Hem Övrigt Skadlig kod 101: Virus, trojaner, ransomware och mer

Skadlig kod 101: Virus, trojaner, ransomware och mer

Termen ”virus” används ofta som en allmän term för skadlig programvara, trots att det bara är en av många typer av skadlig kod. Det finns stora skillnader mellan de olika typerna av skadlig kod som finns, i alltifrån hur de agerar, hur de sprider sig, vilken skada de kan åstadkomma, och vad deras syfte egentligen är. I denna artikel ger vi en översikt för att belysa vilken typ av hot man har råkat ut för, vilken skada det kan göra, hur man fick det, och vad man kan göra åt det.

Skadlig programvara (Malware)

Skadlig programvara (malware på engelska) är en övergripande term som används för att beskriva alla typer av skadlig programvara eller kod som är avsedd att skada eller kompromettera datorer, enheter eller användares data. I begreppet ingår en rad olika typer av hot, såsom virus, trojaner, maskar, ransomware, adware, spyware och mer. Dessa varierar i syfte och hur de fungerar.

Virus

Ett virus är en typ av skadlig kod som kan infektera både datorer och mobila enheter. Det sprider sig vanligtvis genom infekterade filer, nedladdningar från osäkra källor eller skadliga e-postbilagor. Virus kan orsaka allvarlig skada genom att förstöra filer, stjäla data, eller skada enhetens funktion. De har olika syften, inklusive att skapa kaos, utföra skadliga handlingar eller tjäna pengar för angriparen.

Trojaner

En trojan är en typ av skadlig programvara som döljer sig som något legitimt eller oskyldigt, vilket lockar användare att ladda ner och installera dem. När en trojan är på plats på en enhet, kan den utföra olika skadliga aktiviteter utan din vetskap. Det kan inkludera att stjäla din data, öppna bakdörrar för fjärråtkomst, installera andra skadliga program eller ändra systeminställningar.

Trojanska hästar är ofta distribuerade som falska program, filer eller meddelanden som ser legitima ut, och de kräver användarens interaktion för att aktiveras.

Maskar (Worms)

Maskar är en annan typ av skadlig kod som är självreplikerande och kan sprida sig till andra enheter, ofta via nätverk eller e-post. Denna typ av kod sprider sig utan behov av användarinteraktion, i motsats till virus. De kan utnyttja sårbarheter i system och nätverk för att kopiera sig själva och infektera andra enheter.

Syftet med maskar varierar, men det kan vara att sprida skadlig kod, stjäla information, överbelasta nätverk eller datorer, eller skapa bakdörrar för fjärråtkomst.

Ransomware

Ransomware är en skadlig programvara som krypterar användarens filer eller låser deras dator eller mobil och sedan kräver en lösensumma för att återställa åtkomsten. Det kan infektera enheter via skadliga e-postbilagor, osäkra nedladdningar, eller sårbarheter i programvara. Ransomware orsakar allvarlig skada genom att användare förlorar tillgång till viktiga data och filer. Syftet med ransomware är ekonomisk vinning, då angriparna kräver betalning i utbyte mot en avkrypteringsnyckel

Spyware

Spyware är en form av skadlig programvara som tyst övervakar användarens aktiviteter på datorer och mobila enheter. Den kan smyga in i systemet genom nedladdning av skadliga appar, klick på skadliga länkar eller öppnande av skadliga e-postbilagor. Spyware kan orsaka skada genom att samla in känslig information, som lösenord och bankuppgifter, och överföra den till angripare. Syftet med spyware varierar, men det kan inkludera stöld av personlig information för identitetskapning, målinriktad reklam eller spioneri för ekonomisk vinning. Att använda uppdaterade antivirusprogram och vara försiktig med nedladdningar är viktiga åtgärder för att undvika spyware-infektioner.

Keyloggers

Keyloggers är skadlig programvara som spårar och registrerar användarens tangenttryckningar utan deras vetskap. De kan infektera datorer och mobila enheter via skadliga nedladdningar eller e-postbilagor. Dessa program kan orsaka stor skada genom att fånga känslig information som lösenord och finansiella uppgifter. Syftet med keyloggers är ofta att stjäla användares personliga och finansiella information, vilket de sedan använder för bedrägeri och identitetskapning.

Rootkits

Rootkits är en sofistikerad typ av skadlig programvara som syftar till att gömma sin existens och aktivitet på en infekterad dator eller mobil. De kan infektera enheter genom att utnyttja sårbarheter i operativsystem eller genom att smyga in i legitima program eller systemfiler. Rootkits kan orsaka allvarlig skada genom att ge angriparen fullständig kontroll över enheten. De gör det möjligt för angriparen att utföra skadliga åtgärder som stjäla data, spionera och mer. Syftet med rootkits är ofta att upprätthålla fjärråtkomst och kontroll över det infekterade systemet.

Rootkits kan agera dolt, vilket innebär att användaren ofta inte är medveten om att deras enhet är komprometterad. Det är svårt att upptäcka och ta bort rootkits, och professionell säkerhetsprogramvara kan krävas för att bekämpa dem effektivt.

Adware

Adware, eller reklamprogramvara, är en typ av skadlig programvara som visar oönskade annonser på användarens dator eller mobil. Den kan smyga in i enheter genom nedladdning av skadliga appar eller klick på osäkra länkar. Adware kan vara irriterande och störande, då den fyller användarens skärm med reklam. Syftet med adware är ekonomiskt, då den genererar inkomster för angriparen genom reklamklick och visningar. Medvetenhet om vad du laddar ner och användning av ad-blockerare kan hjälpa till att undvika adware och dess besvär.

Botnets

Botnets är nätverk av komprometterade datorer och mobila enheter som kontrolleras av en fjärrangripare. De infekterar enheter genom att utnyttja sårbarheter eller genom skadlig programvara, som kan vara omedvetet installerad på användarens enhet. Botnets kan orsaka omfattande skada genom att använda de infekterade enheterna för att utföra skadliga aktiviteter som skicka skräppost, utföra distribuerade denial-of-service (DDoS) attacker eller stjäla information. Syftet med botnets kan vara ekonomiskt, där angriparen drar nytta av de infekterade enheterna för att tjäna pengar genom olagliga aktiviteter.

Skadlig kod drabbar alla typer av enheter

Skadlig kod kan i princip angripa alla digitala enheter, inklusive mobiler. Även om det tidigare främst var datorer som drabbades av skadlig kod, har angripare under de senaste åren börjat rikta in sig på mobila enheter. Detta beror på att mobila enheter innehåller mycket värdefull information och har blivit allt mer populära som mål för attacker. Därför är det viktigt att förstå att skadlig kod inte är begränsad till datorer utan kan påverka mobiler, surfplattor och andra digitala enheter.

Skydd mot skadlig kod

De viktigaste åtgärderna för att skydda sig mot virus, trojaner, ransomware och andra digitala hot kan sammanfattas med följaned punkter:

  • Installera ett bra antivirusprogram
  • Installera alla säkerhetsuppdateringar till operativsystemet så fort de blir tillgängliga
  • Håll appar uppdaterade på mobilen
  • Var försiktig med nedladdningar och e-postbilagor

Det är värt att påpeka att antivirusprogram och säkerhetsverktyg är utformade för att skydda mot flera olika typer av skadlig kod, inte bara virus. Så när du ska välja ett antivirusprogram kan du se om t.ex. ransomware-skydd ingår eller inte.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...