Det finns mycket att tänka på och göra för att minska risken att bli hackad. Här kommer sju användbara råd och tips!

1. Välj ett virusprogram med rätt sorts skydd

Med ett bra virusprogram på datorn kan du minska risken att drabbas av wifi-snyltare och hackare. Det viktiga innan du bestämmer dig för ett program är att du jämför och läser på. Kolla upp är vilka olika skydd som ingår, ta reda på vad de innebär och fråga dig själv vilka du behöver.

En del virusprogram har bara virus- och trojankontroll, medan andra har brandvägg, VPN (virtuellt privat nätverk), ransomwareskydd, datakryptering, phishingskydd, program för banksäkerhet och backupfunktion. Välj ett program med funktioner som skyddar dig mot intrång. Vissa funktioner i ett antivirusprogram är bara så kallade ”nice-to-haves”. En lösenordshanterare eller föräldrakontroll hjälper exempelvis inte ett dugg mot utomstående hot.

En brandvägg däremot skyddar din dator mot intrångsförsök och stoppar obehöriga från att ta sig in på ditt nätverk. Med VPN är trafiken från dig krypterad vilket gör det mycket svårare för en hackare att läsa av din trafik eller hacka din dator.

F-Secure SAFE är ett pris­belönt säkerhets­program som har vunnit utmärkelsen AV-TEST Best protection 2018. SAFE skyddar dig mot virus, trojaner och ransom­ware. F-Secure SAFE – 1 år / 1 enhet | F-Secure SAFE – 1 år / 3 enheter | F-Secure SAFE – 1 år / 5 enheter | F-Secure TOTAL – 1 år / 3 enheter | F-Secure TOTAL – 1 år / 10 enheter | F-Secure Freedome VPN – 1 år / 3 enheter |


2. Surfa försiktigt på öppna wifi-nätverk

Ett öppet nätverk är bokstavligt talat öppet och vem som helst med rätt kunskap och verktyg kan avlyssna trafiken och komma över information som finns på din dator eller mobil om du inte har rätt skydd. Tips: Använd en VPN-anslutning som krypterar din kommunikation.

3. Håll dig till krypterade webbplatser

Försök hålla dig till krypterade webbplatser när du surfar. En säker webbplats har ett hänglås i adressfältet och URL:en börjar med https istället för http. Om du skulle logga in utan skydd med användarnamn och lösenord på en okrypterad webbplats via ett öppet wifi så är informationen lätt att läsa av för en hackare.

4. Aktivera och använd krypteringsfunktionen SSL för dina mail

Läs inte mail om du inte är säker på att du använder en krypterad server. Kontrollera så att SSL (Secure Sockets Layer) är aktiverat i serverinställningarna. SSL ser till att all data som skickas förblir privat och krypterad.

5. Se över din router och ditt hemmanätverk

Se över ditt nätverk hemma. Byt ut lösenordet på nätverket om det endast består av siffror. Ta bort WPS (Wifi Protected Setup) om du har det på din router. WPS tillåter att nya enheter kan ansluta till ditt nätverk utan att känna till lösenord eller konfigurationsalternativ vilket kan vara riskfyllt. Byt även ut lösenordet på routerns gränssnitt. Fabriksinställningarna är samma för alla, så det är enkelt för en hackare att kolla upp vad admin-lösenordet till just din router är.

6. Kryptera med WPA2 för att undvika bli hackad

WPA2 är det bästa sättet att säkerställa att dina anslutningar är krypterade så att ingen utanför kan använda nätverket. WPA2 är till skillnad från WPA det nyare, säkrare protokollet. När WPA2 har aktiverats innebär det att den som vill ansluta till ditt nätverk måste ha tillgång till ett unikt lösenord som du själv har valt.

Routrar med WPA2-lösenord är betydligt svårare att hacka sig in på. Webhallen har ett brett utbud som passar alla plånböcker.7. Håll koll om någon snyltar på ditt wifi med hjälp av appen Fing

Med Fing kan du blockera inkräktare och få reda på om någon är ansluten till ditt trådlösa nätverk utan din tillåtelse. Fing är gratis och finns tillgängligt både till iPhone och Android och har hjälpt över 35 miljoner användare världen över.

Med Fing kan du:

 • Se vilka som använder ditt wifi
 • Se om någon snyltar på ditt wifi
 • Blockera inkräktare och okända enheter automatiskt innan de går med i ditt nätverk
 • Få information om du har hackats
 • Se om ditt nätverk är säkert
 • Om det finns dolda kameror i B&B:et du bor i
 • Varför Netflix har börjat buffra
 • Få information om din internetleverantör ger dig den hastighet du betalar för
 • Få nätverkssäkerhet och enhetsvarningar till din telefon och e-post
 • Säkra ditt hemnätverk med öppnad portdetektering och nätverkssårbarhetsanalys
 • Ställa in föräldrakontrollfunktioner för att schemalägga skärmtid och pausa internetåtkomst

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar och produktannonser för Webhallen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här