Hem Intrång Guide: Säkra ditt WIFI hemma

Guide: Säkra ditt WIFI hemma

Om man har WIFI/trådlöst internet hemma så har man med största sannolikhet en router som ger tillgång till detta. Skulle man få sitt WIFI hackat kan hackaren i princip se allt som sker i ditt nätverk, så det är viktigt att säkra sitt WIFI. För att kunna avlyssna ditt WIFI måste hackaren befinna sig på ett så kort avstånd att hen kan se nätverket. Någon som sitter ett kvarter bort från dig kan alltså inte hacka ditt nätverk, men en person i samma trapphus som ditt WIFI skulle kunna göra det.

Hur säkrar man sitt WIFI?

De viktigaste punkterna för att säkra sitt WIFI är följande:

  • Uppdatera till ett bra lösenord
  • Säkerställ att all trafik krypteras mellan router och dator/mobil/surfplatta
  • Stäng av WPS PIN-funktion om sådan finns

Logga in på din router

För att ändra instllningarna på din router behöver du först logga in på enheten. Nedan följer steg-för-steg instruktioner på hur du kan göra detta med olika routrar. Om du har kvar manualen för din router finns det en beskrivning där, tillsammans med användarnamn. Om du har fått en router direkt från bredbandsleverantören kan du också ringa och fråga dem om du saknar någon information.

Anslut till routern

Säkerställ att du är ansluten till nätverket. Det går att utföra följande steg vare sig du är uppkopplad med kabelanslutning eller trådlöst men kabelanslutning rekommenderas. Anledningen är att om du ändrar lösenord blir du inte bortkopplad från routern (kabel kräver inget lösenord).

Logga in på routerns inställningssida

Detta är vanligtvis det trixigaste steget om man saknar bruksanvisning. Om du har kvar den behöver du bara kolla upp IP-adress för router, användarnamn samt lösenord. Om du har tur är det möjligt att de finns tryckta under eller på baksidan av routern också, så det kan vara värt att dubbelkolla.

Ifall du vet tillverkaren för din router (och routern inte är alltför gammal) kan du testa med nedanstående uppgifter.

TillverkareIP-adressAnvändarnamnLösenord
Alcatel192.168.1.1adminadmin
Arris 192.168.0.1adminPassword
ASUS192.168.1.1adminadmin
Belkin192.168.1.1admin(tomt)
Cisco192.168.0.1admin / ciscoadmin / cisco
Dell192.168.2.1adminadmin
D-Link192.168.1.1adminadmin
Fortinet192.168.1.2(tomt)admin
Huawei192.168.1.1admin / (tomt)admin
Juniper192.168.1.1netscreennetscreen
Linksys192.168.1.1(tomt)admin
Netgear192.168.1.1 /
routerlogin.net
adminpassword
Nokia192.168.18.1admin / useradmin(tomt)
Synology192.168.1.1(tomt)admin
TP-Link192.168.1.1adminadmin
ZTE192.168.0.1adminadmin
Zyxel192.168.1.1admin1234

Som du ser i listan så är variationen i uppgifterna väldigt liten, så även om din tillverkare saknas i listan kan du testa med de olika IP-adresserna som används. När du möts av en inloggningsruta, kan du fortsätta med att testa det urval av lösenord du ser i listan.

När du väl har fått fram de tre uppgifterna som krävs, matar du in IP-adressen i din webbläsare. Därefter loggar du in med de användaruppgifter som du fått fram.

Om du aldrig har loggat in på routern, är det även möjligt att lösenordet bara är helt tomt, d.v.s. inga tecken alls. Lämna alltså rutan för lösenord tom när du försöker logga in.

Ifall du har varit inloggad tidigare, är det möjligt att du redan då bytte lösenord, då många routrar ber dig byta lösenord vid första inloggningen. Har du inte kvar detta lösenord, så behöver du göra en fabriksåterställning av routern. Detta gör du genom en knapp som sitter på baksidan av routern, och som kallas RESET. Oftast måste du använda en nål (liknande den som följer med mobilen för att plocka ut SIM-kort) då RESET-knappen kan sitta bakom ett liknande hål. Du behöver hålla knappen intryckt i 10-30 sek, tills du ser att lamporna på routern börjar blinka. Därefter kan det ta några minuter innan routerns wifi är igång igen.

Hitta till WIFI-inställningarna

När du är inloggad kan det se olika ut på olika routrar. Ibland får man en wizard, d.v.s en guidad genomgång av de viktigaste inställningarna, vid första inloggningen. Om du vill kan du använda denna för att konfigurera ditt WIFI.

Annars får du olika menyval, och här behöver du klicka dig fram till något som vanligtvis heter ”WIFI”, ”Wireless” eller ”Trådlöst”. Gå vidare till inställningarna för dessa, och du kommer där få möjlighet att konfigurera bl.a. lösenord, kryptering och WPS-val. Nedan finns mer information om varje punkt – läs gärna igenom dessa före du genomför konfigurationen, så att du kan göra de säkraste valen.

Uppdatera lösenordet på WIFI

Routern kommer oftast med ett lösenord från leverantören, och det är inte alltid ett bra lösenord ur säkerhetssynvinkel. Kolla upp ditt lösenord och säkerställ att det motsvarar riktlinjerna för ett bra lösenord, annars bör du ändra det. Du bör också ändra det om du tidigare har lämnat ut ditt lösenord till någon som du nu inte längre anser behöver ha tillgång till ditt WIFI.

Säkerställ kryptering

Många moderna routrar har en WPA2-kryptering som enligt dagens standard utgör ett mycket bra skydd, men det är inte alltid aktiverat från start. Krypteringen utgör ett extra lager av skydd ifall någon lyckas komma in på ditt trådlösa nätverk (t.ex. en ex-partner som haft tillgång till ditt nätverkslösenord). Utan kryptering (eller med svag kryptering) kan en sådan person se exakt vad du gör på nätet, vilka meddelanden du skickar etc.

Du bör hitta en inställning för olika krypteringar som du kan välja mellan (eller ingen alls). Säkerställ att WPA2 är aktiverat, eller ändra till detta, om nuvarande kryptering är annan (t.ex. WEP, WPA, AES).

Stäng av WPS PIN-funktionen

Många routrar har en s.k. WPS-funktion (Wifi Protected Setup), som innebär att man kan ansluta enheter till nätverket utan att ange ett lösenord. Syftet var att göra det enkelt för nya personer och IoT-enheter (som man vill koppla upp mot Internet för att kunna fjärrstyra, t.ex. lampor, kylskåp etc) att ansluta till nätverket, utan att behöva ange långa lösenord. Detta ersattes istället av två alternativa anslutningsmetoder:

  1. WPS push-knapp: Man trycker på en knapp och under en kort tidsperiod (några minuter) kan vem som helst ansluta till nätverket utan lösenord
  2. WPS PIN: Man använder en 8-siffrig PIN-kod istället för lösenord

Den första metoden utgör inte en säkerhetsrisk egentligen p.g.a. det korta tidsspannet. Men den andra är mycket enkel att knäcka (det finns färdiga program som vem som helst kan använda). Därför är det viktigt att stänga av denna funktion för att säkra sin WIFI. Detta kan dessvärre vara lite knepigare än övriga punkter. Det beror på att en del routrar inte ger användaren alternativet att inaktivera WPS-funktionen. Andra routrar ger alternativet att inaktivera funktionen, men när användaren har utfört detta så har det inte påverkat WPS-funktionen. Detta gäller framför allt äldre Cisco och Linksys-routrar.

Om din router ger dig möjlighet att välja mellan att inaktivera bara WPS PIN eller både WPS PIN och WPS push-knapp, så räcker det gott med att bara inaktivera WPS PIN för att säkra ditt WIFI.

Hur säkert blir mitt WIFI efteråt?

Genom att följa ovanstående steg kommer du få en väldigt bra säkerhet på ditt hemmanätverk. Men det kan vara värt att notera att det aldrig blir helt vattentätt. De främsta hackarna kan ligga i framkant när det gäller hur säkerheten är uppbyggd, och med avancerade tekniker finns en liten risk att de fortfarande kan bryta sig igenom. Som privatperson behöver man sällan oroa sig för att något sådant ska hända, utan då handlar det mest om stora företag eller stater som utsätts för det.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...