Hem Skadegörelse Skadegörelse på bil – det här gäller för att få ut på...

Skadegörelse på bil – det här gäller för att få ut på försäkringen

Skadegörelse innebär att en annan person med flit skadat din bil genom till exempel repad lack, sönderskurna däck eller inslagna rutor. Här kan du läsa mer om vad som gäller och vad du ska göra när någon skadat din bil.

Om din bil skadats 

All form av skadegörelse ska alltid polisanmälas. Vissa ärenden kan du anmäla via webben, andra via telefon på 114 14. Anmäl sedan skadan till ditt försäkringsbolag. Är skadorna synliga är det bra att ta bilder på dem att ha som underlag och bevismaterial.

Så gäller olika försäkringar

För att få ersättning för skador som räknas som skadegörelse (repad lack, sönderskurna däck, sönderslagen ruta osv) så krävs det oftast att du har en helförsäkring eller vagnskadegaranti. Har du någon av dessa försäkringar betalar du endast den självrisk du har valt.

ANNONS


 • If
  För att kunna få ersättning för skadorna på If behöver du ha helförsäkring eller vagnskadegaranti. Du betalar själv den självrisk du har valt eller den som gäller för vagnskadegarantin. Om du har Stor Bilförsäkring eller BilXtra på If sänks självrisken med upp till 6 000 kronor.
 • Länsförsäkringar
  På Länsförsäkringar behöver du ha en helförsäkring för att få ut ersättning om du skulle råka ut för skadegörelse på din bil.
 • TryggHansa
  På TryggHansa gäller samma som ovan, du behöver ha en helförsäkring för att få ut ersättning.
 • Folksam
  Med Bilförsäkring Stor hos Folksam kan du få ersättning för skador som skett på ditt eget fordon vid skadegörelse. Med en vagnskadeförsäkring får du ersättning vid skador som uppstår på bilen vid trafikolycka, uppsåtlig skadegörelse eller annan yttre olyckshändelse som exempelvis kollision.
 • Volvia bilförsäkring
  Om du har helförsäkring eller personvagnsgaranti ersätter Volvia skadorna på bilen.

Så, för att kortfattat sammanfatta ovanstående. Följande ska du alltså göra för att få ut ersättning på din försäkring om någon har skadat din bil med flit:

 1. Dokumentera skadorna
 2. Polisanmäl
 3. Kontakta och anmäl skadegörelsen till ditt försäkringsbolag. För att få ut ersättning krävs oftast att du har en helförsäkring eller vagnskadegaranti. Kolla upp vad som gäller just dig.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Telefonbedrägerier

I det växande problemet med telefonbedrägeri mot äldre använder kriminella nu skamlösa påtryckningsmetoder. Vi har granskat det ökande hotet och de...

Checklista: Barnsäkra hemmet

Våra barns trygghet är av högsta prioritet, men vi får inte glömma att även hemmet kan vara en potentiell fara. Att...

Lurad på Blocket? Så här ska du göra

Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika att drabbas? Här...

Färre inbrott med DNA-märkning

Genom att stöldskyddsmärka ditt hem och dina värdeföremål med märk-DNA minskar du risken för stöld och inbrott. Märkningen är enkel att...

GPS-tracker – prylen som hjälper dig hålla koll på allt av värde

En GPS-tracker hjälper dig spåra och hålla koll på allt av värde. Här tipsar vi om fem produkter som hjälper dig ha stenkoll på det du håller kärt.