Visste du att din Iphone kan fungera som ett överfallslarm? Allt du behöver göra är några enkla inställningar via appen “Hälsa”. Här visar vi dig hur du gör!

Enligt BRÅ, Brottsförebyggande rådet, känner fler än tidigare sig otrygga när de rör sig i sitt eget bostadsområde under kvällstid. Fler oroar sig också för att utsättas för överfall eller misshandel. En nationell trygghetsundersökning visar att hela 19 procent uppger att de känner sig otrygga vilket är en ökning med 4 procent sedan 2015. Undersökningen visar också att det är fortsatt stora skillnader mellan män och kvinnor.

Att ha ett överfallslarm nära till hands när man känner sig otrygg på promenaden, springturen eller bara rent allmänt när man ska hem sent på kvällen kan ge trygghet. Så här gör du för att ställa in din iPhone:

1. Gå in på appen ”Hälsa”.

2. Tryck på ”Medicinskt ID”. 

3. Tryck på “Lägg till nödkontakt” och fyll i uppgifter om dina nödkontakter. Du kan ha flera. Om du skulle råka ut för ett överfall och använder dig av “Nödsamtal SOS” så kommer dina nödkontakter få ett meddelande/sms om din aktuella plats. Om platstjänster är inaktiverade aktiveras de tillfälligt och om din plats ändras får dina kontakter en uppdatering.

4. Tryck längst ned på ”Läs mer om Nödsamtal SOS”.

5. Fyll i ”Ring automatiskt” och ta bort ”Nedräkningsljud”.

När du gjort inställningarna i din iPhone (gäller iPhone 7 eller tidigare) behöver du bara trycka fem gånger snabbt på sidoknappen eller knappen på ovansidan för att den tyst ska ringa nödsamtalet och skicka din position till dina nödkontakter.

Om du har en iPhone 8 eller senare håller du istället ned sidoknappen och volymknappen i några sekunder.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här