Artikeln innehåller reklam genom produktannonser för Webhallen

Det har blivit allt vanligare att råka ut för ID-kapningar. En ID-stöld går fort och kan leda till förödande konsekvenser för dig som företagare, inte minst ekonomiskt. Här kommer några tips på vad du kan göra för att minska risken att drabbas.

Allt fler utsätts för ID-stöld

Så mycket som fyra gånger per minut utsätts någon för ett försök till ID-kapning i Sverige enligt mySafety Försäkringars Sifo-undersökning från 2018. Totalt drabbades 237 000 personer för ID-kapningar under förra året, en ökning med hela 21% från året innan. Smått chockerande siffror så det finns all anledning att vara på sin vakt.

I takt med att antalet ID-kapningar ökar, som kan vara ett första steg mot en bolagskapning, ökar också antalet bolagskapningar. Svensk Företagssäkerhet berättar på sin hemsida att bolagskapningar blivit ett stort problem och att så mycket som 15% av alla bolag i Sverige utsatts. Problemet beror delvis på vår generösa offentlighetsprincip. Det är lätt att begära ut uppgifter om företag i Sverige idag, vilket underlättar för de kriminella.

Vad är ID-kapning och bolagskapning?

En ID-kapning innebär att någon använder dina personliga uppgifter som ditt personnummer, dina inloggningsuppgifter, din e-post eller ditt namn i bedrägerisyfte, för att exempelvis köpa saker eller beställa tjänster i ditt namn.
En företagskapning sker genom att bedragaren på falska grunder skaffar sig rätten att företräda ditt företag. Syftet är att ta ut pengar från företaget eller köpa varor. Bolagskapning slår hårt mot främst småföretag och kan drabba både företag och föreningar.

Hur kan en ID-kapning leda till bolagskapning?

Om en bedragare lyckats komma över din identitet eller personliga uppgifter kan bedragaren lätt ändra uppgifterna om ditt företag genom att skicka in blanketter till Bolagsverket. I praktiken räcker det med att det kommer in en anmälan om ny styrelseledamot eller firmatecknare. På så vis kan bedragaren börja agera för företagets räkning, ta ut pengar och köpa varor. Har de kommit åt e-legitimationen är det ännu enklare.

Så skyddar du dig mot ID-kapning

 • Öppna inte mail eller bilagor som du tycker ser konstiga ut eller har okänd avsändare. Risken finns att du får in virus i din dator eller mobil som kopierar dina inloggningsuppgifter eller annan känslig information. Samma sak gäller om du får ett sms där du uppmanas klicka på en länk eller logga in någonstans.
 • Ha alltid ett uppdaterat antivirusskydd på dina olika enheter. Ett bra antivirusprogram skyddar mot internethot som exempelvis skadliga webbsidor, virus, hackare och skadlig kod.

F-Secure SAFE – 1 år / 1 enhet | F-Secure TOTAL – 1 år / 5 enheter | F-Secure SAFE – 1 år / 5 enheter | Norton 360 Deluxe – 50GB Lagring / VPN / 1 år / 5 användare – ATTACH | Norton 360 Premium – 75GB Lagring / VPN / 1 år / 10 användare | Norton 360 Standard – 10GB Lagring / VPN / 1 år / 1 användare |

 • Ladda inte ned nya appar utan att först ha kontrollerat dem. Det du kan kolla är exempelvis betyg, hur länge appen har funnits och kundrecensioner. Skadliga appar kan innehålla virus och kod som gör det möjligt för hackare att stjäla lösenord och annan känslig information. Viktigt är också att ta reda på vilken information appen får tillgång till i din mobil/surfplatta.
 • Lämna inte ut personlig eller ekonomisk information utan att först ha kontrollerat dem som har begärt in uppgifterna

 • Logga aldrig in via ditt Bank-ID eller bankdosa på uppmaning av någon annan, även om personen som kontaktar dig uppger sig vara från din bank eller ditt försäkringsbolag.
 • Använd dig av tjänster som ger dig notiser direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta kreditbolaget och stoppa köpet eller lånet från att beviljas.
 • Ha lås på din brevlåda så att ingen obehörig kommer åt din post och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen.
 • Visa inte dina personuppgifter i onödan. Lämna aldrig ut några personliga uppgifter på nätet utan att först ha kontrollerat att det sker på en säker anslutning. Detta visas genom att det är ett hänglås i adressraden på webbläsaren.
 • Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.
Man kan enkelt se om en webbplats har en säker anslutning genom att titta på adressfältet. En säker webbplats har ett hänglås och URL:en börjar med https istället för http.

Så skyddar du dig mot bolagskapning

 • Skaffa en digital brevlåda så att du får meddelanden digitalt istället för på papper.

 • Kontrollera att Bolagsverket har rätt adress, e-post och telefonnummer så att du får meddelande direkt via sms eller e-post om det har kommit in en anmälan om ändring av styrelsen eller en ny adress. På så sätt kan du agera snabbt och förhindra registrering av felaktiga uppgifter. Har dom felaktiga uppgifterna redan registrerats se till att anmäla de riktiga uppgifterna till Bolagsverket igen. Det gör du enklast på tjänsten verksamt.se.

 • Se till att fler än bara firmatecknare underrättas om olika företagshändelser. Använd därför en tjänst som tillåter att du anmäler fler personer än firmatecknare som mottagare av informationen.
Mullvad är en VPN-tjänst som hjälper till att hålla dina online-aktiviteter, din identitet och den plats där du befinner dig för dig själv. Ansluter du till ett WiFi på ett café, hotell, en flygplats eller i något annat öppet och oskyddat nätverk betyder det att du är i riskzonen för att bli hackad eller spårad. När du är uppkopplad via Mullvad så är all trafik till och från din dator starkt krypterad. Mullvad VPN 6 månader / 3 användare | Mullvad VPN 12 månader / 3 användare | F-Secure Freedome VPN – 1 år / 3 enheter | F-Secure Freedome VPN – 1 år / 5 enheter | F-Secure Freedome VPN mobile – 1 år / 1 enhet

Om du har blivit utsatt för en bolagskapning – gör så här:

Om du misstänker att ditt företag blivit kapat, kontakta Bolagsverket. De kan titta på inkomna anmälningar, se samt lämna ut uppgifter om vem som skickat in anmälan. Polisanmäl direkt om du upptäcker att någon försökt kapa eller redan tagit kontroll över ditt företag.

Upptäcker du att någon har köpt varor eller tjänster i ditt namn, anmäl bedrägeriet till polisen, kontakta din bank, kontrollera dina konton och spärra dina kort om det krävs. En annan viktig sak är att snabbt bestrida eventuella fakturor för köp du inte har gjort, annars kan du bli betalningsskyldig. Det enklaste är att kontakta företaget genom att skriva till dem och förklara vad som har hänt.

Tänk också på att spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen, det är helt kostnadsfritt om du har blivit utsatt för ett id-bedrägeri. Det finns fem olika kreditupplysningsföretag som gemensamt tagit fram en bedrägerispärr. Dessa är Bisnode, Creditsafe, Decidas, Syna och UC. Det räcker med att du kontaktar ett av dem för att spärra ditt personnummer hos samtliga.

(Källor: Bolagsverket, Polisen, Hallå konsument, KonsumentIQ)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här