Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips på vad du kan göra.

Artikeln innehåller reklam genom textannonser och produktannonser för Webhallen, Kjell & Company och Förebygg.

Tecken på att din mobil kan vara hackad

Om din mobil visar något av följande tecken, speciellt om den visar flera, kan den vara hackad:

 • Batteriet tar slut snabbare än vanligt. Om batteriet tar slut onormalt snabbt kan det finnas en spionapp installerad. Spionappar körs vanligtvis i bakgrunden på mobilen, de skickar och tar emot information och förbrukar därför mycket batteri.
 • Den är långsam.
 • Dina appar fungerar inte som de ska. De stängs av oväntat eller kraschar utan anledning.
 • Mobilen visar onormalt hög dataanvändning. Det finns många anledningar till hög dataanvändning, till exempel om du använder en ny app mycket. Men om du använder din mobil på på samma sätt som tidigare och dataanvändningen plötsligt ökar markant, är det dags att undersöka saken.
 • Mobilen visar utgående samtal som du inte har ringt eller sms som du inte har skickat. Om du märker skickade sms eller samtal från din mobil som du inte gjort kan den vara hackad.
 • Det dyker upp konstiga eller olämpliga popups på skärmen. Om du märker att många popup-fönster visas på skärmen kan det vara tecken på spionprogram eller skadlig kod.

Fler tecken på att din mobil kan vara hackad

 • Konstiga aktiviteter på konton länkade till din enhet. Om en hackare har tillgång till din mobil har de tillgång till dina konton. Allt från dina sociala medier till din e-post. Detta kan avslöja sig i bland annat skickade mail som du inte har skickat själv, återställning av lösenord, nya kontoregistreringar och att mail är markerade som lästa även om du inte läst dem.
 • Det dyker upp nya appar på din mobil som du inte hämtat hem. Märker du att nya appar dyker upp kan det vara tecken på skadlig programvara.
 • Du ser foton och videor i ditt galleri som du inte har tagit själv. Självklart kan du råka ta en bild eller spela in något av misstag men om du fortsätter hitta konstiga bilder eller videoklipp kan det vara ett tecken på att någon har kontroll över din kamera.
 • Blixten tänds oväntat när du inte använder din mobil. Både kameran och blixten behöver mycket resurser och batteriström. Så om någon fjärrstyr din mobil, märks det genom att den blir väldigt varm när du inte använder den.
 • Mobilen är varm även om du inte har använt den. Detta kan vara en indikator på att du har hackats. Extra aktivitet på mobilen gör att den värms upp.
 • Mobilräkningen är högre än vanligt. Gå igenom din mobilräkning. Är den högre än normalt kan det vara ett tecken på att den är hackad.

ANNONS


Det här ska du göra om din mobil är hackad

Börja med att ändra dina lösenord

Ändra alla dina lösenord omedelbart – utan att uppdatera dem på mobilen. Det är viktigt att det nya lösenordet är starkt. Ett starkt lösenord är längre och innehåller både små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Mer information om hur man skaffar ett starkt lösenord finns på MSBs webb-portal (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Det kan även vara en bra idé att skaffa en lösenordshanterare som kan generera och hålla reda på starka lösenord.

ANNONS

Två vägar för att lösa problem med hackad mobil

För att komma till rätta med intrånget kan man antingen själv göra åtgärder genom att följa instruktioner nedan eller ta hjälp av IT-service som arbetar med inriktning på digital säkerhet. För att finna företag som hjälper privatpersoner och företag med dessa frågor, klicka här.

Kör en säkerhetsapp

Kör en säkerhetsapp på din mobil för att upptäcka eventuella skadliga processer och applikationer.

Tips på säkerhetsappar: Avast, finns för både iPhone och Android och är gratis. Ett annat apptips är iVerify. Den känner av om din Iphone blir/är hackad. Ytterligare tips på säkerhetsappar till mobilen för både Android och iOS är Norton säkerhetsprogram & antivirusprogram och F-Secure TOTAL säkerhetsprogram & antivirusprogram.

Radera misstänkta appar

Ta bort misstänkta appar omedelbart. Även om inte säkerhetsappen hittar något är det fortfarande en jättebra idé att ta bort de appar du installerade ungefär när du började få problem.

Kör ett antivirusprogram

Ett antivirusprogram skyddar din enhet inifrån och ut. McAfee Mobile Security är gratis för både Android och iOS och hjälper till att skydda din enhet och data från hackare. På Kjell & Company finns F-secure Safe Antivirus och surfskydd. Det är ett antivirus som skyddar både datorer, mobiler och surfplattor mot virus, spionprogram och andra skadeprogram. 

Återställ mobilen

En sista utväg är att återställa mobilen till fabriksinställningarna. En fabriksåterställning rensar bort all data på mobilen (även hackningsprogram) och återställer den till sina ursprungliga standardinställningar. Dina bilder, inställningar och allt annat raderas.

Återställ din router och skapa ett nytt wifi-nätverk hemma

Gör en full återställning av din router och skapa ett nytt wifi-nätverk med nytt namn och nytt lösenord. En guide till hur du säkrar ditt wifi finns här.

Hjälpmedel för att undvika att man råkar illa ut

Det finns hjälpmedel för att förebygga att man råkar illa ut om man skulle bli hackad. Man kan inte skydda sig mot allt, men man kan få hjälp med att bevaka sitt personnummer så att man får information om någon utnyttjar det, få hjälp att stoppa dessa affärer inklusive vad man gör om detta skulle inträffa, samt juridisk hjälp.

Ett ID-skydd är en tjänst där man får larm via SMS eller epost om någon använder din identitet på nätet. Några ID-skydd hämtar även information via kreditupplysningsföretag. Om någon tar en upplysning för att exempelvis teckna ett abonnemang i ditt namn, ta ett lån etc, så får du ett meddelande direkt.

För några ID-skydd ingår ingen bevakning via kreditupplysningsföretag, andra har bevakning av ett. Två ID-skydd har bevakning och hämtar information hos två kreditupplysningsföretag:

Förebygg

My Safety

 • Assistans & rådgivning
 • Juridisk hjälp 
 • Länk

Hur kan mobilen hackas?

Hackare kan få tillgång till din mobil på flera olika sätt, men oftast krävs det att du har gjort något först. Din mobil kan bli hackad om du till exempel har:

1. Någon får tillgång till din mobil och installerar en spionapp

Vanligaste metoden där mobilen blir hackad är att den som hackar din mobil kan låsa upp skärmen och installera en spionapp. Det går fort, det tar bara ett par minuter.

2. Laddat ner en app som innehåller skadlig kod

Ladda bara ner appar från Google Play Store eller Apple App Store för att undvika appar som innehåller skadlig kod. Tänk på att läsa apprecensionerna innan du laddar ner en ny app. Majoriteten av recensionerna ska vara positiva.

3. Klickat på en skadlig länk

Skadliga länkar kan innehålla skadlig kod. Undvik därför att klicka på länkar i mail/sms eller ladda ner bilagor från avsändare som du inte känner till.

Om du surfar och stöter på en länk som verkar misstänksam, anslut den till tjänsten Norton Safe Web innan du klickar på den. Norton Safe Web skyddar dig när du surfar eller shoppar online och finns till webbläsarna Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge och Apple Safari. Funktionen analyserar säkerhetsnivån på webbplatser du besöker och indikerar om de är fria från hot.

4. Använt ett öppet oskyddat wifi-nätverk

Öppna wifi-nätverk är inte krypterade eller lösenordsskyddade vilket gör att bedragare lätt kan komma över och stjäla information, som ditt användarnamn och lösenord, eller dirigera om dig till falska sidor. Så om du behöver använda ett offentligt wifi-nätverk, till exempel om du sitter på en restaurang eller ett café, var försiktig med var du loggar in eller använd dig av en VPN som gör att du surfar privat. VPN, eller virtuellt privat nätverk är en tjänst som skapar en säker ”tunnel” mellan din mobil och den webbsida eller app du använder. Allt du behöver göra för att surfa säkrare är att installera tjänsten på din mobil. Tips på VPN: NordVPN, Mullvad VPN och F-Secure Freedome VPN mobile.

VPN krypterar din kommunikation och skyddar din datatrafik från att avläsas.

Så undviker du att få mobilen hackad

Det är viktigt att vara proaktiv för att förhindra att bli hackad. Här är några tips på hur du kan skydda dig.

 • Håll alltid mobilen uppdaterad
 • Använd antivirusprogram och säkerhetsappar
 • Använd tvåfaktorsautentisering på allt som går
  Tvåfaktorsautentisering (2FA) innebär ett extra krav/godkännande utöver ditt lösenord som visar på att du verkligen är du (exempelvis vid inloggning).
 • Stäng av Bluetooth när den inte används
 • Var försiktig med öppna offentliga wifi-nätverk
 • Använd VPN
 • Skapa starka lösenord
 • Köp bara appar från officiella appbutiker

Avslutningsvis, att få mobilen hackad är absolut inget man vill råka ut för. Här hittar du fler värdefulla tips på hur du kan skydda dig.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här