Hem Företag Skydda ditt företag mot företagskapning

Skydda ditt företag mot företagskapning

Det finns två saker du kan göra helt gratis för att enkelt och effektivt skydda ditt företag mot företagskapning. Det ena är att ladda ner Bolagsverkets app och det andra är att skaffa en digital brevlåda. Så här gör du.

Skydda ditt företag mot kapning

Med hjälp av Bolagsverkets app och en digital brevlåda kan du hålla koll på ditt företag och se vad som händer  – var du än är. Ofta sker en bolagskapning genom att bedragaren på falska grunder skaffar sig rätten att företräda ditt företag. Med appen och en digital brevlåda får du en notis direkt i mobilen och ett meddelande i din digitala brevlåda så fort Bolagsverket fått in ett ärende gällande ditt företag. Det gör att du tidigt kan upptäcka ett misstänkt kapningsförsök och förhindra att en obehörig person registrerar sig som firmatecknare och får kontroll till ditt företag.

Ladda ner Bolagsverkets app

Med Bolagsverkets app kan du gratis, snabbt och enkelt se aktuella uppgifter om ditt företag och få notiser när Bolagsverket tar emot, handlägger och avslutar ett ärende. Du kan även följa ditt företags fem senaste händelser, ladda ner registreringsbevis, ladda ner årsredovisning samt anmäla ny adress och e-postadress till företaget.

Appen stödjer aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomiska föreningar  och enskilda näringsidkare som finns i Bolagsverkets register.

Här kan du ladda ner appen i App Store
Här kan du ladda ner appen i Google Play

Skaffa en digital brevlåda

Med en digital brevlåda får du post digitalt istället för på papper. Till skillnad från vanliga mail är den digitala brevlådan säker eftersom inloggning sker med e-legitimation. En digital brevlåda är gratis och tillgänglig var du än är och finns både för företag och privatpersoner.

Det finns fyra olika digitala brevlådor som du kan välja mellan:

  • Kivra: Med Kivra får du post från myndigheter, kommuner och företag.
  • Digimail: Med Digimail får du post från myndigheter, kommuner och företag.
  • Min myndighetspost: Med Min myndighetspost får du post från myndigheter och kommuner.
  • E-Boks: Med E-Boks får du post från myndigheter, kommuner och företag.

Om du skulle drabbas av företagskapning

Om du misstänker att ditt företag har blivit kapat, kontakta Bolagsverket. De kan titta på inkomna anmälningar, se samt lämna ut uppgifter om vem som skickat in anmälan. Polisanmäl direkt om du upptäcker att någon försökt kapa eller redan tagit kontroll över ditt företag. 

Följande åtgärder kan också vara relevanta för dig beroende på hur kapning gått till och vilken skada som redan skett:

  • Kontakta en advokat: Det kan vara värt att anlita en advokat med erfarenhet av företagsrätt och bolagsfrågor för att företräda dina intressen och hjälpa dig att navigera genom den rättsliga processen.
  • Säkra bevis: Försök att samla bevis på ändringarna som har skett, inklusive kopior av tidigare registrerade dokument, e-postkorrespondens med Bolagsverket och eventuella andra dokument eller kommunikation som kan vara relevanta i en polisutredning.
  • Informera de som berörs: Berätta för t.ex. dina anställda, samarbetspartners och kunder om situationen och att du aktivt arbetar med att hantera den.
  • Utvärdera skadan och åtgärda den: Efter att situationen har lösts måste du utvärdera eventuell skada som har uppstått och vidta åtgärder för att minimera följderna. Det innefattar både ekonomisk förlust och skada på företagets rykte.
  • Förebygg framtida incidenter: Börja tänka på förebyggande åtgärder för att undvika framtida incidenter, inklusive bättre säkerhet och övervakning av ditt företags registreringar. Ovanstående två tips är en bra början.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...