Artikeln innehåller reklam genom textannonser och produktannonser för Kjell & Company, UC och NordPass

Att få mobilen hackad är inget man vill råka ut för. Men vad kan man egentligen göra för att skydda sig? Här är en lista med fem värdefulla tips!

1. Håll mobilen uppdaterad för att undvika få den hackad

En av dom viktigaste säkerhetsåtgärderna du kan göra är att kontinuerligt godkänna och installera nya program- och säkerhetsuppdateringar på din mobil. Genom att du gör det täpper du till eventuella säkerhetshål som uppstått med tiden. Så nästa gång du får en notis om en ny uppdatering – se till att installera den direkt!

2. Se upp för bluff-mail, skumma samtal och falska sms

Var försiktig med mail och sms som ser konstiga ut, har okänd avsändare eller på något sätt uppmanar dig att klicka på en länk, logga in någonstans eller öppna en bilaga. Detta kan nämligen vara ett försök till nätfiske (phishing) eller ID-stöld där bedragaren försöker lura av dig känslig information som lösenord, kontouppgifter eller annan personlig information. Samma sak gäller vid telefonsamtal, lämna aldrig ut personliga uppgifter på någons begäran, hur trevlig och övertygande än personen låter.

Det finns ett par olika typer av phishing som kan vara bra att känna till, ”smishing” och ”vishing”. Smishing står för sms-phishing, vilket innebär att du får ett sms som uppmanar dig att besöka en webbplats eller att ringa ett nummer. Vishing eller voice-phishing är ett annat. Här blir du istället uppringd och ombedd att lämna ut inloggningsuppgifter till din bank eller att identifiera dig via ditt BankID.

Allt fler utsätts för ID-stöld

Varje år drabbas över 144 000 personer i Sverige av ID-kapning. En ID-kapning innebär att någon använder dina personliga uppgifter som ditt personnummer, dina inloggningsuppgifter, din e-post eller ditt namn i bedrägerisyfte, för att exempelvis köpa saker eller beställa tjänster i ditt namn vilket kan orsaka stora skador.

Med UC ID-Skydd meddelas du direkt via sms och mail om en kreditupplysning tas. Bevakningen sker i realtid och i skyddet ingår också assistans och hjälp vid en eventuell ID-kapning. Dessutom ingår en försäkring mot eventuella kvarstående skulder. En nyhet i skyddet är onlinebevakning. När du registrerat dina uppgifter så bevakas de dygnet runt på både det öppna nätet, deep webb och darknet. Hittas dina personuppgifter får du notis om det och en rekommendation på åtgärd för att minska risken för en ID-kapning.

Tänk på att aldrig lämna ut personlig information eller koder via telefonsamtal, mail och sms.

3. Skapa starka och säkra lösenord

Ju längre lösenord desto bättre! Tänk på att kombinera både bokstäver, siffror och symboler och att använda dig av olika lösenord till olika tjänster. Ett tips är att ta hjälp av vår lösenordsgenerator för att skapa starka och säkra lösenord.

Om du tillhör dem som tycker det är svårt att komma ihåg dina lösenord kan exempelvis Nordpass lösenordhanterare vara till ovärderlig hjälp. Den förenklar ditt digitala liv genom att hålla reda på alla dina olika lösenord.

ANNONS


Se även till att alltid ha en upplåsningskod aktiverad på din mobil. Tänk på att ändra upplåsningskoden om du fortfarande har 0000, 1234 eller dylikt.

4. Undvik öppna trådlösa wifi-nätverk

Öppna wifi-nätverk är inte krypterade eller lösenordsskyddade vilket gör att bedragare lätt kan komma över och stjäla information, som ditt användarnamn och lösenord, eller dirigera om dig till falska sidor. Så om du behöver använda ett offentligt wifi-nätverk, till exempel om du sitter på en restaurang eller ett café, var försiktig med var du loggar in eller använd dig av en VPN som gör att du surfar privat. VPN, eller virtuellt privat nätverk är en tjänst som skapar en säker ”tunnel” mellan din mobil och den webbsida eller app du använder. Allt du behöver göra för att surfa säkrare är att installera tjänsten på din mobil. VPN finns både som betaltjänster och gratisvarianter och kan laddas hem här. Tänk även på att stänga av bluetooth om det inte används.


5. Installera ett virusskydd för att slippa få mobilen hackad

Fördelarna med att ha en antivirusapp installerad är många. Den bidrar bland annat till att skydda din integritet samt skyddar mot virus och skadlig programvara. Utöver det skannar den igenom appar, spel och filer och rensar bort skadligt innehåll. Virusskyddet kontrollerar även krypteringen och lösenordsstyrkan på wifi-nätverk vilket är bra om man känner sig osäker. Antivirusappar finns gratis till både Android och iPhone och kan laddas hem nedan:

Antivirusapp till iPhone

Antivirusapp till Android


På Kjell & Company finns F-secure Safe Antivirus och surfskydd. Det är ett antivirus som skyddar både datorer, mobiler och surfplattor mot virus, spionprogram och andra skadeprogram.

F-secure Safe Antivirus och surfskydd 1 år 1 enhet | F-secure Freedome VPN-tjänst 1 enhet

Övriga tips för att undvika att få mobilen hackad

 • Ladda inte ned nya appar utan att först ha kontrollerat dem. Skadliga appar kan innehålla virus och kod som gör det möjligt för hackare att stjäla lösenord och annan känslig information. Det du kan kolla är exempelvis betyg, hur länge appen har funnits och kundrecensioner.
 • Se även över vilka behörigheter dina appar har och var alltid misstänksam mot appar som kräver behörighet till saker som de egentligen inte behöver.  Till exempel om ficklampsappen vill ha behörighet till dina bilder och dokument.
 • Tänk på att inte avslöja för mycket information om dig själv på sociala medier.
 • Töm historiken i webbläsaren och cachen regelbundet.


Vad ska man göra om man blir hackad?

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips på vad du kan göra. 

Om du blivit utsatt för identitetsintrång eller bedrägeri, polisanmäl händelsen snarast möjligt och ta kontakt med din bank samt ditt försäkringsbolag.

2 KOMMENTARER

  • Hej Safia,

   Har den börjat bete sig underligt? Om den har det kan du åtgärda det genom att exempelvis installera om allt. Det finns även appar som kan vara till hjälp, bland annat https://iverify.trailofbits.com
   Den upptäcker om din mobil blir hackad och varnar dig.

   Vänlig hälsning
   Skyddad.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här