Hem Våldsbrott Det här kan du göra för att undvika ett överfall

Det här kan du göra för att undvika ett överfall

Beroende på situation och plats finns det en mängd åtgärder man kan använda sig av för att undvika ett överfall- eller våldtäktsförsök. Här listar vi 10 konkreta tips på hur man kan skydda sig.


Nästan en fjärdedel av befolkningen väljer en annan väg eller ett annat färdsätt till följd av oro för brott. Detta uppger BRÅ i ett pressmeddelande. Bland kvinnor i åldern 20–24 år uppger 42 procent att de ofta valt en annan väg eller ett annat färdsätt, för att de känt sig otrygga och oroliga för att utsättas för brott. Motsvarande andel bland män i samma åldersgrupp är 16 procent.

BRÅS:s Nationella Trygghetsundersökningen från 2018 visar att 28 procent av befolkningen (16–84 år) känner sig mycket eller ganska otrygga eller att de till följd av otrygghet und­viker att gå ut ensamma sena kvällar i sitt bostadsområde. Andelen som 2018 uppgav att de ofta oroar sig våldtäkt eller andra sexuella angrepp var 12 procent av befolkningen (16–84 år).

Otrygghet begränsar vardagen

Maria Söderström, utredare på Brå säger:
– Att mångas tillvaro begränsas av att de känner sig tvungna att ändra sina resvägar och färdsätt, är en allvarlig konsekvens av den otrygghet och oro för brott som främst unga kvinnor säger sig uppleva.

Även om du aldrig kan skydda dig helt mot överfall är det viktigt att inte utsätta sig för onödiga risker. Här är tio tips på vad du kan tänka på för att undvika överfall:

  1. Undvik mörka platser som exempelvis parker eller mörka stigar.
  2. Lita på din magkänsla. Känns något fel så är det fel.
  3. Ha överfallslarm eller spray i din väska
  4. Rör dig där det finns mycket folk
  5. Gå längs väl upplysta gator eller gångbanor
  6. Gå inte hem själv på natten
  7. Undvik svarttaxi
  8. Var uppmärksam på vad som händer runt omkring dig
  9. Drick måttligt
  10. Ha mobilen redo

Vad säger lagen

Enligt svensk lag har man rätt att försvara sig med våld om man anser att det behövs. Detta kallas också för ”att handla i nödvärn”. Vid övergrepp är det angriparen som bryter mot lagen och skadar dig och i en sådan situation skall du alltid sätta din egen säkerhet först. Du kan använda dig av nödvärn när du till exempel bli misshandlad, blir utsatt för ett våldtäktsförsök eller för att hindra någon att ta sig in i ditt hus.

Om du har blivit utsatt

Har du utsatts för ett överfall, en våldtäkt eller andra sexuella övergrepp ska du alltid kontakta polisen så fort som möjligt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Telefonbedrägerier

I det växande problemet med telefonbedrägeri mot äldre använder kriminella nu skamlösa påtryckningsmetoder. Vi har granskat det ökande hotet och de...

Checklista: Barnsäkra hemmet

Våra barns trygghet är av högsta prioritet, men vi får inte glömma att även hemmet kan vara en potentiell fara. Att...

Lurad på Blocket? Så här ska du göra

Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika att drabbas? Här...

Färre inbrott med DNA-märkning

Genom att stöldskyddsmärka ditt hem och dina värdeföremål med märk-DNA minskar du risken för stöld och inbrott. Märkningen är enkel att...

GPS-tracker – prylen som hjälper dig hålla koll på allt av värde

En GPS-tracker hjälper dig spåra och hålla koll på allt av värde. Här tipsar vi om fem produkter som hjälper dig ha stenkoll på det du håller kärt.