Hem Barnsäkerhet Lista: Det här ska du tänka på när du skaffar bilbarnstol till...

Lista: Det här ska du tänka på när du skaffar bilbarnstol till ditt barn

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar och produktannonser för Babyland.

Att välja rätt bilbarnstol är jätteviktigt för att ditt barn ska sitta säkert och bekvämt i bilen. Här har vi gjort en lista som förhoppningsvis ska göra det enklare att välja rätt.

Man kan dela in bilbarnstolar i tre grupper: babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar. Vilken grupp ditt barn tillhör beror barnets ålder och längd. Från nyfödd till cirka 9 månader används babyskydd.

Från cirka 7 månader till cirka 4 år används bakåtvänd bilbarnstol och från cirka 4 år till 10 år används bältesstol eller kudde. Den sista bilbarnstolen är den stol barnet har längst. Enligt lag får man inte lämna sin bilbarnstol förrän man är minst 135 cm lång. Följande bör du tänka på för att det ska bli rätt:

1. Köp alltid godkänt

Försäkra dig om att babyskyddet, bilbarnstolen eller bälteskudden du ska köpa är Europagodkänd och E-märkt. Godkännandenumret ska börja med siffrorna 03 eller 04. Enbart T-märkta bilbarnstolar får inte användas längre. Vill du inte köpa en bilbarnstol går det lika bra att hyra en.2. Bakåtvänd bilbarnstol är alltid bäst

Barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt. Ända upp till ca 4-5 års ålder. Efter att barnet vuxit ur babyskyddet rekommenderar NTF en bakåtvänd bilbarnstol till det att barnet väger 25 kg.

3. Testa bilbarnstolen

Testa alltid bilbarnstolen i bilen så att den passar och att barnet sitter bra och bekvämt. Behöver du hjälp med monteringen – be butikspersonalen om hjälp!

4. Följ bruksanvisningen noga

Det är jätteviktigt att följa bruksanvisningen som följer med noga. Här hittar du information om hur du säkrar och sätter fast bilbarnstolar korrekt.

5. Se över bilens krockkudde

Koppla ur krockkudden på passagerarsidan i framsätet om det är där du vill placera den bakåtvända bilbarnstol. Inget barn under 140 cm får sitta framför en krockkudde.

6. Begagnat

Om du köper begagnat, se till att kontrollera åldern på bilbarnstolen. Livslängden på en bilbarnstol är ca 10 år om den skötts väl och inte varit med om en olycka. Om den har varit med om en olycka ska den slängas direkt. Tänk på att tillverkningsdatum och godkännandenumret ska finnas med på stolen. Kontrollera även att stolen är Europagodkänd och E-märkt

Källa: NTF

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Telefonbedrägerier

I det växande problemet med telefonbedrägeri mot äldre använder kriminella nu skamlösa påtryckningsmetoder. Vi har granskat det ökande hotet och de...

Checklista: Barnsäkra hemmet

Våra barns trygghet är av högsta prioritet, men vi får inte glömma att även hemmet kan vara en potentiell fara. Att...

Lurad på Blocket? Så här ska du göra

Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika att drabbas? Här...

Färre inbrott med DNA-märkning

Genom att stöldskyddsmärka ditt hem och dina värdeföremål med märk-DNA minskar du risken för stöld och inbrott. Märkningen är enkel att...

GPS-tracker – prylen som hjälper dig hålla koll på allt av värde

En GPS-tracker hjälper dig spåra och hålla koll på allt av värde. Här tipsar vi om fem produkter som hjälper dig ha stenkoll på det du håller kärt.