Hem Barnsäkerhet Checklista: Barnsäkra hemmet

Checklista: Barnsäkra hemmet

Våra barns trygghet är av högsta prioritet, men vi får inte glömma att även hemmet kan vara en potentiell fara. Att barnsäkra hemmet är en viktig uppgift, oavsett om vi redan tror att det är säkert eller inte. Genom att följa denna värdefulla checklista kan du säkerställa att ditt hem är optimalt skyddat för ditt barns säkerhet.

Barnsäkra möbler och inredning

För att skapa en säker och behaglig miljö för ditt barn, är det viktigt att tänka på möbler och inredning. Genom att använda möbler med mjuka kanter minskar du risken för skador vid eventuella kollisioner. För extra skydd kan du också enkelt placera hörnskydd på vassa bordskanter.

För att förhindra olyckor med tunga möbler, som bokhyllor, TV-stativ och speglar, rekommenderas det starkt att fästa dem ordentligt på väggen. Detta eliminerar risken för att de ska välta om ditt barn skulle klättra på dem.

Barnsäkra köket

När det gäller köket, är det extra viktigt att tänka på barnsäkerheten, då en stor andel av olyckor i hemmet sker just här. För att undvika olyckor med vassa köksredskap, är det enkelt att barnsäkra alla lådor där dessa förvaras och på så sätt på ett barnsäkrare hem.

En annan viktig åtgärd för att skapa en trygg miljö är att sätta en spärr på ugnsluckan. Detta förhindrar att barnet öppnar ugnsluckan och riskerar att bränna sig på den heta ugnen.

Barnsäkra badrummet

En viktig åtgärd är att använda en halkmatta i badkaret. Detta minskar risken för halkolyckor och ger en tryggare miljö för barnet att bada i.

När det kommer till förvaring är det bäst att hålla alla mediciner, vitaminer och andra potentiellt farliga ämnen i ett låst medicinskåp eller på en plats som barnet inte kan nå.

Vid rengöring av badrummet är det också viktigt att använda milda och barnvänliga rengöringsprodukter. På det sättet minskar du risken för exponering av starka kemikalier som kan vara skadliga för barnets hälsa.

Kontrollera elektriska uttag och apparater

En enkel åtgärd är att barnsäkra hemmet är att placera petskydd över alla eluttag som inte är i användning. Detta förhindrar att barnet sticker i fingrarna eller sätter i små föremål i uttagen och minskar risken för elektriska olyckor. Bl.a. IKEA har billiga petskydd.

När det gäller farliga apparater, (så som rakapparater, mixer och andra batteridrivna enheter) kan du använda skåp med barnlås för att förhindra att barnen kommer åt dem. Detta extra skydd hjälper till att undvika oavsiktliga skador genom elektriska apparater.

Lås in kemikalier och rengöringsmedel

Förvara alla kemikalier och rengöringsprodukter i låsta skåp eller på höga platser som barn inte kan nå. Genom att göra detta undviker du att barnet kommer i kontakt med farliga ämnen och minskar risken för olyckor och förgiftning.

Vid val av rengöringsprodukter är det klokt att undvika starka kemikalier när det är möjligt. Istället kan du välja miljövänliga och barnsäkra alternativ som är skonsamma mot både hälsan och naturen

Säkra dörrar, trappor och balkonger

Använd dörrstopp för att förhindra att dörrar stängs helt och för att undvika att barnets fingrar kläms i dörrspringor.

Installera grindar både vid toppen och botten av trappan för att förebygga fallolyckor och skapa en skyddande barriär.

Se till att balkongräcken är tillräckligt höga och saknar öppningar där ett barn kan klämma sig igenom.

Förvaring av små föremål

För att minska risken för kvävning är det viktigt att hålla små föremål som mynt, batterier, knappnålar och liknande utom räckhåll för barn. Dessa föremål kan vara lockande att stoppa i munnen och utgör en potentiell fara, särskilt för små barn med en tendens att utforska världen genom att smaka på saker.

Förutom att förvara små föremål utom räckhåll är det också viktigt att övervaka golv, soffor och andra ytor där småsaker lätt kan försvinna och glömmas bort.

Rökdetektorer och brandvarnare

För att säkerställa maximal brandskydd i ditt hem, är det viktigt att se till att fungerande rökdetektorer och brandvarnare finns i varje sovrum, korridor och våning. Dessa enheter spelar en avgörande roll i att upptäcka tidiga tecken på rök eller brand. På så vis får man värdefull tid för att evakuera och vidta nödvändiga åtgärder.

För att säkerställa att de fungerar bör du regelbundet genomföra kontroller av rökdetektorerna och brandvarnarna.

Barnsäkra sovutrymmet

För att skapa en säker och bekväm sovmiljö för ditt barn, bör du använda en stadig och säker spjälsäng med justerbar madrassnivå. På det sättet kan du anpassa sängen efter barnets ålder och utveckling.

Generellt rekommenderas det att ta bort mjuka kuddar, täcken och gosedjur från spjälsängen under barnets sovtid. Dessa föremål kan utgöra kvävningsrisker och det är bäst att undvika att ha dem i sängen medan barnet sover.

För extra säkerhet är det även rekommenderat att använda spjälskydd i barnets säng. Spjälskyddet hjälper till att förhindra att barnet fastnar mellan spjälorna i sängen och minskar risken för skador.

Säkra alla fönster som barnet kan nå

Genom att installera säkerhetsspärrar på alla fönster förhindrar du att barnet öppnar dem klättrar ut.

För att ytterligare säkra fönstren är det klokt att undvika att placera möbler nära fönster. Det är inte ovanligt att barn klättrar upp i dessa för att nå fönsteröppningarna. På så sätt minskar du möjligheten för barnet att nå till fönstret och potentiellt skapa farliga situationer.

Giftiga krukväxter

En ofta bortglömd detalj i att barnsäkra hemmet är att vara medveten om giftiga krukväxter i hemmet. Om du har några, se till att placera dem utom räckhåll för barnet för att undvika att de kommer i kontakt med dem.

Vid placering av krukväxter på fönsterbrädan gäller det att vara extra uppmärksam. Drag från öppna fönster kan orsaka att krukväxterna faller till golvet där barnet komemr åt dem.

Övervakning och uppsikt

Även om du har vidtagit alla försiktighetsåtgärder för att barnsäkra hemmet enligt punkterna ovan, är övervakning och uppsikt den allra viktigaste säkerhetsåtgärden för ditt barn. Se till att barnet alltid är under uppsikt, särskilt i områden som kan vara potentiellt farliga, som köket och badrummet.

Om en olycka inträffar

Ring alltid 112 direkt om en olycka har inträffat och det finns en fara för barnets liv. Om du misstänker att ditt barn har fått i sig eller fått på sig något giftigt, ring 112 och begär Giftinformationscentralen. Giftinformationscentralen svarar på förgiftningsfrågor dygnet runt, året runt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Telefonbedrägerier

I det växande problemet med telefonbedrägeri mot äldre använder kriminella nu skamlösa påtryckningsmetoder. Vi har granskat det ökande hotet och de...

Checklista: Barnsäkra hemmet

Våra barns trygghet är av högsta prioritet, men vi får inte glömma att även hemmet kan vara en potentiell fara. Att...

Lurad på Blocket? Så här ska du göra

Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika att drabbas? Här...

Färre inbrott med DNA-märkning

Genom att stöldskyddsmärka ditt hem och dina värdeföremål med märk-DNA minskar du risken för stöld och inbrott. Märkningen är enkel att...

GPS-tracker – prylen som hjälper dig hålla koll på allt av värde

En GPS-tracker hjälper dig spåra och hålla koll på allt av värde. Här tipsar vi om fem produkter som hjälper dig ha stenkoll på det du håller kärt.