Hem Olycksfall Här kan du se hur mycket pengar du får om du blir...

Här kan du se hur mycket pengar du får om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall

Vem som helst kan råka illa ut. På Ersättningskollen kan du enkelt få koll på hur mycket pengar du kan få om du skulle bli sjuk eller råka ut för ett olycksfall.

Ersättningskollen är ett enkelt verktyg som visar hur din ekonomi påverkas om du skulle bli långvarigt sjuk eller råka ut för en arbetsskada. Tjänsten är ett samarbete mellan Försäkringskassan, AFA Försäkring och Svensk Försäkring och har redan använts av över en miljon svenskar. Alla beräkningar på sajten baseras på de uppgifter om försäkringsskydd som Försäkringskassan och varje anslutet försäkringsbolag lämnar till Ersättningskollen. Beräkningarna baseras också på dina egna inmatningar. Så här gör du för att att få koll på hur mycket pengar du får om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall:

1. Klicka dig in på Ersättningskollen

2. Fyll i hur mycket du tjänar varje månad.

3. Fyll i om du jobbar på ett privat, kommunalt, statligt, kooperativt, på eget företag eller om du studerar eller är arbetssökande.

4. Fyll i om du är arbetare eller tjänsteman. Arbetare är ofta anställda i butik, på lager, inom hotell och restaurang eller inom bygg och anläggning. Tjänstemän arbetar ofta med administrativa uppgifter på exempelvis kontor.

5. Slutligen, fyll i om du har en egen privat försäkring.

6. Nu får du fram en siffra på hur mycket du skulle få om du blev sjukskriven. Summan som visas är före skatt och gäller från dag 15 till dag 90. Det är Försäkringskassan som betalar.

Ersättningskollen visar både lagstadgad och kollektivavtalad ersättning. Privata försäkringar eller andra försäkringar din arbetsgivare har tecknat kan ge dig rätt till mer ersättning.

Så här ska du göra för att få ersättning om något händer

  • Dag 1: Sjukanmäl dig till din arbetsgivare.
  • Dag 8: Senast dag åtta behöver du besöka en läkare för att få ett läkarintyg. Läkarintyget ska du ge till din arbetsgivare.
  • Dag 15: När det gått mer än 14 dagar ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till Försäkringskassan. När det är gjort kan du ansöka om sjukpenning och skicka in ditt läkarintyg till Försäkringskassan.

Källa: Ersättningskollen, Försäkringskassan

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Telefonbedrägerier

I det växande problemet med telefonbedrägeri mot äldre använder kriminella nu skamlösa påtryckningsmetoder. Vi har granskat det ökande hotet och de...

Checklista: Barnsäkra hemmet

Våra barns trygghet är av högsta prioritet, men vi får inte glömma att även hemmet kan vara en potentiell fara. Att...

Lurad på Blocket? Så här ska du göra

Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika att drabbas? Här...

Färre inbrott med DNA-märkning

Genom att stöldskyddsmärka ditt hem och dina värdeföremål med märk-DNA minskar du risken för stöld och inbrott. Märkningen är enkel att...

GPS-tracker – prylen som hjälper dig hålla koll på allt av värde

En GPS-tracker hjälper dig spåra och hålla koll på allt av värde. Här tipsar vi om fem produkter som hjälper dig ha stenkoll på det du håller kärt.