Hem Barnsäkerhet Tips: Så här gör du om din iPhone till överfallslarm

Tips: Så här gör du om din iPhone till överfallslarm

Visste du att din Iphone kan fungera som ett överfallslarm? Allt du behöver göra är några enkla inställningar via appen “Hälsa”. Här visar vi dig hur du gör!

Enligt BRÅ, Brottsförebyggande rådet, känner fler än tidigare sig otrygga när de rör sig i sitt eget bostadsområde under kvällstid. Fler oroar sig också för att utsättas för överfall eller misshandel. En nationell trygghetsundersökning visar att hela 19 procent av befolkningen uppger att de känner sig otrygga vilket är en ökning med 4 procent sedan 2015. Undersökningen visar också att det är fortsatt stora skillnader mellan män och kvinnor.

Att ha ett överfallslarm nära till hands när man känner sig otrygg på promenaden, springturen eller bara rent allmänt när man ska hem sent på kvällen kan ge trygghet.

Så här gör du din iPhone till överfallslarm

1. Gå in på appen ”Hälsa”.

2. Tryck på ”Medicinskt ID”. 

3. Tryck på “Lägg till nödkontakt” och fyll därefter i uppgifter om dina nödkontakter. Du kan ha flera. Om du skulle råka ut för ett överfall och använder dig av “Nödsamtal SOS” så kommer dina nödkontakter få ett meddelande/sms om din aktuella plats. Fördelarna med denna tjänst är flera, en är att om platstjänster är inaktiverade, aktiveras de tillfälligt och om din plats ändras får dina kontakter en uppdatering.

4. Tryck längst ned på ”Läs mer om Nödsamtal SOS”.

5. Fyll i ”Ring automatiskt” och ta bort ”Nedräkningsljud”.

För de flesta modeller behöver du trycka fem gånger snabbt på sidoknappen eller knappen på ovansidan för att den tyst ska ringa nödsamtalet och skicka din position till dina nödkontakter. Men checka gärna bland instruktionerna vad som gäller för din iPhonemodell.

En ny spännande funktion finns på iPhone 14. Den använder Nödandrop SOS via satelit till räddningstjänsten när du inte har tillgång till mobilnät eller wifi. Mobilen skickar då SMS till räddningstjänsten inkluderande uppgifter om din position. Men det kräver att mobilen kan få kontakt med någon satelit för att få iväg nödmeddelandet. Slutligen, mer om möjligheterna med att använda iPhone 14 vid nödsamtal kan du läsa här.

Fler tips

Det finns mycket att göra för att undvika överfall, här hittar du några bra tips!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Telefonbedrägerier

I det växande problemet med telefonbedrägeri mot äldre använder kriminella nu skamlösa påtryckningsmetoder. Vi har granskat det ökande hotet och de...

Checklista: Barnsäkra hemmet

Våra barns trygghet är av högsta prioritet, men vi får inte glömma att även hemmet kan vara en potentiell fara. Att...

Lurad på Blocket? Så här ska du göra

Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika att drabbas? Här...

Färre inbrott med DNA-märkning

Genom att stöldskyddsmärka ditt hem och dina värdeföremål med märk-DNA minskar du risken för stöld och inbrott. Märkningen är enkel att...

GPS-tracker – prylen som hjälper dig hålla koll på allt av värde

En GPS-tracker hjälper dig spåra och hålla koll på allt av värde. Här tipsar vi om fem produkter som hjälper dig ha stenkoll på det du håller kärt.