Hem Intrång Det här ska du tänka på när du väljer antivirusprogram

Det här ska du tänka på när du väljer antivirusprogram

Artikeln innehåller reklam genom produktannonser för Webhallen

Det finns massor av virusskydd att välja mellan, både gratisprogram och olika varianter du behöver betala för. Det som är viktigt innan du väljer antivirusprogram är att du är påläst, utgår från dig själv och tar hänsyn till vad som passar just dina behov.

Med ett bra antivirusprogram på datorn och olika enheter minskar risken att drabbas av tråkigheter som virus och skadlig kod. Här är nio frågor du bör ställa dig själv innan du tar ditt beslut:

1. Räcker det med en gratisversion?

Det finns mängder av gratisversioner, både bra och dåliga. Det viktiga innan du bestämmer dig för ett program är att du jämför och läser på. En gratisversion kan räcka långt men ofta behöver du använda flera olika program för att få ett fullgott skydd. Fördelen med en betalversion är att du får ett heltäckande skydd direkt.

2. Vill jag skydda flera olika enheter på samma gång?

Om svaret är ja ska du välja en produkt anpassad för flera enheter som skyddar både dator, surfplatta och mobil. I en del paket kan du skydda både PC- och Mac-datorer, iPhones, Androids och surfplattor med flera olika operativsystem i en och samma prenumeration. Det antivirusprogram som vunnit flest jämförelsetester på senare tid är antivirusprogrammet TotalAV som fungerar till alla kända datorer, mobiler och operativsystem. Tjänsten är enkel att använda, får högsta betyg för att skydda mot olika digitala hot och har nu en kampanj med 70 – 80 % rabatt.

F-Secure SAFE är ett prisbelönt internet security som skyddar dig mot virus, trojaner och ransomware. SAFE ser även till att din bankanslutning är säker så att du kan shoppa och göra bankärenden säkert. F-Secure SAFE – 1 år / 3 enheter | F-Secure SAFE – 1 år / 1 enhet | F-Secure SAFE – 1 år / 5 enheter Norton ger ett allt-i-ett skydd för din enhet och din integritet på nätet. Norton 360 Premium – 75GB Lagring / VPN / 1 år / 10 användare | Norton 360 Standard – 10GB Lagring / VPN / 1 år / 1 användare | Norton 360 Deluxe – 50GB Lagring / VPN / 1 år / 5 användare


3. Är antivirusprogrammet kompatibelt med mitt operativsystem?

Dubbelkolla alltid så antivirusprogrammet är kompatibelt med det operativsystem du har på din dator eller mobila enhet. Nästan alla antivirusprogram är kompatibla till Windows, medan färre är kompatibla till Mac och Linux. Detta för att Mac och Linux inte är lika utsatt för hot som Windows.

4. Kan antivirusprogrammet påverka prestandan?

Svaret är ja. Ett antivirusprogram kan påverka datorns prestanda, speciellt på en lite äldre dator. Så en viktig faktor att ta hänsyn till innan du väljer antivirusprogram, är att kolla upp hur mycket programmet påverkar datorns prestanda.

5. Har jag nytta av föräldrarkontroll?

Om du har barn är funktionen föräldrarkontroll bra att ha. Genom funktionen kan du skydda barnet från exempelvis olämpligt innehåll, skadliga sidor och dåliga appar. Du kan även styra och tidsbegränsa skärmtiden.

6. Behöver jag ha ett extra skydd för alla mina filer och bilder?

En säkerhetskopiering till en molnbaserad lagring kan vara en bra säkerhetsåtgärd om du inte kontinuerligt tar egna backups. Vissa företag erbjuder molnbaserad backup (cloud backup) som kan vara bra och värdefullt att ha.

7. Har jag nytta av en lösenordshanterare?

Att komma på och komma ihåg alla sina lösenord är viktigt men kan vara ganska svårt. Här kan en lösenordshanterare vara till bra hjälp. Den skyddar och håller reda på alla dina lösenord på ett enkelt och säkert sätt.

8. Behöver jag ha skydd mot utpressningsvirus?

När det gäller utpressningsvirus eller ransomware som det också kallas är det viktigt att tänka och arbeta förebyggande för att skydda sig på bästa sätt. Ett effektivt sätt du kan skydda dig på är att använda ett bra antivirusprogram där detta ingår. Tyvärr ingår inte anti-ransomware i alla virusskydd så om det är något du känner att du vill ha, kontrollera att det ingår.

9. Vad är fördelen med att välja ett säkerhetspaket istället för ett antivirusprogram?

Fördelen med ett säkerhetsprogram jämfört med ett antivirusprogram är att säkerhetsprogrammet ger mer skydd och säkerhet. Ett säkerhetspaket innehåller allt du behöver för att säkra upp din dator och omfattar vanligtvis antivirus, skydd mot phising, VPN, antispyware, brandvägg och föräldrakontroll.

Avslutningsvis, att hitta och välja rätt antivirusprogram är svårt. Förhoppningsvis har frågorna ovan lett till att du enklare kan orientera dig runt i antivirusdjungeln och hitta rätt produkt för just dina behov.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...