Hem Integritet Allt om att streama via VPN

Allt om att streama via VPN

Med en VPN-tjänst kan du få tillgång till blockerat innehåll från Netflix, HBO, ViaPlay och de andra streamingbolagen. Skillnaderna är stora mellan VPN-tjänster hur bra de fungerar för att komma åt blockerat innehåll. Allt från att man enbart har tillgång till innehåll från enstaka streamingleverantör till samtliga större. Det är även betydande skillnader i vilken kvalité man får. Här kommer information som är bra att känna till om man skaffar VPN för att kunna ansluta till streamingtjänster som är blockerade och vad man ska tänka på vid val av VPN-leverantör.

Varför streama via VPN?

Det finns flera skäl till att man skaffar VPN, en av de vanligaste är relaterade till streamingtjänster. Med hjälp av VPN kan man:

  1. Komma åt streamingtjänster som är blockerade utomlands, t.ex. SVT Play eller HBO Max
  2. Streama utbud från andra länder än där man själv befinner sig, t.ex. filmer och serier som enbart finns tillgängliga på Netflix i USA

I det första fallet handlar det om att streamingtjänsten inte är tillgänglig när man befinner sig utomlands. Därför är det många som använder VPN när de reser för att kunna se på sina favoritserier, filmer och följa sportevenemang, och även säkerställa att barnen har tillgång till sina favoritprogram under t.ex. flygresor och bilturer.

I det andra fallet handlar det om att få tillgång till annat utbud från sin streamingleverantör, än det som man har tillgång till i landet man befinner sig i. En av de vanligaste anledningarna till att många som bor utanför USA skaffar VPN är för att få tillgång till filmer, serier och program som enbart visas i USA. Streamingtjänster i USA har på grund av större konkurrens ofta större utbud än vad samma tjänster har i andra länder och serierna sänds ofta långt före jämfört mot vad de gör i exempelvis Europa. Andra skaffar VPN för att kunna se TV-utbud från det land varifrån man har sitt ursprung, d.v.s. motsvarigheten till SVT Play i andra länder (vilket ofta kan vara blockerat i Sverige av samma skäl som att SVT Play är blockerat utomlands).

Varför blockerar streamingbolagen kunder från att använda deras tjänster?

När streamingbolagen köper rättigheter att visa program, innefattar det normalt endast ett begränsat antal länder. Därför blockerar streamingbolagen användare från andra länder än där de har köpt rättigheter. Det är även anledningen till att man inte har full tillgång till SVT Play när man är utomlands. Begränsade geografiska sändningsrättigheter är även orsak till att man exempelvis i Sverige har ett unikt utbud från Netflix.

Så fungerar VPN för att komma åt blockerade streaming

För att blockera oönskade användare läser streamingbolagen av vilken IP-adress du har. De kan därigenom bestämma från vilket land du kommer och om du ska få tillgång till att använda streamingtjänsten. Med rätt VPN kan du ansluta till valfri streamingtjänst oberoende av var du befinner dig, och välja utbudet från vilket land du än önskar. Hur kan då ett VPN hjälpa dig att få tillgång till en blockerad tjänst? Om man befinner sig i t.ex. Sverige och vill se på Netflix i USA, kan man via VPN ansluta sig till en server i USA. Den geografiska positionen som medföljer din förfrågan till streamingtjänsten är kopplad till vilken server man använder och därmed det land din VPN-tjänst är uppkopplad till.

Är det lagligt att använda VPN för att få tillgång till blockerade streamingtjänster?

I nästan alla länder i världen är det lagligt att använda VPN. Några få odemokratiska länder med regler som begränsar internetanvändning har förbud mot att ansluta till VPN, exempelvis Kina. Vad säger streamingbolagen om möjligheten att använda VPN för att komma åt blockerat innehåll? Flera streamingbolag anger i sina villkor att kunden inte får ansluta via VPN för att se på innehåll som annars hade varit blockerat. Reaktionen från streamingbolagen om de upptäcker att någon använder VPN på felaktigt sätt är vanligtvis att ge dig en varning och blockera ditt abonnemang. Avstängningen brukar upphöra när du inte längre använder din VPN-tjänst, varefter du åter kan ansluta till streamingtjänsten. Netflix har delvis en annan metod om de upptäcker att du använder ditt VPN för att komma åt innehåll som är blockerat geografiskt. De ändrar utbudet på ditt abonnemang så du enbart får tillgång till program som erbjuds globalt, dvs färre program än om du exempelvis har ett abonnemang från Sverige.
Tidningen PC För Alla kontaktade Netflix med fråga om det är lagligt att ansluta sig till Netflix i USA via VPN, de fick följande svar.

”Vi tillåter medlemmar som använder VPN eller geoproxy att titta på Netflix. Medlemmar som använder VPN får tillgång till vår världsomspännande katalog – både Netflix-original samt filmer och program som vi har globala rättigheter för. Vi kommer att fortsätta balansera vårt engagemang för att skapa en fantastisk medlemsupplevelse samtidigt som vi arbetar hårt för att skydda rättighetsinnehavare.”

Fungerar gratis VPN-tjänster för streaming?

Det finns VPN-tjänster som fungerar någorlunda bra om du vill surfa anonymt, men det finns ett uttryck som heter ”du får vad du betalar för”. Streaming med hjälp av en gratis VPN-tjänst är olämpligt. Anledningen är att gratis VPN-tjänster ofta begränsar din surfhastighet och även hur mycket data man får tillgång till. Följder som leder till sämre kvalité och risk att man inte kan se färdigt då datamängd som ingår tagit slut. Ett annat problem är att gratis VPN-tjänster ofta gör uppkopplingen långsam.

Vilket VPN ska man välja för att streama blockerat utbud?

Det finns några saker att tänka på när man väljer VPN-tjänst för att ansluta till streamingtjänster.

  • Kan VPN-tjänsten uppvisa en lång historik av att fungera tillsammans med de streamingtjänster man är intresserad av? Många streamingbolag jobbar aktivt för att spärra anslutningar som kommer via VPN, vilket medför att den VPN-tjänst som fungerar idag för att streama kan sluta fungera imorgon. Några av de större VPN-bolagen har tusentals servrar utspridda i ett stort antal länder och har kontinuerligt löst blockeringar genom att ge möjligheten att ansluta till annan server som inte är blockerad. Andra leverantörer av VPN har endast ett mindre antal servrar och finns i ett fåtal länder.
  • Välj VPN leverantör med bra surfhastighet för att undvika sämre kvalité
  • Undvik leverantör med begränsningar i datamängd som ingår.

Test av VPN-tjänster för att streama

Skyddad.se har undersökt testresultat från 12 populära VPN-leverantörer. Nedan är de tre bästa för att komma åt blockerad streaming. De har bra historik för att få tillgång till streamingtjänster, uppvisar snabb uppkoppling och höga surfhastigheter vilket är bra om man vill slippa fördröjningar. Här kan du hela jämförelsen.

1:a NordVPN

Via den teknik som företaget använder erhålls bästa alternativet för att se på streamingtjänster. NordVPN använder SmartPlay-teknologi som är en proxytjänst som gör att man kan kringgå blockeringar från streamingleverantörer. Denna teknologi dirigerar användarna automatiskt till en lämplig server efter sina val. Andra orsaker till NordVPNs topplacering är att deras hastigheter är över genomsnittet och att de har en stabil tjänst som normalt fungerar utan avbrott.

Företaget har fler än 5000 servrar över hela världen och erbjuder en utmärkt säkerhet med 256-bitars kryptering.

NordVPN har några rabatter på runt 50 % och erbjuder en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti om du inte är nöjd. Besök NordVPN

2:a Surfshark

Företaget är tillsammans med NordVPN de som har den bästa totallösningen för att se på streamingtjänster. I tester visar de mycket bra resultat för att streama och undvika blockeringar, allt med bra kvalité. En förklaring till den goda kvalitén är att de har en av de snabbaste hastigheterna vid anslutning med VPN. Surfshark får även mycket höga betyg för användarvänlighet. Företaget har fler än 3200 servrar i 65 länder. Ju fler servrar, desto bättre förutsättningar att få tillgång till streamingtjänster från leverantörer som blockerar VPN-servrar. En annan fördel med tjänsten är att den går att testa gratis i fem dagar om man har Mac OS, IOS eller Android, en nackdel är att detta inte erbjuds till Windows.

Surfshark erbjuder även en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti om du inte är nöjd. Besök Surfshark

3:a Ivacy VPN

Bra lösning för att streama tjänster till lågt pris. Företaget har över 1000 servrar i 63 länder. Uppkopplingen är snabb och hastigheterna man kommer upp i är bland de snabbaste av samtliga VPN-leverantörer. Kundservice är öppet dygnet runt. Det som drar ner betyget är att tjänsten inte fungerar på lika många streamingtjänster som exempelvis NordVPN eller Surfshark och att den inte fungerar fullt ut för Mac-användare.

Ivacy har bland de lägsta priserna jämfört mot de större VPN-leverantörerna. Besök Ivacy VPN

OBS: Flera av streamingbolagen försöker att blockera tillgång till VPN-tjänster. Det innebär att det inte finns någon garanti för hur en VPN-tjänst kommer fungera framåt för streaming, oberoende av vad olika tester visar historiskt. Väljer man en VPN-tjänst som har fungerat bra historiskt och där bolaget arbetar aktivt med att kringgå streamingbolagens blockeringar, kan man öka förutsättningarna för att problemfritt kunna fortsätta titta på önskad streamingtjänst.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...