Hem Intrång Så undviker du att bli hackad när du jobbar hemifrån

Så undviker du att bli hackad när du jobbar hemifrån

Det finns mycket att tänka på och göra för att öka den digitala säkerheten hemma och minska risken att bli hackad. Här får du sju råd och tips på hur du gör ditt hem (arbetsplats) cybersäker.

Den här artikeln innehåller annonslänkar för NordPass, PUREVPN CDON.

Just nu är det många som jobbar hemifrån och enligt CERT-SE (Computer Security Incident Response Team) utnyttjas situationen av kriminella. Även Europol har gått ut med en varning. De uppger på sin sajt att antalet cyberattacker mot organisationer och individer förväntas öka på grund av att många jobbar hemifrån och har därför publicerat guiden ”Make your home a cyber safe stronghold”. Guiden innehåller bland annat råd om it-säkerhet men också värdefulla tips på vad man bör vara uppmärksam på och undvika.

Gör så här för att minska risken att bli hackad

1. Ha alltid ha ett uppdaterat virusskydd på dina olika enheter. Ett bra program förhindrar att virus tar sig in och skyddar mot skadliga webbsidor, skadlig programvara, virus, hackare, skadlig kod samt spion- och utpressningsprogram. Se till att virusskyddet alltid är uppdaterat.

Här hittar du en lista med de bästa antivirusprogrammen.

2. Använd dig alltid av starka lösenord för att minska risken att bli hackad. Om du tillhör dem som tycker det är svårt att komma ihåg dina lösenord så kan exempelvis Nordpass lösenordhanterare vara till ovärderlig hjälp. Den förenklar ditt digitala liv genom att hålla reda på alla dina olika lösenord.

3. Se till att din wifi-anslutning är säker och se över ditt nätverk. Byt ut lösenordet på nätverket om det endast består av siffror. Tips: Ta bort WPS (Wifi Protected Setup) om du har det på din router. WPS tillåter att nya enheter kan ansluta till ditt nätverk utan att känna till lösenord eller konfigurationsalternativ vilket kan vara väldigt riskabelt.
Byt även ut lösenordet på routerns gränssnitt. Fabriksinställningarna är samma för alla, så det är enkelt för en hackare att kolla upp vad admin-lösenordet till just din router är.

4. Kryptera med WPA2. Routrar med WPA2-lösenord är betydligt svårare att hacka sig in på och det bästa sättet att säkerställa att dina anslutningar är krypterade så att ingen utanför kan använda nätverket. WPA2 är till skillnad från WPA det nyare och säkrare protokollet. När WPA2 har aktiverats innebär det att den som vill ansluta till ditt nätverk måste ha tillgång till ett unikt lösenord som du själv har valt.

Har du ingen router som klarar WPA, investera då i en sådan. Här hittar du några bra routrar som klarar WP

5. Ta backup och säkerhetskopiera dina filer regelbundet. Om du skulle råka ut för ransomware kan all data gå förlorad om du inte har tagit en backup.

Tips: Norton 360 Deluxe 50GB PC Cloud Backup – som ger ett allt-i-ett skydd för din enhet. I skyddet ingår 50 GB molnbaserad lagring där du kan spara viktiga filer och dokument som en förebyggande åtgärd mot dataförlust på grund av hårddiskfel, stulna enheter och utpressningsprogram.

6. Använd en VPN-anslutning som krypterar din kommunikation och skyddar din datatrafik från att avläsas. Ett företag som erbjuder den här typen av tjänst är NordVPN.

7. Slutligen, använd krypteringsfunktionen SSL för dina mail. Du ska inte läsa mail om du inte är säker på att du använder en krypterad server. Kontrollera så att SSL (Secure Sockets Layer) är aktiverat i serverinställningarna. SSL ser till att all data som skickas förblir privat och krypterad. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...