder också gratis dekryptering.

Skydd mot utpressninsgvirus

Det finns antivirus som skyddar mot ransomware. En av dem är F-secure TOTAL som är ett kraftfullt antivirus och skyddar mot spionprogram, ransomware och virus. Skyddet övervakar dina mappar och blockerar utpressningsviruset när det försöker kryptera dina filer och mappar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här