Hem Olycksfall Ska du resa utomlands – glöm inte EU-kortet

Ska du resa utomlands – glöm inte EU-kortet

Ska du semestra inom EU? Glöm inte ta med dig EU-kortet. Här får du reda på var du skaffar kortet och varför det är så bra att ha med på resan.

Med EU-kortet (det europeiska sjukförsäkringskortet), har du rätt till akutvård på semestern eller resan om olyckan skulle vara framme. Kortet gäller inom EU, Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz, och ger dig rätt till nödvändig sjukvård vid alla offentligfinansierade vårdinrättningar.

EU-kortet utfärdas av Försäkringskassan, kostar ingenting och är giltigt i 3 år.

ANNONS


Beställ kortet i god tid innan resa

Det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får hem EU-kortet så tänk på att beställa det i god tid. EU-kortet skickas till din folkbokföringsadress och du kan beställa det här. Reser du med barn ska de ha ett eget EU-kort.

Om du blir sjuk men inte har kortet till hands

Om du är utomlands och blir akut sjuk men inte har ditt EU-kort till hands, kan du eller din vårdgivare kontakta Försäkringskassan på telefonnummer +46 771-524 524 för att få ett provisoriskt intyg. Du eller din vårdgivare måste då uppge ditt svenska personnummer.

I vilka länder är EU-kortet giltigt?

EU-kortet är giltigt i följande länder: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Källa: Försäkringskassan

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Telefonbedrägerier

I det växande problemet med telefonbedrägeri mot äldre använder kriminella nu skamlösa påtryckningsmetoder. Vi har granskat det ökande hotet och de...

Checklista: Barnsäkra hemmet

Våra barns trygghet är av högsta prioritet, men vi får inte glömma att även hemmet kan vara en potentiell fara. Att...

Lurad på Blocket? Så här ska du göra

Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika att drabbas? Här...

Färre inbrott med DNA-märkning

Genom att stöldskyddsmärka ditt hem och dina värdeföremål med märk-DNA minskar du risken för stöld och inbrott. Märkningen är enkel att...

GPS-tracker – prylen som hjälper dig hålla koll på allt av värde

En GPS-tracker hjälper dig spåra och hålla koll på allt av värde. Här tipsar vi om fem produkter som hjälper dig ha stenkoll på det du håller kärt.