Hem Intrång Så undviker du att få mobilen hackad

Så undviker du att få mobilen hackad

Att få mobilen hackad är inget man vill råka ut för. Men vad kan man egentligen göra för att skydda sig? Här är en lista med fem värdefulla tips!

1. Håll mobilen uppdaterad för att undvika få den hackad

En av dom viktigaste säkerhetsåtgärderna du kan göra är att kontinuerligt godkänna och installera nya program- och säkerhetsuppdateringar på din mobil. Genom att du gör det täpper du till eventuella säkerhetshål som uppstått med tiden. Så nästa gång du får en notis om en ny uppdatering – se till att installera den direkt!

2. Se upp för bluff-mail, skumma samtal och falska sms

Var försiktig med mail och sms som ser konstiga ut, har okänd avsändare eller på något sätt uppmanar dig att klicka på en länk, logga in någonstans eller öppna en bilaga. Detta kan nämligen vara ett försök till nätfiske (phishing) eller ID-stöld där bedragaren försöker lura av dig känslig information som lösenord, kontouppgifter eller annan personlig information. Samma sak gäller vid telefonsamtal, lämna aldrig ut personliga uppgifter på någons begäran, hur trevlig och övertygande än personen låter.

Det finns ett par olika typer av phishing som kan vara bra att känna till, ”smishing” och ”vishing”. Smishing står för sms-phishing, vilket innebär att du får ett sms som uppmanar dig att besöka en webbplats eller att ringa ett nummer. Vishing eller voice-phishing är ett annat. Här blir du istället uppringd och ombedd att lämna ut inloggningsuppgifter till din bank eller att identifiera dig via ditt BankID.

3. Skapa starka och säkra lösenord

Ju längre lösenord desto bättre! Tänk på att kombinera både bokstäver, siffror och symboler och att använda dig av olika lösenord till olika tjänster. Ett tips är att ta hjälp av vår lösenordsgenerator för att skapa starka och säkra lösenord.

Om du tillhör dem som tycker det är svårt att komma ihåg dina lösenord kan exempelvis Nordpass lösenordhanterare vara till ovärderlig hjälp. Den förenklar ditt digitala liv genom att hålla reda på alla dina olika lösenord.

Se även till att alltid ha en upplåsningskod aktiverad på din mobil. Tänk på att ändra upplåsningskoden om du fortfarande har 0000, 1234 eller dylikt.

4. Undvik öppna trådlösa wifi-nätverk

Publika wifi-nätverk där du inte behöver lösenord, saknar den extra skyddsnivå som kryptering ger. Detta gör dem sårbara för bedragare som är ute efter din personliga information, som exempelvis dina inloggningsuppgifter. De kan också använda dessa nätverk för att dirigera dig till falska webbsidor. Så om du befinner dig på en offentlig plats som en restaurang eller ett café och måste använda ett sådant nätverk, är det klokt att vara försiktig var du loggar in. En ännu bättre åtgärd är att använda en VPN, vilket stärker din integritet och säkerhet när du surfar.

En VPN, som står för virtuellt privat nätverk, är en tjänst som etablerar en säker och krypterad ”tunnel” mellan din mobil och de webbsidor eller appar du använder. VPN-tjänster finns i både betalda och gratis-varianter, och du kan se en jämförelse av de bästa VPN-tjänsterna här. Vi rekommenderar dock inte gratis-versionerna då dessa i princip alltid säljer vidare din data (och troligtvis gör även flera betal-versioner också det).

Tänk också på att stänga av Bluetooth om du inte aktivt använder det, då detta kan minska risken för obehörig åtkomst till din enhet

5. Installera ett virusskydd för att slippa få mobilen hackad

Fördelarna med att ha en antivirusapp installerad är många. Den bidrar bland annat till att skydda din integritet samt skyddar mot virus och skadlig programvara. Utöver det skannar den igenom appar, spel och filer och rensar bort skadligt innehåll. Virusskyddet kontrollerar även krypteringen och lösenordsstyrkan på wifi-nätverk vilket är bra om man känner sig osäker.

Antivirusappar finns både gratis och att köpa. Det finns ett uttryck som heter ”man får vad man betalar för”. Här kan du läsa om skillnaderna mellan en gratisversion av antivirus och en betalversion. Nedan är tips på gratisprogram och betalprogram.

Gratisprogram med antivirus till mobiler

Nedanstående antivirusprogram erbjuder grundläggande skydd för dina mobila enheter, både på iOS och Android. Vissa av dem kan också erbjuda extra funktioner som VPN-tjänster eller anti-stöldåtgärder

Gratis antivirusprogram för iPhone:

 1. Avast Security & Privacy: Avast erbjuder en gratis antivirusapp för iOS-enheter som hjälper till att skydda mot skadlig kod och även innehåller en inbyggd VPN för extra sekretess.
 2. Kaspersky Security & VPN: Kaspersky Security Cloud erbjuder en gratis iOS-app som ger skydd mot skadlig kod, webbhot och phishingattacker. Den har också funktioner för att säkra din personliga information och har en välrenommerad säkerhetsbakgrund.
 3. Norton Mobile Security: Norton erbjuder en gratis variant av sin mobil säkerhetsapp för iOS med funktioner som skadlig kod- och webbskydd, samt en webbskyddsfunktion.

Gratis antivirusprogram för Android:

 1. Bitdefender Antivirus Free: Bitdefender erbjuder en lättanvänd och effektiv gratis antivirusapp för Android-enheter med skadlig kod-detektering och webbskydd.
 2. AVG AntiVirus Free: AVG erbjuder en kraftfull och kostnadsfri antivirusapp för Android-enheter med funktioner som skadlig kod-detektering, webbskydd och anti-stöldfunktioner.
 3. Avast Mobile Security: Avast erbjuder en gratis antivirusapp för Android som inkluderar antivirus- och anti-phishing-funktioner, webbskydd och en app-lås-funktion.
 4. Sophos Intercept X for Mobile: Sophos erbjuder en gratis antivirusapp med bra skadlig-kod-detektering, webbskydd och möjligheten att hantera appar med potentiella säkerhetsrisker.

Betalprogram med antivirus till mobiler

Det antivirusprogram som på senare tid vunnit flest tester är TotalAV. Deras program fungerar till alla kända varumärken. De har nu en pågående kampanj på mellan 70 – 80 % rabatt. Ett nordiskt alternativ är F-secure Safe Antivirus och surfskydd. Det är ett antivirus som skyddar både datorer, mobiler och surfplattor mot virus, spionprogram och andra skadeprogram.

Övriga tips för att undvika att få mobilen hackad

 • Ladda inte ned nya appar utan att först ha kontrollerat dem. Skadliga appar kan innehålla virus och kod som gör det möjligt för hackare att stjäla lösenord och annan känslig information. Det du kan kolla är exempelvis betyg, hur länge appen har funnits och kundrecensioner.
 • Se även över vilka behörigheter dina appar har och var alltid misstänksam mot appar som kräver behörighet till saker som de egentligen inte behöver.  Till exempel om ficklampsappen vill ha behörighet till dina bilder och dokument.
 • Tänk på att inte avslöja för mycket information om dig själv på sociala medier.
 • Töm historiken i webbläsaren och cachen regelbundet.
 • Använd skärmlås och PIN-kod på mobilen

Vad ska man göra om man fått mobilen hackad?

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips på vad du kan göra. 

Denna artikel kan innehålla länkar som ger skyddad.se betalt om du köper något från dem.

2 KOMMENTARER

  • Hej Safia,

   Har den börjat bete sig underligt? Om den har det kan du åtgärda det genom att exempelvis installera om allt. Det finns även appar som kan vara till hjälp, bland annat https://iverify.trailofbits.com
   Den upptäcker om din mobil blir hackad och varnar dig.

   Vänlig hälsning
   Skyddad.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...