Har du fått en faktura på en vara eller tjänst som du inte har beställt. En så kallad bluffaktura. Betala inte, utan gör så här!

Bluffakturor, eller fakturabedrägeri, är ett samlingsbegrepp för ett krav på betalning för en vara eller tjänst som du aldrig beställt eller har fått levererad. Bluffakturor skickas både till privatpersoner och företag för att lura till sig pengar. Många blir oroliga när de får en faktura om det kommer hot om inkasso eller betalningsamärkningar. Detta gör tyvärr att många väljer att betala den falska fakturan istället för att bestrida den. Gör så här om du är drabbad:

Bestrid betalningsansvaret

Det är viktigt att du bestrider betalningsansvaret så fort som möjligt. Ta kontakt med företaget och meddela skriftligt (via e-post, fax eller rekommenderat brev) att du inte kommer att betala. Meddelandet ska innehålla uppgifter om vilken faktura det gäller, att du bestrider fakturan och orsaken till ditt bestridande. Sajten Hallå konsument har en mall som du kan använda dig av för att bestrida en felaktig faktura (bluffaktura). Du hittar mallen här.

Viktigt: Tänk på att ta kopior på allt och spara all dokumentation. 

Om du får en påminnelse eller ett inkassobrev från företaget ska du göra samma sak igen. Skicka med en kopia på tidigare bestridande och motivera varför du bestrider det. Tänk även på att meddela inkassoföretaget om att fordran bestrids. Om företaget skickar vidare betalningskravet till Kronofogden får du ett brev från Kronofogden. Bestrid även detta omgående, annars kan Kronofogden fastställa att kravet är en skuld. Kontakta Kronofogden skriftligt. Skriv att du bestridit fakturan och att det inte finns någon skuld.

Polisanmäl

Alla felaktiga fakturor är inte brottsliga, för att det ska vara brottsligt krävs att du på något sätt blivit vilseledd eller tvingad. Om så är fallet ska du polisanmäla bedrägeriförsöket så fort som möjligt. Kontakta polisen genom att ringa 114 14 eller gör anmälan via polisens hemsida.

Tips och råd

Varningsinfos app: Appen varnar dig när någon ringer från kända blufföretag eller när samtal kommer från telefonförsäljare som redan fått klagomål. Du hittar appen här.

Svensk Handel Varningslista: Listan varnar för företag och bluffakturor med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Du kan söka på företag i Svensk Handel Varningslista här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här